Oficialii unguri nu vor participa la demonstraţiile împotriva Roşia Montana

Secretarul de stat pentru Mediu din Ungaria, Zoltan Illes nu va fi prezent la demonstraţia împotriva proiectului minier de la Roşia Montană organizat de Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania, aşa cum se anunţase.
Economica.net - sâm, 10 mai 2014, 06:29
Oficialii unguri nu vor participa la demonstraţiile împotriva Roşia Montana

Secretarul de stat pentru Mediu din Ungaria, Zoltan Illes, nu va participa la demonstraţia programată pentru duminică, în România, împotriva proiectului minier de la Roşia Montană, a precizat vineri Ministerul Dezvoltării Rurale de la Budapesta, informează agenţia ungară MTI, citată de Agerpres.

Secretarul de stat nu avea programată participarea, iar numele său a fost inclus în programul evenimentului fără cunoştinţa sa, a precizat, pentru MTI, ministerul.

Chestiunea a fost ridicată la nivel diplomatic după ce sindicatul local Viitorul Mineritului a cerut joi într-o scrisoare deschisă ca Ministerul de Externe român să emită o poziţie cu privire la vizita lui Zoltan Illes la Roşia Montană, adaugă MTI.

Prezenţa unui oficial al Guvernului Ungariei, alături de europarlamentarul Tokes Laszlo, la o acţiune care va avea loc duminică la Roşia Montană ‘poate provoca convulsii sociale greu de imaginat’, susţine Sindicatul Viitorul Mineritului în scrisoarea deschisă adresată joi ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlăţean.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat vineri, la solicitarea AGERPRES, că nu a fost informat de partea ungară cu privire la vizita în România a secretarului de stat ungar pentru Mediu, Zoltan Illes, şi a solicitat Ambasadei Ungariei la Bucureşti clarificări cu privire la informaţiile apărute în spaţiul public legate de prezenţa oficialului ungar în România.

MAE a adăugat că dezavuează, ‘ca poziţie de principiu’, utilizarea vizitelor efectuate în cadru privat de oficialii străini pentru promovarea unor mesaje şi/sau participarea la acţiuni de natură să aducă atingere suveranităţii României sau să constituie un amestec în afacerile interne ale statului român.

Rugat să comenteze, ambasadorul Ungariei în România, Botond Zakonyi, a declarat pentru MTI, de la Bucureşti, că Ambasada Ungariei va continua, ca şi până acum, să informeze Ministerul de Externe român în legătură cu orice vizită a unui oficial ungar.

‘Nu avem cunoştinţă de vreo vizită programată în România a secretarului de stat Zoltan Illes în viitorul apropiat’, a spus ambasadorul, potrivit MTI.

Zoltan Illes fusese invitat de Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania să participe la demonstraţia împotriva proiectului minier de la Roşia Montană. Programul demonstraţiei îl includea pe Zoltan Illes printre vorbitori.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Investor Relations (IR), a anunțat astăzi are un nou membru asociat, fiind vorba de ROMGAZ (simbol BVB: SNG),......
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan ...
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...