Oficialii BCE sunt de acord cu un nou obiectiv privind inflaţia – Bloomberg

Oficialii Băncii Centrale Europene au fost de acord să majoreze obiectivul ţintă al BCE privind inflaţia la 2% şi să permită o marjă de manevră pentru depăşirea ei, când va fi necesar, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
AGERPRES - joi, 08 iul. 2021, 11:45
Oficialii BCE sunt de acord cu un nou obiectiv privind inflaţia - Bloomberg

Acordul a fost adoptat săptămâna aceasta, la reuniunea specială dedicată obiectivelor strategice ale BCE, care s-a încheiat miercuri. Un anunţ oficial ar urma să fie făcut joi.

Un purtător de cuvânt al Băncii Centrale Europene nu a dorit să comenteze informaţia.

Un obiectiv de 2% ar reprezenta o schimbare semnificativă faţă de ţinta anterioară a BCE, respectiv „o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2% pe termen mediu”.

Unii membri ai Consiliului guvernatorilor BCE au apreciat formularea ca fiind prea vagă şi au cerut modificarea ei, susţin sursele.

Conform estimării preliminare publicate de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut uşor până la 1,9% în iunie, de la un nivel de 2% în mai, în linie cu estimările economiştilor şi cu ţinta avută în vedere de BCE.

Şi preşedintele BCE, Christine Lagarde, a anunţat luna trecută că oficialii Băncii Centrale Europene au făcut „progrese importante” în reconfigurarea obiectivelor strategice al BCE, inclusiv rolul în lupta împotriva schimbărilor climatice şi o abordare revizuită a inflaţiei.

Cei 25 de membri ai Consiliului guvernatorilor BCE s-au reunit pentru a stimula amplul proces de revizuire strategică a politicii monetare, primul exerciţiu de acest fel de după 2003, în care se ţine cont şi de lupta împotriva schimbărilor climatice. Concluziile ar urma să se publicate în semestrul doi din 2021.

Lagarde nu a dat detalii privind discuţiile, menţionând doar că ele au acoperit ţinta BCE privind inflaţia şi orizontul de timp, legăturile dintre schimbările climatice şi politica monetară, şi modernizarea comunicaţiilor în cadrul BCE.

„Sunt mulţumită că am avut discuţii profunde şi am făcut ‘progrese importante’ în configurarea elementelor concrete ale viitoarei noastre strategii de politică monetară”, a declarat preşedintele Băncii Centrale Europene.

Te-ar mai putea interesa și
Daniel Dăianu: Energia este mult prea importantă pentru a o juca la bursă
Daniel Dăianu: Energia este mult prea importantă pentru a o juca la bursă
Guvernul trebuie să ia nişte măsuri în domeniul energiei ca să permită României să treacă această iarnă cu daune cât mai mici, aşa cum a trebuit şi în pandemie să ia măsuri speciale,......
New York și Londra rămân principalele centre financiare ale lumii
New York și Londra rămân principalele centre financiare ale lumii
New York a rămas principalul centru financiar global, în timp ce Londra şi-a păstrat locul doi, iar oraşele din China ...
Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 3 la mie în 60 de orașe și 357 de comune
Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 3 la mie în 60 de orașe și 357 de comune
Incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19, la 14 zile, este mai mare sau egală cu 3/1.000 de locuitori în 60 de oraşe ...
Lovitură dură pentru bitcoin. China a anunțat că interzice platformele de tranzacționare a criptovalutelor și minarea acestora
Lovitură dură pentru bitcoin. China a anunțat că interzice platformele de tranzacționare a criptovalutelor și minarea ...
Cele mai puternice autorităţi de reglementare din China au intensificat vineri restricţionarea criptomonedelor, interzicând ...