Oferta publică inițială de acțiuni Hidroelectrica s-ar putea ridica la un miliard de euro – Reuters

Producătorul român de energie Hidroelectrica își propune să strângă peste 1 miliard de euro (1,07 miliarde de dolari) în ceea ce se anunță a fi una dintre cele mai mari oferte publice inițiale (IPO) din Europa de până acum în acest an, a declarat o sursă apropiată de acest subiect pentru Reuters.
Mihai Nicuţ - mie, 07 iun. 2023, 12:12
Oferta publică inițială de acțiuni Hidroelectrica s-ar putea ridica la un miliard de euro - Reuters

Compania susținută de stat, care operează peste 180 de centrale hidroelectrice în România, a anunțat la începutul zilei de marți că intenționează să listeze până la 20% din acțiunile sale la Bursa de Valori București până luna viitoare. Băncile de investiții vor începe să primească ordine de cumpărare de acțiuni de la investitori după ce autoritatea locală de supraveghere a valorilor mobiliare va aproba prospectul pentru vânzarea acțiunilor.

Oferta va include acțiunile existente deținute de Fondul Proprietatea (FP.BX), un fond de investiții administrat de managerul american de active Franklin Templeton (BEN.N). Fondul și-a evaluat participația de 20% din Hidroelectrica la 2,2 miliarde de euro (2,35 miliarde de dolari) în luna aprilie, ceea ce implică o valoare a capitalului propriu al companiei de peste 10 miliarde de euro.

Cu toate acestea, fondul a declarat anul trecut că s-ar putea să nu-și poată vinde întreaga participație în cadrul unui IPO pe piața locală, după ce a renunțat la planurile de listare dublă a acțiunilor la Londra și București.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, asigurând o treime din energia electrică. Diferite planuri ale statului de a lista compania există de mai bine de un deceniu.

Deși guvernul român nu vinde acțiuni, oferta publică inițială face parte dintr-un acord încheiat cu Uniunea Europeană pentru a asigura fonduri de redresare post-pandemică.

Planul Hidroelectrica vine într-un moment de liniște pentru ofertele publice inițiale europene, după ce creșterea ratelor dobânzilor și incertitudinea geopolitică aproape au paralizat piața anul trecut.

 

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...