Olguţa Vasilescu: Voucherele de vacanţă şi norma de hrană se vor acorda de la începutul anului viitor, în bani

Voucherele de vacanţă şi normele de hrană se vor acorda de la începutul lui 2018 în bani, a declarat, marţi, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, la finalul dezbaterilor din Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor privind proiectul Legii salarizării în sistemul bugetar.
Economica.net - mar, 06 iun. 2017, 20:26
Olguţa Vasilescu: Voucherele de vacanţă şi norma de hrană se vor acorda de la începutul anului viitor, în bani

‘Mai mulţi bugetari iau tichete de masă anul acesta şi, de asemenea, este o ordonanţă de urgenţă, dată de Guvernul României, în care toţi bugetarii iau un voucher de vacanţă, dar care nu este în bani, cum este anul viitor, ci este tichet. S-a rămas pe această variantă, până la începutul anului viitor, iar la începutul anului viitor urmează să se acorde şi aceste drepturi, în bani de data aceasta, nu în tichet’, a explicat Olguţa Vasilescu.

Aceasta a afirmat, de asemenea, că au fost făcute o serie de reglaje în ceea ce priveşte salarizarea primarilor, făcându-se o diferenţiere între primarul de oraş şi primarul de comună, care au acelaşi număr de locuitori.

‘Nu a fost nicio majorare la primari. Sunt foarte mici reglaje. În general, înainte, în lege, se spunea localitate sub 20.000 de locuitori, de exemplu, dar nu se făcea distincţia dacă e vorba de oraş sau de comună, pentru că sunt şi comune foarte mari în România, până în 20.000 de locuitori. Practic, doar aceste reglaje au fost. Nu sunt creşteri pentru anumiţi primari. S-a făcut o diferenţiere între primar de oraş şi primar de comună, care au acelaşi număr de locuitori. Şi primarul general al Capitalei, atât a fost făcută’, a precizat ministrul Muncii, subliniind că iniţial Comisia operase nişte scăderi, dar că ‘astăzi le-a adus la loc în varianta Senatului’.

Lia Olguţa Vasilescu a menţionat, de asemenea, că în Comisia de muncă s-a decis ca plafonul de 30 pentru sporuri să treacă în cazul Apărării şi Ordinii Publice pe ordonatorul principal de credite şi nu pe fiecare ordonator de credite cum s-a stabilit pentru ceilalţi bugetari.

Această decizie a fost luată după ce preşedintele Sindicatelor din Poliţie, Dumitru Coarnă, a protestat în comisie, nemulţumit de prevederile articolului 25 privind sporurile. Acesta a afirmat că angajaţii din Ministerul de Interne sunt ‘mari consumatori de sporuri’, lucrează noaptea, sâmbătă, duminică, iar noua variantă a proiectului Legii salarizării pune plafon la sporuri, ceea ce va însemna că angajaţii din Ministerul de Interne ‘închid şi pleacă acasă’ sau vor protesta.

‘Domnul Coarnă niciodată nu este mulţumit. Dacă o să îl întrebaţi, şi acum o să vă spună că nu e mulţumit, pentru că de câte ori am negociat cu dumnealui şi ne-am înţeles, a mai venit şi a mai cerut 3 lucruri. Exact asta s-a întâmplat şi astăzi. După ce a obţinut şi să treacă Apărarea şi Ordinea publică pe ordonatorul principal de credite, gradaţia să se calculeze altfel decât până acum, a venit acum şi cu fidelitatea. Deci, domnul Coarnă niciodată nu este mulţumit’, a spus Olguţa Vasilescu.

Întrebată cum va explica românilor că de la 1 iulie salariile demnitarilor şi cele ale aleşilor locali vor creşte, iar toţi ceilalţi bugetari aşteaptă până anul viitor, ministrul Muncii a răspuns că anul acesta acesta au fost majorări în aproape tot sectorul bugetar.

‘Vreau să vă spun că până acum au crescut salariile în aproape tot sectorul bugetar. Este vorba de 15% pe care i-a obţinut ca şi majorare Educaţia, 15% Sănătatea, 20% Administraţia locală. Luna trecută iarăşi au fost 20% în agenţiile de mediu, Delta Dunării, OPC-uri, IMM-uri, iar acum, de la 1 iulie, se intră pe o grilă de salarizare, care nu priveşte doar demnitari, priveşte şi administraţia publică locală şi nu se putea trece administraţia publică locală pe o grilă separată, pentru că sunt în aceeaşi anexă, deci nu este majorare doar pentru demnitari. Anul acesta au fost majorări pentru toate categoriile de bugetari’, a precizat oficialul MMJS.

La întrebarea privind sursa de finanţare pentru suma suplimentară rezultată din amendamentele aprobate, Lia Olguţa Vasilescu a afirmat că aceasta va fi acoperită de la buget.

‘Din ce ştiu eu de la Finanţe, anul acesta au fost majorări salariale de 6 miliarde, deci toate cele despre care v-am spus – Sănătate, Educaţie, Administraţie, Cultură cu 50%, majorările care s-au făcut luna trecută, iar anul viitor va fi un impact de 10 miliarde în plus, ajungându-se la 75 de miliarde până la sfârşitul anului viitor, exact varianta de la Finanţe. (…) De la bugetul statului, e logic, nu? Bineînţeles că se acoperă.(…) Această Lege a salarizării unitare a fost discutată în coaliţie, a fost lucrată de specialişti, aşa cum v-am spus, iar toate aceste corelări s-au făcut’, a precizat Olguţa Vasilescu.

Acesta a subliniat că miercuri va susţine proiectul Legii salarizării unitare în Plenul Camerei Deputaţilor.

Deputaţii din Comisia pentru muncă au dat marţi un raport favorabil cu amendamente la proiectul de Lege privind salarizarea personalului bugetar.

În favoarea raportului au votat 15 deputaţi, patru s-au abţinut şi doi au votat împotrivă.

Anterior, Olguţa Vasilescu, afirmase că Ministerul Muncii calculase un impact de 75 de miliarde de lei până la sfârşitul anului 2018 pentru Legea salarizării, dar a trebuit să refacă calculele marţi dimineaţă cu Ministerul de Finanţe ca să rămână în aceeaşi anvelopă salarială.

‘Astfel, noi calculasem un impact de 75 de miliarde până la sfârşitul anului 2018. A trebuit să refacem calculele de dimineaţă cu Ministerul de Finanţe ca să rămânem în aceeaşi anvelopă salarială pentru că mai mult nu este. Şi atunci a trebuit să găsim această soluţie. Înţeleg că au mai rămas în discuţie nişte amendamente de la şedinţa de data trecută pe care le veţi trece probabil acum care de asemenea sunt cu impact asupra acestei anvelope salariale şi care au fost la rândul lor calculate’, a spus Lia Olguţa Vasilescu, la Comisia pentru Muncă din Camera Deputaţilor.

De asemenea, ministrul Muncii declarase că, la Senat, au fost acceptate 80 de amendamente de la parlamentari, iar la Camera Deputaţilor 100 de amendamente.

‘În afară de aceste amendamente, care ştiţi foarte bine că au un impact pe buget, au mai fost modificări de salarii în creştere pentru OPC-uri, IMM-uri, 20% OPC-uri, 20% IMM-uri, 20% agenţiile de mediu, 10% salariul de merit care s-a luat în avans din august în luna mai, soldele de funcţie care s-au dublat şi acum pleacă de la nivelul salariului minim şi la aceste creşteri făcute prin Ordonanţa 2 de către Camera Deputaţilor se adaugă toate celelalte creşteri din comisiile parlamentare, majorările pe care ştiţi cu toţii că le-aţi făcut prin amendamentele pe care le-aţi depus’, a mai spus Vasilescu.

Separat, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a explicat marţi, că impactul Legii salarizării unitare va fi de 8,6% din PIB în 2018.

‘De la 8:00 azi dimineaţă am avut o şedinţă la care a participat inclusiv Olguţa Vasilescu (ministrul Muncii, n.r.). De la 1 ianuarie 2018, operăm o creştere salarială de 25% pentru toată lumea, iar de la 1 martie 2018 ne atingem obiectivul de a asigura creşterea integrală pentru sănătate şi 50% pentru învăţământ. Efectul este o anvelopă salarială de 75 miliarde lei, ceea ce ne situează ca pondere în PIB la 8,6%. Este ţinta pe care am urmărit-o. Mi-aş fi dorit să fie mai spre 8%, dar între 8 – 9% este sustenabil’, a spus Ştefan, marţi, după întâlnirea cu premierul Sorin Grindeanu.

El a precizat că în 2017 aceste cheltuieli se ridică la 66 de miliarde de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...