Olanda continuă să se opună tipăririi de „coronabonduri”, așa cum cer statele din sudul Uniunii Europene

Premierul olandez Mark Rutte (foto) şi-a reiterat vineri opoziţia faţă de ideea emiterii de "coronabonduri", aşa cum îşi doresc în special liderii francez şi italian, pentru a răspunde la criza legată de noul coronavirus, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - vin, 27 mart. 2020, 19:20
Olanda continuă să se opună tipăririi de

„A emite eurobonduri înseamnă a traversa frontiera spre o uniune de transfer, o mutualizare a datoriilor, iar noi nu vrem acest lucru”, a afirmat Rutte în cadrul unei conferinţe de presă săptămânale.

El şi-a exprimat rezervele în legătură cu anunţul făcut de Banca Centrală Europeană, care a renunţat la o limită importantă pe care şi-a autoimpus-o pentru achiziţia de titluri pe piaţă, în momentul lansării unui val mai mare pentru a lupta împotriva efectelor crizei coronavirusului asupra economiei.

„Există limite la aceste tipuri de măsuri ale BCE. Nu e lipsit de risc”, a spus Rutte.

Întrebat despre declaraţiile omologului său portughez Antonio Costa, care a criticat joi poziţia pe care o consideră „dezgustătoare” şi „meschinăria recurentă” ale Olandei, Rutte a considerat că este mai bine „să nu facă niciun comentariu”.

„Nu ajută la nimic. O las aşa”, a spus el.

Premierul portughez a vorbit despre poziţia apărată de ministrul olandez de finanţe, Wopke Hoekstra, potrivit căruia Comisia Europeană trebuie să deschidă o anchetă pentru a înţelege de ce unele ţări membre nu dispun de marjă bugetară pentru a răspunde crizei.

Liderii a nouă ţări europene, printre care Italia, Spania Franţa şi Portugalia, au făcut miercuri apel la crearea de „coronabonduri” pentru a dispune de fonduri importante în faţa crizei sanitare excepţionale care zguduie UE.

Mutualizarea datoriilor ţărilor europene este frecvent cerută de statele mai îndatorate din sudul UE, precum Portugalia, dar ea este respinsă de ţările din nord, precum Germania şi Olanda, mai stricte în materie bugetară şi care au privit mereu cu reticenţă statele din sud, despre care spun că au politici mai laxe.

Te-ar mai putea interesa și
Chimcomplex va da afară aproape 400 de angajați
Chimcomplex va da afară aproape 400 de angajați
Chimcomplex va începe un program de disponibilizare colectivă care vizează 396 de angajaţi ai societăţii, informează compania printr-un comunicat transmis luni Bursei de la Bucureşti,......
Viktor Orban: Europa s-a împușcat în picior când a impus sancțiuni împotriva Rusiei
Viktor Orban: Europa s-a împușcat în picior când a impus sancțiuni împotriva Rusiei
Ungaria ar trebui să se pregătească pentru un război prelungit în Ucraina vecină, a declarat luni prim-ministrul Viktor ...
Primăria Capitalei vinde patru cabinete medicale prin licitație cu strigare
Primăria Capitalei vinde patru cabinete medicale prin licitație cu strigare
Primăria Capitalei vinde patru cabinete medicale prin licitaţie publică deschisă cu strigare, anunţă viceprimarul Stelian ...
Maia Sandu: Nu avem garanția că Gazprom va repecta contractul de furnizare către Moldovagaz
Maia Sandu: Nu avem garanția că Gazprom va repecta contractul de furnizare către Moldovagaz
Autorităţile de la Chişinău nu au certitudinea că furnizorul energetic rus Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz, ...