1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti -1 º

Extern

Olanda şi Marea Britanie deschid alegerile europarlamentare

Olanda şi Marea Britanie deschid joi alegerile pentru Parlamentul European, care, în acest an, sunt ameninţate de ascensiunea partidelor eurofobe în mai multe ţări-cheie, potrivit AFP.

22 mai, 2014 | Agerpres

Joi dimineaţă, olandezii vor fi primii care vor începe să voteze, urmaţi de britanici. Italienii vor termina ultimii, duminică seară, deoarece secţiile lor de votare se vor închide la ora locală 23.00 locală (21.00 GMT).

Aproape 400 de milioane de alegători sunt chemaţi la urne între 22 şi 25 mai în cele 28 de ţări ale Uniunii Europene pentru a alege 751 de deputaţi cu un mandat de cinci ani.

Rezultatul va depinde în mare măsură de rata participării. În 2009, nu se mobilizaseră decât 43% dintre alegători, iar în acest an s-ar putea atinge un nou record de absenteism.

Criza economică şi financiară a frânat creşterea, a făcut să explodeze şomajul şi a afectat imaginea instituţiilor europene. Argumentul de tipul 'este vina Bruxelles-ului' a fost utilizat la nesfârşit de partidele eurofobe, anunţate în poziţii de forţă în Franţa, Marea Britanie, Olanda şi Italia.

În Olanda, aproape 13 milioane de alegători vor alege joi 26 de eurodeputaţi, într-un context în care, potrivit profesorului Claes de Vreese de la Universitatea din Amsterdam, 'opinia publică este polarizată', semnalează EFE.

Pe baza studiului 'Olanda şi Europa', expertul a precizat că, 'deşi scepticismul a crescut din 2009 în rândurile olandezilor, nu se poate spune că Olanda este o ţară eurosceptică, pentru că majoritatea doreşte să rămână în UE'.

Diferite sondaje de opinie arată că participarea nu va depăşi 40% în această ţară. Se estimează că 25% dintre cetăţeni sunt încă indecişi.

În Regatul Unit, aproape 46 de milioane de alegători sunt chemaţi la urne pentru a decide repartizarea celor 73 de locuri ale ţării în Parlamentul European, potrivit EFE.

Tot joi, se desfăşoară alegeri municipale în Anglia şi Irlanda de Nord.

Cu o participare ce ar urma să ajungă la circa 35%, aceste alegeri vor servi drept barometru de popularitate pentru guvernul de coaliţie cu un an înainte de alegerile generale din 2015.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO