Oferta Publică Transgaz: Se caută noi soluții de atractivitate

Prospectul de ofertă publică de vânzare a acțiunilor statului la Transgaz ar putea prevede posibilitatea ca investitorii să-şi retragă subscrierile, potrivit unor surse apropiate proiectului. Această variantă ar avea nevoie de modificarea reglementărilor CNVM, potrivit informaţiilor obţinute de ECONOMICA.NET.
Adrian Ionescu - sâm, 11 aug. 2012, 21:12
Oferta Publică Transgaz: Se caută noi soluții de atractivitate

Posibilitatea revocării  ordinelor de subscriere ar încuraja investitorii, care altfel se tem că ar putea să-şi blocheze banii în ofertă, cu şanse mici de a căpăta acţiunile dorite“, a declarat, pentru  ECONOMICA.NET, un oficial apropiat procesului de pregătire a ofertei.

Conform reglementărilor actuale, ordinele de subscriere într-o ofertă publică pot fi revocate, iar banii pot fi înapoiaţi înainte de sfâtşitul perioadei de subscriere, doar dacă prospectul de ofertă suferă modificări importante.

Totuşi, „CNVM (Comisia Naţională a  Valorilor Mobiliare, autoritatea pieţei, n.r.) ar putea face o  modificare la regulament în sensul dorit“,a mai spus sursa citată.

În programul de privatizări prin Bursă în acesta an, convenit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), figurează şi o ofertă publică de vânzare a unui pachet de 15% din acţiunile Transgaz (simbol bursier TGN), operatorul magistraleor naţionale de transport a gazelor naturale.

Pachetul ce urmează să fie pus în vânzare ar valora peste 330 de milioane de lei, potrivit preţului actual al unei acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), de 193 de lei / titlu.

Preţul cerut în ofertă este încă un subiect delicat, având în vedere oferta eşuată de de vânzare a acţiunilorStatului la OMV Petrom. O dimensionare mai corectă dar mai ales transparenţa mult sporită au dus la succesul ofertei de vânzare din martie a unui pachet la Transelectrica  (TEL).

Tulburările politice declanşate în această primăvară pun însă serios programul iniţial, la aversiunea la risc a investitorilor din cauza incertitudinilor globale adăugându-se şi erodarea încredererii în  România.

„Deocamdată rămânem la ideea ministrului  (Economiei, n.r.) că oferta va fi pregătită pentru o fereastră de oportunitate“, a mai adăugat sursa citată.

Pentru luna noiembrie  sunt anunţate alegeri parlamentare.

 

Chiţoiu: Complexurile energetice şi Transgaz vor fi listate în septembrie

Transgaz şi complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara vor fi listate pe bursă în luna septembrie, iar managerii privaţi pentru Transelectrica şi Transgaz vor fi selectaţi până la sfârşitul lui 2012, a anunţat sâmbătă, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, la începutul discuţiilor dintre autorităţi şi reprezentanţii misiunii Fondului Monetar la Bucureşti.

„Termenele pentru privatizări şi listări au fost decalate. Anterior, erau stabilite termene nerealiste şi au fost luate măsuri de accelerare a acestor procese. În ceea ce priveşte Transgaz, avem prevăzută lansarea în septembrie. În ceea ce priveşte acţiunile majoritare la complexul energetic Oltenia şi complexul energetic Hunedoara, acestea vor fi listate, la fel, în septembrie, şi de asemenea la Electrica Distribuţie şi Electrica Furnizare avem ca termen de listare începutul anului viitor”, a spus ministrul Economiei.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...