Oficial UE: Există condiţii ideale pentru construcţia unei conducte de gaze trans-caspice

Şeful misiunii Uniunii Europene în Turkmenistan, Denis Daniilidis, a declarat marţi că în prezent există condiţii sunt ideale pentru construcţia unei conducte pentru transportul gazelor naturale pe sub Marea Caspică, relatează RIA Novosti.
Economica.net - mar, 19 nov. 2013, 16:47
Oficial UE: Există condiţii ideale pentru construcţia unei conducte de gaze trans-caspice

Conducta ar transporta gaze din Turkmenistan către Azerbaidjan şi apoi către clienţi din Europa Occidentală, ocolind Rusia.

Daniilidis a arătat, la o conferinţă în domeniul petrolului şi gazelor din capitala turkmenă, că în prezent au loc negocieri referitoare la construcţia gazoductului şi că mai sunt de rezolvat câteva probleme importante înainte de semnarea unui acord.

În opinia sa, conducta trans-caspică poate fi construită înainte de finalizarea proiectului coridorului sudic, susţinut de UE, menit să creeze infrastructura necesară pentru transportul gazelor către Europa din regiunea caspică şi Orientul Mijlociu.

Coridorul sudic a câştigat vizibilitate în luna mai, odată cu adoptarea, la un summit UE din luna mai, a unei strategii pentru dezvoltarea cu prioritate a infrastructurii enegetice până în 2020, a spus oficialul european.

Daniilidis a precizat că UE, Turkmenistan şi Azerbaidjan au convenit un acord, care va fi semnat spre sfârşitul acestui an, care prevede că orice conductă construită în regiunea caspică respectă cele mai ridicate standarde de mediu.

Gazoductul trans-caspic ar permite Turkmenistan-ului să evite Rusia atunci când livrează gaze Europei.

Autorităţile de la Bruxelles vor să reducă dependenţa Europei de livrările de energie ale Rusiei.

Şansele de construcţie a conductei ar putea fi afectate, totuşi, de statutul teritorial incert al Mării Caspice, care este împărţită de cinci ţări, Azerbaidjan, Iran, Kazahstan, Rusia şi Turkmenistan.

Rusia şi Iran insistă că este nevoie de acordul tuturor celor cinci state, înainte de începerea lucrărilor de construcţie a gazoductului.

Coridorul sudic pentru gaze este o iniţiativă a Comisiei Europene pentru aprovizionarea cu gaze din regiunea caspică şi Orientul Mijlociu.

UE a identificat un număr de state partenere pentru această iniţiativă, cum ar fi Azerbaidjan, Turcia, Georgia, Turkmenistan, Kazahstan, Irak şi Egipt. Uzbekistan şi Iran ar trebui să reprezinte, când condiţiile politice vor permite, surse importantă de aprovizionare pentru UE.

Uniunea Europeană a numit de importanţă strategică proiectele ITGI, Nabucco, White Stream şi Conducta Trans-Adriatică. Împreună, proiectele din coridorul sudic ar putea asigura capacitatea de transport pentru 60-120 de miliarde de metri cubi de gaze din regiunea caspică şi Asia Centrală, care să fie livrate direct Europei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
ANAT critică noile restricții anunțate de Guvern pentru accesul în România, considerând că acestea anulează toate eforturile de redresare ale turismului
ANAT critică noile restricții anunțate de Guvern pentru accesul în România, considerând că acestea anulează toate ...
Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) critică prin intermediul unui comunicat, care are forma unei scrisori ...
Daniel Sologon preia funcția de CEO al Cemacon de la 1 ianuarie 2022
Daniel Sologon preia funcția de CEO al Cemacon de la 1 ianuarie 2022
Liviu Stoleru, CEO-ul celui mai mare producător de blocuri ceramice cu capital românesc, predă de la 1 ianuarie 2022 ștafeta ...
Primăria New York impune tuturor salariaților din mediul privat să se vaccineze anti-COVID-19
Primăria New York impune tuturor salariaților din mediul privat să se vaccineze anti-COVID-19
Bill de Blasio, primarul oraşului New York, a anunţat luni că toţi angajaţii din sectorul privat vor fi vizaţi de obligativitatea ...