Olanda va investiga acordurile fiscale convenite cu 4.000 de companii

Olanda va revizui acordurile fiscale convenite de guvernul de la Haga cu 4.000 de companii în perioada 2012-2016, pentru a stabili dacă au existat nereguli, a anunţat miercuri Ministerul olandez de Finanţe, informează Reuters.
Economica.net - mie, 08 nov. 2017, 15:40
Olanda va investiga acordurile fiscale convenite cu 4.000 de companii

Facilităţile fiscale acordate de autorităţile olandeze pentru marile companii multinaţionale au fost supuse din nou criticilor după dezvăluirea unor documente care arată că Ministerul olandez de Finanţe a recunoscut că au existat nereguli în acordul fiscal convenit cu grupul american de bunuri de larg consum Procter & Gamble.

Ministerul Finanţe ‘va investiga dacă un număr de peste 4.000 de acorduri fiscale internaţionale au fost convenite în conformitate cu normele procedurale’, se arată într-o scrisoare trimisă Parlamentului de la Haga de un secretar de stat din Minister.

Noile dezvăluiri din scandalul ‘Paradise Papers’ au scos la lumină un acord fiscal convenit în 2008 de Guvernul olandez care a acordat grupului Procter & Gamble o reducere de taxe de 169 milioane de dolari. Acest acord nu a respectat normele procedurale deoarece a fost semnat doar un un inspector din cadrul autorităţii fiscale.

În ultimii ani Olanda a început să fie supusă la presiuni pentru a combate procedurile de evitare a platei taxelor de către companiile multinaţionale, care, anual, direcţionează mii de miliarde de dolari din Olanda spre paradisuri fiscale. Luna trecută, noul Guvern olandez a promis că va face ţara mai puţin atractivă pentru companiile fantomă care acţionează ca un intermediar pentru banii destinaţi să ajungă în paradisurile fiscale. În plus, noul Guvern a promis că va reduce impozitul pe companii penru a încuraja firmele străine să îşi mute activităţile în Olanda.

La 18 luni după izbucnirea scandalului ‘Panama Papers’ privind evaziunea fiscală, Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ), ce grupează 96 de mass-media din 67 de ţări, a început să dezvăluie documentele din ‘Paradise Papers’.

Dezvăluirile se bazează pe scurgerea a peste 13,5 milioane de documente financiare, provenind în special de la o firmă internaţională de avocatură cu sediul în Bermude, Appleby, obţinute de ziarul german Süddeutsche Zeitung. Documentele provenind de la Appleby dezvăluie circuitele utilizate de persoane bogate şi companiile multinaţionale pentru a-şi muta fondurile în paradisuri fiscale.

Te-ar mai putea interesa și
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol și Aro Palace
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol ...
Acționarii Aro Palace au respins astăzi, 25 aprilie, propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol și Aro Palace, potrivit unui anunț remis Bursei......
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România în 2023
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România în 2023
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România, de la 1.768 la 1.942 într-un an marcat de incertitudini ...
Tănase, BVB: Avem mai mult de 50 de listări din 2010 şi până acum. Jumătate au avut loc în 2021
Tănase, BVB: Avem mai mult de 50 de listări din 2010 şi până acum. Jumătate au avut loc în 2021
Peste 50 de companii s-au listat la Bursa de Valori din Bucureşti din 2010 şi până în prezent, iar aproape jumătate ...
Guvernul aprobă deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria la Beba Veche
Guvernul aprobă deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria la Beba Veche
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria, la Beba Veche.