Oficial american: Ne aşteptăm ca România să continue excelenta cooperare cu SUA

 Frank Rose, asistent al secretarului de stat, a declarat, marţi, că SUA aşteaptă din partea României să continue "excelenta cooperare" de până acum, oficialul american exprimându-şi totodată speranţa că indiferent cine va câştiga alegerile la Bucureşti va respecta angajamentele din Tratatul NATO.
Economica.net - mar, 29 oct. 2013, 13:40
Oficial american: Ne aşteptăm ca România să continue excelenta cooperare cu SUA

Întrebat ce aşteptări are SUA din partea României, Frank Rose a precizat că Washingtonul speră în continuarea „cooperării excelente” de până acum. „România a fost un partener fantastic atât în cadrul negocierilor privind acordul de apărare antirachetă, cât şi în ceea ce priveşte cooperarea cu noi în implementarea acordului. Cred că ceea ce aşteptăm de la România este să continue cooperarea excelentă pe care am avut-o până acum. A fost cu adevărat o cooperare excelentă şi mi-aş dori ca toate locurile să fie ca România. E cu adevărat un model de cum trebuie făcute lucrurile”, a spus Frank Rose, asistent al secretarului american de stat pentru politica spaţială şi de apărare.

Totodată, oficialul american a subliniat faptul că o schimbare în urma alegerilor în România, Polonia sau Turcia nu va avea niciun efect asupra proiectului de apărare antirachetă.

„Suntem pe deplin încrezători în faptul că, indiferent cine va câştiga următoarele alegeri în România, Polonia sau în Turcia se va angaja în respectarea angajamentelor prevăzute de Tratatul Alianţei Nord-Atlantice”, a precizat Rose, adăugând că, în general, în cele trei ţări a existat „un sprijin puternic” privind angajamentul în cadrul NATO, iar proiectul de la Deveselu nu este „un sistem american, ci o contribuţie americano-română, americano-turcă şi americano-poloneză la sistemul de apărare al NATO”.

Oficialul american a precizat că SUA au efectuat în ultimele luni trei teste cu interceptori SM3 – care urmează să fie amplasaţi la Deveselu – şi toate încercările au fost încununate de succes.

Referitor la temerile Rusiei şi la garanţiile juridice pe care aceasta le solicită, Frank Rose a precizat că Washingtonul nu va accepta niciodată aşa ceva.

„SUA nu vor accepta nicio garanţie juridică sau orice alte limitări ale sistemului de apărare, fie că este vorba de cel american, fie că este vorba de cel al NATO”, a spus Rose.

Pe de altă parte, oficialul american a precizat că Statele Unite doresc să coopereze cu Rusia în ceea ce priveşte apărarea antirachetă, mai ales că „o astfel de cooperare poate, în primul rând, îmbunătăţi capabilităţile NATO de apărare împotriva unor ameninţări din afara regiunii euroatlantice şi, în al doilea rând, poate furniza Rusiei asigurările de care are nevoie, şi anume că sistemul nostru nu este îndreptat asupra ei”.

Referitor la declaraţia de luni a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, privind compromisul la care este Rusia dispusă să ajungă, asistentul secretarului american de stat a declarat că, dacă intenţia Moscovei include şi garanţiile juridice cerute până acum, „nu va avea loc niciun fel de înţelegere”. În opinia sa, în ultimele luni nu a existat „nicio schimbare în ceea ce priveşte poziţia Rusiei”.

Frank Rose a reiterat faptul că scutul european antirachetă nu este „îndreptat împotriva Rusiei” şi „nu ar trebui să fie o preocupare” pentru Moscova.

Oficialii ruşi au declarat, în nenumărate rânduri, că scutul antirachetă dezvoltat de SUA în Europa, inclusiv la Deveselu, reprezintă o problemă pentru Moscova, care îl percepe ca pe o ameninţare la adresa securităţii sale.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...