Oficialii din Transnistria spun că nu le mai ajung gazele rusești, Republica Moldova nu se grăbește să cumpere acum

Regiunea separatistă  pro-rusă Transnistria din Republica Moldova a anunțat că are nevoie de mai mult gaz natural rusesc pentru funcționarea industriei sale, în timp ce aprovizionarea a-și exploata industria, în timp ce aprovizionarea și costurile devin probleme electorale în fosta republică sovietică, scrie Reuters.
Mihai Nicuţ - lun, 05 feb. 2024, 12:10
Oficialii din Transnistria spun că nu le mai ajung gazele rusești, Republica Moldova nu se grăbește să cumpere acum

Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, a depins mult timp de Rusia pentru aprovizionarea gaze, dar anul trecut și-a satisfăcut nevoile de pe piețele europene, lăsând tot gazul disponibil de la gigantul rus Gazprom pentru malul stâng al Nistrului, acolo unde există și centrale termoelectrică de la Cuciurgani.

„Cantităţile din ultimii doi ani sunt insuficiente pentru a asigura necesarul de gaze naturale al Transnistriei în timpul iernii”, a declarat joi ministrul dezvoltării economice din regiune, Serghei Obolonik, joia trecută. Furnizările au satisfăcut cererea din partea gospodăriilor şi a centralei electrice care produce 80% din energia electrică utilizată în zonele controlate de guvern ale Republicii Moldova. Dar Obolonik a spus că nu este suficient pentru funcţionarea unei fabrici de ciment şi altei care produce de materiale pentru construcţii, mai arată Reuters.

Declarația lui Obolonik a coincis cu o dezbatere în partea controlată de guvern a Moldovei cu privire la beneficiile trecerii de la gazul rusesc la cel european. Ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov, a declarat săptămâna aceasta la televiziunea națională că țara ar putea relua livrările de la Gazprom în cursul acestui an, dacă prețul va fi adecvat. El a declarat că achiziția de pe piețele europene în 2023 a adus economii de 60 de milioane de euro în comparație cu achizițiile de gaz rusesc. Achiziția de gaze în viitor din Rusia, a spus el, depinde de preț și dacă astfel de achiziții nu ar încălca sancțiunile occidentale impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina.

Şeful furnizorului de gaze Moldovagaz, Vadim Ceban, a sugerat că Republica Moldova ar putea reveni la gazul rusesc în luna mai, când cererea de gaze va scădea.

Pe de altă parte, Veacelsav Platon, un om de afaceri din R. Moldova care locuieşte în Marea Britanie, a declarat săptămâna aceasta că un audit pe care l-a comandat a arătat că ţara a pierdut 70 de milioane de euro plătind furnizorilor europeni preţuri peste nivelul pieţei.Autoritățile moldovenești consideră însă declarațiile lui Platon drept o dezinformare deliberată, menită să inducă în eroare cetățenii și să le erodeze încrederea în instituțiile moldovenești, a declarat o sursă guvernamentală.

Platon a fost condamnat de Rusia în absență pentru scoaterea ilegală de bani din țară, și este acuzat în Republica Moldova de spălare de bani la scară largă, pe care o neagă.

Experţii consultați de Reuters sugerează că Republica Moldova şi enclava sa separatistă ar putea împărţi din nou gazele furnizate de Gazprom. Transnistria nu şi-a plătit gazele de ani de zile, iar Gazprom nu a căutat să încaseze restanţele.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...