Oferta Publică Transgaz: Se caută noi soluții de atractivitate

Prospectul de ofertă publică de vânzare a acțiunilor statului la Transgaz ar putea prevede posibilitatea ca investitorii să-şi retragă subscrierile, potrivit unor surse apropiate proiectului. Această variantă ar avea nevoie de modificarea reglementărilor CNVM, potrivit informaţiilor obţinute de ECONOMICA.NET.
Adrian Ionescu - sâm, 11 aug. 2012, 21:12
Oferta Publică Transgaz: Se caută noi soluții de atractivitate

Posibilitatea revocării  ordinelor de subscriere ar încuraja investitorii, care altfel se tem că ar putea să-şi blocheze banii în ofertă, cu şanse mici de a căpăta acţiunile dorite“, a declarat, pentru  ECONOMICA.NET, un oficial apropiat procesului de pregătire a ofertei.

Conform reglementărilor actuale, ordinele de subscriere într-o ofertă publică pot fi revocate, iar banii pot fi înapoiaţi înainte de sfâtşitul perioadei de subscriere, doar dacă prospectul de ofertă suferă modificări importante.

Totuşi, „CNVM (Comisia Naţională a  Valorilor Mobiliare, autoritatea pieţei, n.r.) ar putea face o  modificare la regulament în sensul dorit“,a mai spus sursa citată.

În programul de privatizări prin Bursă în acesta an, convenit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), figurează şi o ofertă publică de vânzare a unui pachet de 15% din acţiunile Transgaz (simbol bursier TGN), operatorul magistraleor naţionale de transport a gazelor naturale.

Pachetul ce urmează să fie pus în vânzare ar valora peste 330 de milioane de lei, potrivit preţului actual al unei acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), de 193 de lei / titlu.

Preţul cerut în ofertă este încă un subiect delicat, având în vedere oferta eşuată de de vânzare a acţiunilorStatului la OMV Petrom. O dimensionare mai corectă dar mai ales transparenţa mult sporită au dus la succesul ofertei de vânzare din martie a unui pachet la Transelectrica  (TEL).

Tulburările politice declanşate în această primăvară pun însă serios programul iniţial, la aversiunea la risc a investitorilor din cauza incertitudinilor globale adăugându-se şi erodarea încredererii în  România.

„Deocamdată rămânem la ideea ministrului  (Economiei, n.r.) că oferta va fi pregătită pentru o fereastră de oportunitate“, a mai adăugat sursa citată.

Pentru luna noiembrie  sunt anunţate alegeri parlamentare.

 

Chiţoiu: Complexurile energetice şi Transgaz vor fi listate în septembrie

Transgaz şi complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara vor fi listate pe bursă în luna septembrie, iar managerii privaţi pentru Transelectrica şi Transgaz vor fi selectaţi până la sfârşitul lui 2012, a anunţat sâmbătă, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, la începutul discuţiilor dintre autorităţi şi reprezentanţii misiunii Fondului Monetar la Bucureşti.

„Termenele pentru privatizări şi listări au fost decalate. Anterior, erau stabilite termene nerealiste şi au fost luate măsuri de accelerare a acestor procese. În ceea ce priveşte Transgaz, avem prevăzută lansarea în septembrie. În ceea ce priveşte acţiunile majoritare la complexul energetic Oltenia şi complexul energetic Hunedoara, acestea vor fi listate, la fel, în septembrie, şi de asemenea la Electrica Distribuţie şi Electrica Furnizare avem ca termen de listare începutul anului viitor”, a spus ministrul Economiei.

Te-ar mai putea interesa și
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru şi-a anunţat vineri intenţia de a revoca cetăţenia pentru 45 de rezidenţi străini, care au beneficiat de mecanismul "paşapoartelor de aur", un program controversat de acordare a......
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Compania Restart Energy, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital majoritar românesc, a ...
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Premierul desemnat Dacian Cioloş va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri.
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
Perioada de eligibilitate a proiectelor pentru managementul deşeurilor este 31 decembrie 2023 iar depunerea efectivă a ...