Oficial CE: Orice fel de restricţii aplicate de Marea Britanie muncitorilor din UE sunt ilegale

Orice fel de restricţii aplicate de Marea Britanie muncitorilor din Uniunea Europeană sunt ilegale, iar acuzaţiile privind turismul pentru beneficiile sociale nu sunt susţinute de date, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Jonathan Todd.
Economica.net - lun, 16 dec. 2013, 21:56
Oficial CE: Orice fel de restricţii aplicate de Marea Britanie muncitorilor din UE sunt ilegale

Întrebat despre intenţiile Guvernului britanic de a introduce un prag maxim anual de 75.000 de imigranţi UE, Jonathan Todd a precizat că trebuie aşteptate propunerile oficiale ale Londrei, dar a subliniat că orice restricţii aplicate liberei circulaţii sunt „ilegale”.

„Restricţionarea liberei circulaţii a muncitorilor ar fi un autogol imens dat economiei britanice şi sistemului de beneficii sociale, care, în prezent, au beneficii uriaşe de pe urma afluxului de muncitori străini din alte ţări europene. După cum ştiţi orice astfel de restricţii ar fi ilegale potrivit regulilor actuale”, a spus Jonathan Todd, în cadrul briefingului de presă.

Referitor la acuzaţiile privind turismul social, oficialul european a evidenţiat că nici Marea Britanie, nici alte state membre „nu au prezentat Comisiei date care să arate că există o problemă larg răspândită sau sistemică”.

„Dimpotrivă, mai multe studii au arătat că oamenii se duc în alte ţări pentru a munci şi, de obicei, plătesc mai mult în materie de taxe şi asigurări sociale decât primesc ca beneficii de la sistemul de asigurări sociale”, a subliniat purtătorul de cuvânt al CE.

Totodată, acesta a respins şi eventuala legătură pe care Londra ar putea să o facă între PIB-ul unei ţări UE şi libera circulaţie. „Este puţin riscant să discutăm despre planuri, despre idei vehiculate (…) Libera circulaţie a persoanelor, libera circulaţie a muncitorilor sunt principii fundamentale prevăzute în tratatele fondatoare (ale UE) şi orice restricţii privind libera circulaţie a muncitorilor stipulate în tratatele individuale de aderare trebuie să fie strict limitate în timp”, a spus Jonathan Todd, reamintind că restricţiile pentru români şi bulgari se vor ridica la 1 ianuarie 2014, după şapte ani de la aderarea la Uniunea Europeană.

Guvernul britanic plănuieşte să introducă un prag maxim anual de 75.000 de imigranţi UE, în cadrul unui plan de revizuire a politicilor în domeniul liberei circulaţii, şi o înăsprire a criteriilor de angajare, potrivit unui raport scurs în presă, relatează The Guardian în ediţia electronică.

De asemenea, David Cameron doreşte ca doar muncitorii din ţările cu un nivel similar de bunăstare ca cel al Marii Britanii să beneficieze de libera circulaţie pe piaţa muncii, fără restricţii.

Premierul britanic a declarat, vineri, că sunt necesare noi restricţii pentru a nu mai repeta „greşeala” din 2004, când guvernul laburist a permis unui număr de 1,5 milioane de imigranţi din Polonia şi alte ţări din Estul Europei să vină în Marea Britanie.

Restricţiile s-ar aplica ţărilor care ar putea adera în viitor la UE, precum Turcia, notează Daily Telegraph.

Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franţa, Malta şi Marea Britanie impun încă restricţii pe piaţa muncii pentru români şi bulgari. În decembrie 2012, Comisia Europeană şi-a dat acordul ca Spania să reintroducă restricţiile pentru muncitorii români, din cauza crizei economice şi financiare.

Restricţiile vor fi ridicate în toate statele membre UE de la 1 ianuarie 2014, în pofida unor politicieni care au susţinut că această măsură va provoca un val de migraţie a românilor şi bulgarilor.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...