Oficial iranian: Niciun membru al OPEC nu poate să preia cota de export a petrol a Iranului

Niciun membru al OPEC nu trebuie să aibă permisiunea de a prelua cota de export de petrol a unui alt stat membru, a afirmat duminică un diplomat iranian, care şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu oferta Arabiei Saudite de a pompa mai mult ţiţei, ca urmare a sancţiunilor impuse de Statele Unite Iranului, transmite Reuters citat de News.ro.
Economica.net - lun, 20 aug. 2018, 08:52
Oficial iranian: Niciun membru al OPEC nu poate să preia cota de export a petrol a Iranului

În timpul unei întâlniri cu secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo, diplomatul iranian i-a cerut acestuia să nu implice organizaţia în politică.

”Nicio ţară nu are dreptul, în nicio circumstanţă, să preia cota de producţie şi export de petrol a unui alt stat membru, iar Conferinţa Ministerială a OPEC nu a emis nicio licenţă în acest sens”, a afirmat Kazem Gharibabadi, reprezentantul permanent al Iranului la OPEC, citat de agenţia de presă a Ministerului iranian al Petrolului, SHANA.

Preşedintele american Donald Trump a retras în luna mai Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul şi a anunţat sancţiuni împotriva statului membru al OPEC.

Washingtonul exercită presiuni asupra aliaţilor săi de a reduce la zero importurile de petrol iranian şi vor impune o nouă serie de sancţiuni acestor livrări, în noiembrie.

Trump a cerut OPEC să producă mai mult petrol pentru a reduce preţurile. Miniştrii Energiei din Arabia Saudită şi Rusia au anunţat în luna mai că sunt pregătiţi să relaxeze limitele impuse producţiei pentru a calma îngrijorările consumatorilor legate de ofertă.

”Iranul consideră că OPEC trebuie să îşi susţină cu fermitate membrii în acest moment şi să blocheze comploturile altor ţări care încearcă să politizeze organizaţia”, a spus Gharibabadi.

Arabia Saudită şi Iranul sunt implicate în războaie regionale, în Yemen şi Siria.

Iranul şi alte state semnatare ale acordului regional, respectiv Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia şi China, colaborează pentru găsirea unei soluţii prin care să salveze acordul nuclear, în pofida presiunilor americane.

Autorităţile de la Teheran au stabilit o serie de condiţii pentru puterile europene, pentru continuarea acordului nuclear, între care măsurie ale băncilor europene pentru protejarea relaţiilor comerciale şi garantarea vânzărilor de petrol iranian.

Te-ar mai putea interesa și
Clotilde Armand anunță că DNA a deschis un nou dosar care vizează administrația condusă de Dan Tudorache
Clotilde Armand anunță că DNA a deschis un nou dosar care vizează administrația condusă de Dan Tudorache
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat sâmbătă că Direcția Națională Anticorupție a deschis un nou dosar în care cercetează activitatea predecesorului său, social democratul......
Valul patru devine din ce în ce mai puternic: 5.388 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 97 de decese în ultimele 24 de ore
Valul patru devine din ce în ce mai puternic: 5.388 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 97 de decese în ultimele ...
Un număr de 5.388 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Filarmonica din New York își reia concertele după un an și jumătate de pauză
Filarmonica din New York își reia concertele după un an și jumătate de pauză
După ce a stat cu porţile închise timp de 556 de zile din cauza pandemiei de coronavirus, Orchestra Filarmonică din New ...
Orban: Probabil că luni vom convoca BPR pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură
Orban: Probabil că luni vom convoca BPR pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că Birourile permanente reunite ale Parlamentului vor fi convocate, cel mai probabil ...