1EUR = 4.7790 RON | Bucureşti 11 º

News

OIV: Producția mondială de vin este în creștere; cea mai semnificativă redresare se înregistrează în România

Amatorii de vin nu au motive de îngrijorare, potrivit specialiștilor, în contextul unei producții mondiale în creștere în 2013, în pofida diminuării suprafețelor cultivate cu viță de vie și a previziunilor sumbre emise de Morgan Stanley, transmite vineri AFP, care menționează o redresare spectaculoasă a producției de vin în România, cu +79% în raport cu 2012.

01 noi, 2013 | Mediafax

Potrivit Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV), care contrazice temerile exprimate miercuri de bancherii new-yorkezi cu privire la o posibilă penurie și o creștere a prețurilor, producția crește în cazul principalilor producători și va atinge 281 de milioane de hectolitri (Mhl) în 2013, față de 258 în 2012.

Din Europa de Sud până în Statele Unite ale Americii, Chile sau Noua Zeelandă, sunt motive de optimism, în pofida unei reduceri constante a suprafețelor cultivate cu viță de vie: 300.000 ha în minus în raport cu 2006, potrivit OIV.

Totuși, partea esențială este salvată, a remarcat directorul general al OIV, Federico Castellucci, citat în raportul anual al acestui organism: 'Recolta din 2013 a fost destul de însemnată, datorită unei productivități care continuă să progreseze'.

Studiul Morgan Stanley indică o 'penurie' de vin roșu pentru anul viitor, bazându-se pe recoltele deosebit de scăzute din 2012, an de calitate însă cu foarte mici cantități.

Or, în 2013, potrivit datelor OIV disponibile la sfârșitul lunii octombrie, în Uniunea Europeană 'nivelul vinicol (164 Mhl) poate fi calificat ca fiind relativ ridicat', iar previziunile principalelor țări indică o creștere uneori 'foarte semnificativă' în raport cu anul precedent: +23% în Spania (peste 40 Mhl), +7% în Franța și în Portugalia.

Cea mai semnificativă redresare se înregistrează în România, unde producția din 2013 este în creștere cu 79% în raport cu 2012, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul OIV.

În afara Uniunii Europene, se înregistrează o producție în netă progresie. SUA au produs 22 Mhl. Chile atinge 'un nou record cu 12,8 Mhl' potrivit OIV, iar Argentina înregistrează o creștere de 27% (ajungând la 15 Mhl). Noua Zeelandă înregistrează o producție record de 2,5 Mhl, iar Australia ar putea atinge o producție estimată la 13,5 Mhl.

Pierre Genest, director general adjunct al Federației exportatorilor de vinuri și spirtoase (FEVS) din Franța, consideră că a vorbi de 'penurie' este prea mult. 'Dimensiunea viei europene scade, însă în restul lumii crește, iar dacă suprafețele se diminuează, putem spune că evoluțiile tehnologice vor permite creșterea randamentelor, ceea ce va compensa', a declarat el, pentru AFP.

Pe de altă parte, potrivit OIV, consumul tinde să se stabilizeze în 2013.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO