Oficial CE: Orice fel de restricţii aplicate de Marea Britanie muncitorilor din UE sunt ilegale

Orice fel de restricţii aplicate de Marea Britanie muncitorilor din Uniunea Europeană sunt ilegale, iar acuzaţiile privind turismul pentru beneficiile sociale nu sunt susţinute de date, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Jonathan Todd.
Economica.net - lun, 16 dec. 2013, 21:56
Oficial CE: Orice fel de restricţii aplicate de Marea Britanie muncitorilor din UE sunt ilegale

Întrebat despre intenţiile Guvernului britanic de a introduce un prag maxim anual de 75.000 de imigranţi UE, Jonathan Todd a precizat că trebuie aşteptate propunerile oficiale ale Londrei, dar a subliniat că orice restricţii aplicate liberei circulaţii sunt „ilegale”.

„Restricţionarea liberei circulaţii a muncitorilor ar fi un autogol imens dat economiei britanice şi sistemului de beneficii sociale, care, în prezent, au beneficii uriaşe de pe urma afluxului de muncitori străini din alte ţări europene. După cum ştiţi orice astfel de restricţii ar fi ilegale potrivit regulilor actuale”, a spus Jonathan Todd, în cadrul briefingului de presă.

Referitor la acuzaţiile privind turismul social, oficialul european a evidenţiat că nici Marea Britanie, nici alte state membre „nu au prezentat Comisiei date care să arate că există o problemă larg răspândită sau sistemică”.

„Dimpotrivă, mai multe studii au arătat că oamenii se duc în alte ţări pentru a munci şi, de obicei, plătesc mai mult în materie de taxe şi asigurări sociale decât primesc ca beneficii de la sistemul de asigurări sociale”, a subliniat purtătorul de cuvânt al CE.

Totodată, acesta a respins şi eventuala legătură pe care Londra ar putea să o facă între PIB-ul unei ţări UE şi libera circulaţie. „Este puţin riscant să discutăm despre planuri, despre idei vehiculate (…) Libera circulaţie a persoanelor, libera circulaţie a muncitorilor sunt principii fundamentale prevăzute în tratatele fondatoare (ale UE) şi orice restricţii privind libera circulaţie a muncitorilor stipulate în tratatele individuale de aderare trebuie să fie strict limitate în timp”, a spus Jonathan Todd, reamintind că restricţiile pentru români şi bulgari se vor ridica la 1 ianuarie 2014, după şapte ani de la aderarea la Uniunea Europeană.

Guvernul britanic plănuieşte să introducă un prag maxim anual de 75.000 de imigranţi UE, în cadrul unui plan de revizuire a politicilor în domeniul liberei circulaţii, şi o înăsprire a criteriilor de angajare, potrivit unui raport scurs în presă, relatează The Guardian în ediţia electronică.

De asemenea, David Cameron doreşte ca doar muncitorii din ţările cu un nivel similar de bunăstare ca cel al Marii Britanii să beneficieze de libera circulaţie pe piaţa muncii, fără restricţii.

Premierul britanic a declarat, vineri, că sunt necesare noi restricţii pentru a nu mai repeta „greşeala” din 2004, când guvernul laburist a permis unui număr de 1,5 milioane de imigranţi din Polonia şi alte ţări din Estul Europei să vină în Marea Britanie.

Restricţiile s-ar aplica ţărilor care ar putea adera în viitor la UE, precum Turcia, notează Daily Telegraph.

Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franţa, Malta şi Marea Britanie impun încă restricţii pe piaţa muncii pentru români şi bulgari. În decembrie 2012, Comisia Europeană şi-a dat acordul ca Spania să reintroducă restricţiile pentru muncitorii români, din cauza crizei economice şi financiare.

Restricţiile vor fi ridicate în toate statele membre UE de la 1 ianuarie 2014, în pofida unor politicieni care au susţinut că această măsură va provoca un val de migraţie a românilor şi bulgarilor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
IBM lansează peste 170 de parteneriate, inclusiv în România, pentru a îmbunătăți competențele digitale a 30 de milioane de oameni
IBM lansează peste 170 de parteneriate, inclusiv în România, pentru a îmbunătăți competențele digitale a 30 de milioane ...
IBM a anunțat astăzi un angajament fără precedent de a oferi, până în 2030, pentru 30 de milioane de oameni de toate ...
Europa de Est: Băncile centrale şi guvernele sunt în dezacord din cauza inflaţiei – Reuters
Europa de Est: Băncile centrale şi guvernele sunt în dezacord din cauza inflaţiei – Reuters
Creşterea preţurilor în Europa de Est a provocat un dezacord între băncile centrale care au lansat majorări ale dobânzilor ...
Rusia suspendă misiunea sa la NATO şi pe cea a Alianţei la Moscova
Rusia suspendă misiunea sa la NATO şi pe cea a Alianţei la Moscova
Rusia a anunţat luni suspendarea misiunii sale de reprezentare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi ...