1EUR = 4.7748 RON | Bucureşti 16 º

News

UPDATE Olguţa Vasilescu: Unii sindicalişti din CES au votat să nu fie inclusă pe ordinea de zi o OUG pentru angajaţii part-time. Reacția BNS

O ordonanţă de urgenţă care vizează angajaţii part-time va fi dezbătută în următoarea şedinţă de Guvern, chiar dacă actul normativ nu a fost pus pe ordinea de zi în Consiliul Economic şi Social în urma votului unor reprezentanţi ai sindicatelor, a anunţat marţi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

06 feb, 2018 | Agerpres
(update 06 feb, 2018 20:43) Costin: BNS nu a blocat avizul din CES pentru ordonanţa care vizează angajaţii part-time
Blocul Naţional Sindical (BNS) nu a blocat avizul din cadrul Consiliului Economic şi Social (CES) pentru o ordonanţă de urgenţă care vizează angajaţii part-time, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, preşedintele BNS, Dumitru Costin.


"BNS nu a blocat avizul, iar dacă s-a exprimat public acolo, prin vreunul din reprezentanţii săi, votul a fost doi pentru şi unul împotrivă. Şi dacă se menţinea acelaşi raport de voturi, tot acelaşi lucru era. De la BNS au fost două voturi pentru, unul împotrivă, iar dacă toate Confederaţiile ar fi votat aşa, eram la 10 voturi pentru şi 5 împotrivă, dar unde sunt voturile de la patronate şi de la ONG-işti? În ceea ce priveşte BNS au avut libertate cei trei membri, iar voturile au fost 2 cu 1, însă cel care a votat împotrivă reprezintă mediul economic, concurenţial. El a atras atenţia asupra faptului că se încalcă regulamentul CES, pentru că trebuiau trecute prin comisii şi nu aveai cum să convoci pe loc comisia, să treci pe la comisiile CES, să aibă un raport şi un aviz acolo, iar apoi după să ajungă în plen", a spus Dumitru Costin.

Ordonanţa 79/2017 de modificare a Codului Fiscal prevede că toţi angajaţii trebuie să plătească contribuţii la nivelul salariului minim, astfel că măsura se aplică şi celor care lucrează în regim part-time şi în cazul cărora există riscul ca aceste contribuţii să depăşească venitul obţinut.

'În vederea evitării riscului ca, începând cu ianuarie 2018, pentru personalul angajat cu fracţiune de normă suma reprezentând contribuţia de asigurări sociale stabilită conform Codului fiscal să depăşească nivelul venitului, este necesară adoptarea acestei măsuri legislative. Se reglementează acordarea unei sume compensatorii care să asigure menţinerea venitului net din decembrie 2017 pentru fiecare persoană angajată cu fracţiune de normă în sistemul bugetar', a precizat Vasilescu.

Potrivit ministrului Muncii, în sectorul bugetar sunt angajaţi part-time pe ocupaţii cum ar fi femei de serviciu, contabili, profesori, iar pentru aceştia s-a luat decizia ca ministerele de resort să încerce întregirea normei la 8 ore, să constate dacă vreunul din aceşti angajaţi poate fi încadrat la excepţiile din OUG 79. Sunt exceptate din această ordonanţă o serie de categorii cum ar fi elevii, studenţii, ucenicii până la 18 ani, persoane cu dizabilităţi, pensionari pentru limita de vârstă mai puţin cei care au pensii speciale şi dacă mai au o slujbă de 8 ore sau cumulează din mai multe slujbe nivelul salariului minim şi alte categorii de persoane cărora, prin lege, li se recunoaşte posibilitatea de a lucra mai puţin de 8 ore pe zi.

'În proxima şedinţă de Guvern, pentru cei care nu se încadrează în aceste condiţii, va fi emisă o Ordonanţă de Urgenţă şi putem considera acest lucru în curs de rezolvare. Din păcate, de la Consiliul Economic şi Social ne-a venit o veste proastă, pe care nu am reuşit să o înţelegem. Deşi sindicatele au cerut în ultimele zile să găsim o soluţie să rezolvăm această problemă şi am întocmit această Ordonanţă, astăzi CES nu a pus-o pe ordinea de zi. Reprezentanţi ai sindicatelor au votat să nu fie pusă pe ordinea de zi. Mă face să mă gândesc dacă aceşti reprezentanţi chiar îi reprezintă pe salariaţi', a subliniat Lia Olguţa Vasilescu.

Ea a precizat că din partea autorităţilor a fost emise toate avizele în ceea ce priveşte acest proiect de OUG.

Potrivit sursei citate, prevederile OUG 79/2017 au dus la un transfer de la capitolul muncă part-time la normă întreagă pentru mai mult de 185.000 de angajaţi, evitându-se astfel munca la gri.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO