OIV: Comerţul mondial cu vin a crescut cu 10,6% în 2015 comparativ cu anul anterior

Comerţul mondial cu vin a crescut cu 10,6% în 2015 comparativ cu 2014, ajungând la o valoare de 28,3 miliarde de euro, faţă de 16 miliarde de euro cu zece ani mai devreme, iar mai mult de două din fiecare cinci sticle de vin băute la nivel mondial nu au fost produse în locul de consum, semn al internaţionalizării crescute a pieţei vinului, a anunţat luni Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV), informează AFP.
Economica.net - lun, 18 apr. 2016, 14:44
OIV: Comerţul mondial cu vin a crescut cu 10,6% în 2015 comparativ cu anul anterior

În topul exportatorilor, Franţa ocupă prima poziţie cu o valoare a exporturilor de vin de 8,2 miliarde de euro, aproximativ 29% din piaţa mondială, dar este a treia când vine vorba de volumul exporturilor de vin cu 14 milioane de hectolitri, potrivit OIV. Italia se situează pe poziţia a doua în lume atât ca volum al exporturilor de vin (20 milioane hectolitri) cât şi ca valoare (5,3 miliarde de euro), în timp ce Spania este lider mondial când vine vorba de volumul exporturilor (24 milioane hectolitri), dar ocupă locul al treilea în ceea ce priveşte valoarea exporturilor (2,6 miliarde de euro), din cauza preţului mediu mai mic pe unitate.

Împreună cele trei ţări din fruntea clasamentului sunt responsabile pentru 56% din vinurile vândute la nivel mondial, dar cu toate acestea, procentual, SUA au înregistrat cea mai mare creştere a exporturilor mondiale de vin, un avans de 26,5% în ritm anual, în condiţiile în care la nivel mondial consumul s-a stabilizat după criza din 2008.

Suprafaţa mondială cultivată cu viţă de vie, 7,53 milioane de hectare, a continuat să scadă uşor în 2015, cu o pierdere de 7.000 de hectare, în principal în Europa, chiar dacă suprafeţele cultivate au crescut în China, ajungând la 830.000 de hectare, ceea ce plasează această ţară asiatică pe poziţia a doua în lume după Spania, cu peste un milion de hectare. Franţa ocupă poziţia a treia cu 780.000 de hectare cultivate cu viţă de vie.

‘China rămâne principalul motor al creşterii mondiale a viilor nobile’, a insistat directorul general al OIV, Jean-Marie Aurand.

În topul producătorilor, Italia (4,95 miliarde litri) a devansat anul trecut Franţa (4,75 miliarde litri). Pe ansamblu, producţia mondială de vin a crescut cu 2,2% până la 274 milioane hectolitri, în pofida scăderilor din Spania şi Argentina. Procentual, Bulgaria şi Chile au înregistrat cele mai mari salturi ale producţiei de vin, 106% respectiv 28%. Recordul mondial cu privire la producţia de vin datează din 2013 când s-a atins un vârf de 289 milioane hectolitri.

În rândul consumatorilor, SUA şi-au consolidat pentru al treilea an consecutiv poziţia de lider mondial (31 milioane de hectolitri), în timp ce în China, locul cinci în lume, consumul de vin a crescut la 16 milioane hectolitri de la 15,5 milioane hectolitri în 2014.

Conform datelor preliminare publicate luna trecută de OIV, România se află pe locul 13 în topul mondial al celor mai mari producători de vin. România ocupă în acest moment locul 5 la nivel european din punct de vedere al suprafeţei de peste 200.000 de hectare de viţă de vie cultivată şi locul 6 în Uniunea Europeană din perspectiva producţiei.

Te-ar mai putea interesa și
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei crize a gazelor naturale
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei ...
România ar putea accelera primul său proiect de foraj în apele de mare adâncime din Marea Neagră, pe fondul crizei de gaze naturale în Europa, a declarat pentru Bloomberg directorul financiar......
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Cercetătorii olandezi au depăşit o etapă cheie în drumul spre construirea unui internet cuantic ultrasecurizat, după ...
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va obliga băncile, companiile de telecomunicaţii, de asigurări, companiile aeriene, cele din sectorul energiei ...
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Constructorul german de automobile Mercedes-Benz a anunţat miercuri că începând din 2023 va înceta să mai producă ...