OIAC a aprobat planul de distrugere a arsenalului chimic sirian

Organizaţia însărcinată să supervizeze eliminarea armelor chimice siriene a aprobat marţi seara detaliile finale ale planului pregătit în vederea distrugerii acestui arsenal, în pofida unor întârzieri probabile, au anunţat surse diplomatice.
Economica.net - mie, 18 dec. 2013, 06:40
OIAC a aprobat planul de distrugere a arsenalului chimic sirian

Potrivit foii de parcurs întocmite de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), arsenalul urmează să fie distrus până la 30 iunie, dar procesul care urmează să conducă la distrugerea lui a încetinit deja, din cauza unor probleme de securitate din Siria, o ţară devastată de răboi.

Un purtător de cuvânt OIAC a refuzat să comenteze cu privire la reuniunea Consiliului Executiv al organizaţiei, însă un diplomat prezent la întâlnire a anunţat că planul internaţional privind distrugerea armelor chimice siriene, primul de acest tip, a fost adoptat.

„Există un anumit realism cu privire la provocările existente”, a declarat acest diplomat pentru AFP.

Detalii ale planului, deja cunoscut în linii mari, după ce mai multe ţări au prezentat public propuneri de ajutorare, urmează să fie comunicate în mod oficial miercuri dimineaţa.

Directorul OIAC a recunoscut săptămâna trecută că ar putea avea loc „întârzieri uşoare” în implementarea planului, din cauza condiţiilor meteorologice sau în domeniul securităţii.

Statele Unite au acceptat să se ocupe de o parte a distrugerii armelor chimice siriene, operaţiune care se va desfăşura în apele internaţionale la bordul MV Cape Ray, o navă aparţinând Marinei americane.

Nave daneze şi norvegiene vor escorta două cargouri, la bordul cărora se vor afla containere cu agenţi chimici, de la portul Lattakia către alt port, de unde vor fi transportate către MV Cape Ray.

Damascul a declarat în total 1.290 de tone de arme chimice, precursori sau igrediente.

Directorul OIAC Ahmet Uzumcu a oferit asigurări în cursul unei reuniuni, luna trecută, că ruta Homs-Damasc este închisă, ceea ce ridică problema transportului agenţilor chimici de la Lattakia, dar şi cu privire la „viitoare activităţi de verificare”.

Agenţii chimici cei mai periculoşi urmează să părăsească teritoriul sirian pe 31 decembrie, data-limită, redenumită între timp „data-ţintă”, stabilită de către organizaţie.

Surse apropiate dosarului au declarat pentru AFP că aceste obiective probabil nu vor fi respectate.

Italia „a oferit un port de transfer”, însă armele chimice „nu vor atinge teritoriul italian”, a declarat ministrul israelian de Externe Emma Bonino.

În total 42 de companii şi-au manifestat interesul, la OIAC, faţă de operaţiunile de distrugere a agenţilor chimici mai puţin periculoşi, inclusiv şase firme din Franţa.

Rezoluţia numărul 2.118 a Consiliului de Securitate al ONU, în virtutea căreia Siria este obligată să-şi distrugă arsenalul chimic, a fost adoptată în septembrie, în urma unor ameninţări cu atacuri din partea americanilor, după comiterea unui atac chimic soldat cu victime în apropiere de Damasc.

Te-ar mai putea interesa și
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. Nevoia de soluții eficiente a devenit iminentă pentru a putea......
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software, furnizor de sisteme informatice de business din Cluj-Napoca, a încheiat anul 2023 cu venituri cu 30,7% mai ...
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 de IT-iști, majoritatea români
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 ...
Retailerul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care operează pe plan local lanțul Mega Image și care a cumpărat Profi Rom ...
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...