Olguţa Vasilescu: Creşterile salariale în Educaţie şi Sănătate au fost amânate pentru martie din cauza amendamentelor

Majorările salariale în Educaţie şi Sănătate au fost amânate pentru martie 2018 deoarece au fost depuse foarte multe amendamente la proiectul Legii salarizării unitare de creştere a salariilor unor bugetari şi trebuie respectată anvelopa de 32 miliarde lei, până în 2020, explică ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Olguţa Vasilescu, pe pagina sa de Facebook.
Economica.net - joi, 08 iun. 2017, 11:49
Olguţa Vasilescu: Creşterile salariale în Educaţie şi Sănătate au fost amânate pentru martie din cauza amendamentelor

‘De la 1 Martie, cresc în continuare salariile celor din Educaţie, până la limita de 50 la sută şi în Sănătate unde se urcă direct pe grilă din 2022. De ce au fost amânaţi până în martie? Pentru că au fost multe amendamente de creştere a salariilor unor bugetari, iar noi trebuia să respectăm anvelopa de 32 miliarde până în 2020. După calcule, aceasta a fost decizia’, a scris Olguţa Vasilescu.

Aceasta reiterează că Legea respectă programul de guvernare cu 56% creşteri salariale, pe medie, până în 2020, şi că anvelopa bugetară până în anul 2020, care se adaugă celor 68 de miliarde în plată la nivelul anului 2017, este de 32 miliarde, iar până în 2022 de 43 miliarde lei.

De asemenea, ea subliniază că ‘în baza de jos a piramidei salariale sunt cele mai mari creşteri, care ajung şi la 300% în apărare. Aproximativ 60% dintre bugetari vor avea salarii duble. La mai puţin de 3% scad, pentru că erau atât de mari încât dacă nu se tăiau, dezechilibrele nu se corectau nici în 2022. Legea se aplică de la 1 iulie, nu de la 1 ianuarie 2018 cum afirmă unii lideri de sindicat. Anul acesta se aplică administraţiei locale, salariile fiind aprobate în consiliile locale şi judeţene’.

Olguţa Vasilescu mai explică faptul că ‘nu toate salariile demnitarilor cresc. La miniştri, conducerea Parlamentului, preşedinte, consilieri miniştri etc scad’.

Ministrul Muncii menţionează că nu primarii şi preşedinţii de CJ aprobă salariile, ci consiliile care aprobă întregul buget, iar până acum doar salarizarea era impusă de lege, nu prin hotărâre.

‘E primul pas spre descentralizarea reală. Organizaţiile din administraţie au aprobat în unanimitate acest text de lege, deşi au şi primari sau preşedinţi de CJ liberali. Există o grilă şi la administraţie, dar fără cuantum. Nu se poate plăti secretara mai mult decât juristul pentru că grila stabileşte o ierarhie. Cu certitudine nu se poate depăşi salariul viceprimarului sau vicepreşedintelui CJ, după caz’, mai explică Olguţa Vasilescu.

Aceasta reiterează că raportul este de 1 la 12, faţă de 1 la 15 cum era până azi, sau de 1 la 13 ‘cum anunţau liberalii ca ar vrea să facă legea. Nu au făcut-o, deşi au anunţat ca la 1 Martie o introduc în Parlament’, precizează ministrul Muncii.

Aceasta reaminteşte că în 2017 s-au făcut deja majorări salariale în cuantum de 6 miliarde lei: în educaţie, sănătate, administraţie, cultura, agenţii de mediu, OPC, IMM etc.

‘Deci, a spune că doar la demnitari creşte de la 1 iulie e minciună. De fapt, la ceilalţi au crescut înainte de 1 iulie prin ordonanţe de urgenţă’, mai scrie Olguţa Vasilescu, adăugând că se mai fac majorări salariale şi săptămâna viitoare, la categorii care au rămas fără creşteri anul acesta, pe o ordonanţă care este la Camera Deputaţilor.

În ceea ce priveşte voucherele de vacanţă şi norma de hrană, ministrul Muncii reiterează că anul acesta se dau în continuare tichete de masă şi voucherul de vacanţă, care au aplicabilitate până anul viitor, iar voucherul de vacanţă acordat anul acesta va putea fi folosit până în septembrie 2018. De anul viitor, din decembrie, se acordă în bani, în sporuri salariale, contravaloarea voucherului şi a două norme de hrană, acestea totalizând încă trei salarii minime pe economie.

Referitor la vechime (gradaţii), Olguţa Vasilescu precizează că se aplică separat de ceea ce apare în grilă, iar la suma care totalizează salariul plus vechimea se aplică sporurile, ceea ce presupune o creştere a venitului şi că niciun spor nu s-a tăiat. Dimpotrivă, au fost adăugate la sănătate, apărare, ordine publică etc.

‘Au fost corectate prin ordonanţe de urgentă disfuncţiile din apărare-ordine publică. De exemplu, solda de funcţie a crescut la nivelul salariului minim, iar sporurile au crescut procentual cu aceasta, deci nu mai sunt la nivelul anului 2009, prin ordonanţa de urgenţă aflată în vigoare de luna aceasta, iar sistemul de acordare a gradaţiilor din această familie ocupaţională s-a modificat prin legea salarizării. Deja, venitul soldaţilor şi poliţiştilor va creşte şi vor vedea luna viitoare’, mai scrie Olguţa Vasilescu.

Proiectul de lege privind salarizarea personalului bugetar a fost votat miercuri de plenul Camerei Deputaţilor, for decizional.

Te-ar mai putea interesa și
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Interesul românilor pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre români afirmând că au luat măsuri în acest sens sau se gândesc să o......
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă occidentală prezentă pe piaţa rusă, se aşteaptă ca Banca Centrală ...
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 km/h, lansează o rundă de finanţare de 200.000 de euro pe SeedBlink
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 ...
Swisspod Technologies, un startup fondat de doi câștigători ai competiției SpaceX Hyperloop Competition — românul ...
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, ...