Oferta Transelectrica a fost supra-subscrisă cu peste 53%. Cum se vor aloca acţiunile?

Cererile de acţiuni Transelectrica au depăşit cu 53% oferta de vânzare a Guvernului. Pe tranşa investitorilor mici gradul de subscriere a fost de  277%, potivit datelor Bursei de la ora 9.43. Datorită suprasubscrierii, ordinele date la preţul cel mai mic acceptat vor fi executate parţial.
Adrian N. Ionescu - mar, 27 mart. 2012, 14:15
Oferta Transelectrica a fost supra-subscrisă cu peste 53%. Cum se vor aloca acţiunile?

Ordinele au fost primite până la ora 17, dar raportarea pe site-ul  Bursei de Valori Bucureşti (BVB) implică o anumită inerţie. 

Peste două zile se va anunţa rezultatul oficial al ofertei , ca şi preţul final de adjudecare , în funcţie de care se va face alocarea acţiunilor.

Preţul final de adjudecare a ofertei va fi, cel mai probabil, foarte apropiat de preţul minim, de 14,9 lei/acţiune, la care s-au realizat cele mai multe subscrieri. Preţul final este preţul miniml la care se subscriu toate acţiunile oferite.

Potrivit prospectului de ofertă,alocarea acţiunilor se va face după mecanism pro-rata pentru ordinele date la preţul final şi integral pentru ordinele date la preţuri superioare.

După executarea integrală a ordinelor la preţuri superioare, acţiunile rămase se vor aloca pro-rata investitorilor care au dat ordine chiar la preţul final. Mecanismul pro-rata presupune alocarea acţiunilor proporţional cu mărimea ordinelor.

Din puncte de vedere tehnic, o alocare pro- rata este aceea în care, de pildă, la o  ofertă care a fost depăşită de cerere cu 100% (gradul de suprasubscriere a acţiunilor), fiecărui solicitant i se dă cu 50% mai puţin decât a ordonat.

Alocările pro rata se vor face separat pe cele două tranşe: investitori mici şi investitori mari. Suprasubscrierea cunoscută la ora 10 era de peste 39% la tranşa investitorilor mari şi de 171 % pe segmentul investitorilor mici.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
În țara noastră sunt acordate o serie de ajutoare sociale pentru a putea veni în sprijinul persoanelor aflate în dificultate ...
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza migranților – surse
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza ...
Reprezentanţii celor 27 de state ale Uniunii Europene şi-au dat acordul miercuri pentru extinderea listei de sancţiuni ...
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Un număr de 24.837 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele ...