Oficialii de la Atena nu sunt îngrijoraţi că finanţarea acordată băncilor din Grecia de BCE ar putea fi sistată

Yannis Dragasakis, adjunctul premierului elen, a dezminţit temerile că Banca Centrală Europeană ar putea sista acordarea de fonduri băncilor elene dacă nu va fi extins programul de asistenţă financiară al Greciei, afirmând că noul Guvern este încrezător că va ajunge la un acord cu creditorii internaţionali, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 02 feb. 2015, 11:12
Oficialii de la Atena nu sunt îngrijoraţi că finanţarea acordată băncilor din Grecia de BCE ar putea fi sistată

‘Banca Centrală Europeană şi Mario Draghi (preşedintele BCE) deţin controlul lichidităţilor. Astfel că toate deciziile se vor lua acolo, orice este necesar, nu vor exista iritări’, a declarat Dragasakis postului elene de televiziune Mega TV.

Sâmbătă, Erkki Liikanen, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, a afirmat sâmbătă că instituţia va trebui să sisteze acordarea de fonduri băncilor elene dacă nu va fi extins programul de asistenţă financiară al Greciei, care expiră la sfârşitul lunii februarie.

Vorbind la postul public de televiziune din Finlanda, Liikanen a explicat că ‘BCE are propria sa legislaţie şi va acţiona în concordanţă cu aceasta…În condiţiile în care programul Greciei expiră la sfârşitul lunii februarie, trebuie găsită o soluţie, altfel nu vom putea continua creditarea’.

În 22 ianuarie, BCE a confirmat lansarea unor măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 miliarde de euro menite să prevină stagnarea economiei zonei euro. Preşedintele Băncii Central Europene, Mario Draghi, a anunţat achiziţii lunare combinate de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 până în septembrie 2016. Mario Draghi a avertizat că numai ţările aflate sub programe de asistenţă financiară vor fi incluse în programul de stimulare al BCE, astfel încât băncile elene vor fi afectate semnificativ dacă nu va fi extins programul de asistenţă financiară al Greciei.

De asemenea Dragasakis a explicat că schimbările de management anunţate duminică la Eurobank, unde Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) deţine o participaţie de 35%, au fost făcute la solicitarea băncii. Preşedintele şi directorul general al Eurobank au demisionat şi au fost înlocuiţi imediat duminică, a anunţat banca într-un comunicat. Preşedintele, Panayotis Aristidis Thomopoulos, şi directorul general, Christos Megalou, vor fi înlocuiţi de Nikolaos Karamouzis şi, respectiv, Fokion Karavias care era senior general manager, în funcţie de 17 ani la Eurobank.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Te-ar mai putea interesa și
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE),......
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...