Oficial UE: Există condiţii ideale pentru construcţia unei conducte de gaze trans-caspice

Şeful misiunii Uniunii Europene în Turkmenistan, Denis Daniilidis, a declarat marţi că în prezent există condiţii sunt ideale pentru construcţia unei conducte pentru transportul gazelor naturale pe sub Marea Caspică, relatează RIA Novosti.
Economica.net - mar, 19 nov. 2013, 16:47
Oficial UE: Există condiţii ideale pentru construcţia unei conducte de gaze trans-caspice

Conducta ar transporta gaze din Turkmenistan către Azerbaidjan şi apoi către clienţi din Europa Occidentală, ocolind Rusia.

Daniilidis a arătat, la o conferinţă în domeniul petrolului şi gazelor din capitala turkmenă, că în prezent au loc negocieri referitoare la construcţia gazoductului şi că mai sunt de rezolvat câteva probleme importante înainte de semnarea unui acord.

În opinia sa, conducta trans-caspică poate fi construită înainte de finalizarea proiectului coridorului sudic, susţinut de UE, menit să creeze infrastructura necesară pentru transportul gazelor către Europa din regiunea caspică şi Orientul Mijlociu.

Coridorul sudic a câştigat vizibilitate în luna mai, odată cu adoptarea, la un summit UE din luna mai, a unei strategii pentru dezvoltarea cu prioritate a infrastructurii enegetice până în 2020, a spus oficialul european.

Daniilidis a precizat că UE, Turkmenistan şi Azerbaidjan au convenit un acord, care va fi semnat spre sfârşitul acestui an, care prevede că orice conductă construită în regiunea caspică respectă cele mai ridicate standarde de mediu.

Gazoductul trans-caspic ar permite Turkmenistan-ului să evite Rusia atunci când livrează gaze Europei.

Autorităţile de la Bruxelles vor să reducă dependenţa Europei de livrările de energie ale Rusiei.

Şansele de construcţie a conductei ar putea fi afectate, totuşi, de statutul teritorial incert al Mării Caspice, care este împărţită de cinci ţări, Azerbaidjan, Iran, Kazahstan, Rusia şi Turkmenistan.

Rusia şi Iran insistă că este nevoie de acordul tuturor celor cinci state, înainte de începerea lucrărilor de construcţie a gazoductului.

Coridorul sudic pentru gaze este o iniţiativă a Comisiei Europene pentru aprovizionarea cu gaze din regiunea caspică şi Orientul Mijlociu.

UE a identificat un număr de state partenere pentru această iniţiativă, cum ar fi Azerbaidjan, Turcia, Georgia, Turkmenistan, Kazahstan, Irak şi Egipt. Uzbekistan şi Iran ar trebui să reprezinte, când condiţiile politice vor permite, surse importantă de aprovizionare pentru UE.

Uniunea Europeană a numit de importanţă strategică proiectele ITGI, Nabucco, White Stream şi Conducta Trans-Adriatică. Împreună, proiectele din coridorul sudic ar putea asigura capacitatea de transport pentru 60-120 de miliarde de metri cubi de gaze din regiunea caspică şi Asia Centrală, care să fie livrate direct Europei.

Te-ar mai putea interesa și
Mamele în situaţii de viaţă critice vor primi tichete de 2.000 de lei ca să le cumpere nou-născuţilor produse de îngrijire  – OUG 34
Mamele în situaţii de viaţă critice vor primi tichete de 2.000 de lei ca să le cumpere nou-născuţilor produse de îngrijire ...
Tichetul social pe suport electronic, acordat mamelor aflate în situaţii de vulnerabilitate socială, pentru fiecare nou-născut, are valoarea de 2.000 de lei şi se acordă într-o singură......
Ţările de Jos închid definitiv robinetul la zăcământul de gaze Groningen
Ţările de Jos închid definitiv robinetul la zăcământul de gaze Groningen
Senatul Ţărilor de Jos a aprobat marţi seara o lege care închide, în mod definitiv, robinetul la zăcământul de gaze ...
Oana Rădulea, soția lui Ion Rădulea, a devenit asociat în mai multe firme ale omului de afaceri și a preluat conducerea River Development
Oana Rădulea, soția lui Ion Rădulea, a devenit asociat în mai multe firme ale omului de afaceri și a preluat conducerea ...
Oana Rădulea, soția lui Ion Rădulea, a devenit asociat în mai multe firme deținute de omul de afaceri, în unele din ...
O interdicţie a fumatului pentru generaţiile născute după 2009 a trecut de primul vot în parlamentul britanic
O interdicţie a fumatului pentru generaţiile născute după 2009 a trecut de primul vot în parlamentul britanic
Planul premierului britanic Rishi Sunak de a interzice oricărei persoane cu vârsta sub 15 ani să cumpere ţigări a trecut ...