Olanda vrea să strângă cel puţin 900 milioane euro la prima licitaţie pentru frecvenţe 5G

Olanda şi-a propus să strângă cel puţin 900 milioane euro la prima licitaţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor 5G, autorităţile olandeze adăugând că unii furnizori de echipamente ar putea să fie excluşi de la viitoarele licitaţii dacă prezintă un risc pentru securitate, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 05 dec. 2019, 14:19
Olanda vrea să strângă cel puţin 900 milioane euro la prima licitaţie pentru frecvenţe 5G

Majoritatea guvernelor europene nu ştiu cum să trateze producătorul chinez de echipamente de telecomunicaţii Huawei
Technologies Co Ltd, după ce autorităţile de la Washington au acuzat că echipamentele furnizate de grupul chinez ar putea fi utilizate de Beijing pentru spionaj.

Secretarul de stat în Ministerul pentru Afaceri Economic, Mona Keijzer, a informat joi că prima licitaţie pentru frecvenţe 5G va acoperi benzile de frecvenţă 700, 1.400 şi 2.100 de MHz şi va avea loc până în data de 30 iunie 2020. Licitaţiile se vor derula în mai multe runde. Cei trei mari operatori de telecomunicaţii din Olanda, KPN NV, VodafoneZiggo şi T-Mobile, sunt aşteptaţi să participe la aceste licitaţii dar nicio companie nu este exclusă de la participare.

„Componentele cruciale pentru reţea pot fi furnizate numai de vânzători de încredere. Excluderea unui vânzător care nu este de încredere poate avea loc dacă există suspiciunea că acesta ar putea utiliza în mod incorect sau ar putea dezactiva infrastructura de telecomunicaţii a Olandei sau dacă există legături strânse cu un guvern străin implicat în spionaj” a precizat Mona Keijzer.

În schimb, Guvernul olandez a decis ca licitaţia pentru atribuirea de frecvenţe în banda de 3,5 Ghz să fie amânată pentru începutul anului 2022, deoarece Olanda este în mijlocul unui proces de mutare a unui sistem terestru de comunicaţii prin satelit.

Punctul de vedere al Guvernului olandez este similar cu cel exprimat în urmă cu şase luni de KPN, cea mai mare companie de telecomunicaţii din Olanda. KPN a precizat că intenţionează să utilizeze echipamente Huawei pentru turnurile radio, care sunt considerate componente periferice ale reţelei 5G, urmând să utilizeze echipamente furnizate de un producător occidental pentru componentele din centrul reţelei.

În România, la începutul lunii noiembrie, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Sorin Grindeanu, a anunţat că licitaţia pentru acordarea licenţelor 5G va fi organizată în prima jumătate a anului viitor, dacă se vor respecta unele condiţii cum ar fi setul de măsuri pe securitatea reţelelor de la Comisia Europeană, transpunerea Memorandumului cu SUA în legislaţia primară şi adoptarea Hotărârii de Guvern pentru preţurile de pornire şi calendarul de achitare a taxelor.

Guvernele SUA şi României, prin ambasadorii Hans Klemm şi George Maior, au semnat, în data de 20 august 2019, la Washington, un Memorandum de înţelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G. Conform acestui document, furnizorii de reţele 5G trebuie să fie supuşi unei evaluări riguroase, iar protejarea reţelelor de comunicaţii de generaţie viitoare împotriva perturbării sau manipulării şi asigurarea vieţii private a libertăţilor individuale ale cetăţenilor sunt vitale.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...