Oltchim şi-a dublat profitul la 9 luni, până la aproape 84 milioane de lei

Profitul Oltchim în primele nouă luni ale anului 2018 faţă de perioada similară a anului 2017, a crescut cu 110,4%, de la 39,906 milioane lei, la 83,958 milioane lei (echivalent 18 milioane euro), potrivit rezultatelor financiare ale companiei remise marţi Bursei de Valori Bucureşti.
Economica.net - mar, 13 nov. 2018, 09:33
Oltchim şi-a dublat profitul la 9 luni, până la aproape 84 milioane de lei

Conform unui comunicat, Oltchim a obţinut în perioada ianuarie – septembrie 2018 cele mai bune rezultate din activitatea curentă de la intrarea în procedura insolvenţei, fără a lua în considerare influenţa în anul 2015 a profitului scriptic determinat de anularea datoriilor conform planului de reorganizare.

Astfel, Oltchim a înregistrat o cifră de afaceri de 834 milioane lei (echivalent 179 milioane euro), în creştere cu 117 milioane lei, respectiv cu 16% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, un profit brut de 105 milioane lei (echivalent 22,5 milioane euro), mai mare cu 49 milioane de lei, respectiv cu 89% faţă de primele 9 luni din 2017, iar EBITDA a urcat cu 46 de milioane de lei (48%), până la 142 milioane de lei (echivalent 30,5 milioane euro).

Creşterea cifrei de afaceri a fost determinată în principal de majorarea preţurilor de vânzare la toate categoriile de produse comercializate ca urmare a creşterii cotaţiilor internaţionale, precum şi de creşterea cantităţilor de produse finite vândute la produsele clorosodice şi oxo-alcooli.

În primele nouă luni ale acestui an, societatea a realizat vânzări la export şi pe piaţa intracomunitară în de 142 milioane euro, în urcare cu 17% faţă de perioada similară a anului trecut, reprezentând 79% din totalul cifrei de afaceri. Importurile şi achiziţiile intracomunitare, în valoare de numai 19 milioane euro, au determinat o balanţă externă pozitivă a societăţii, de 123 milioane euro.

Valoarea totală a investiţiilor realizate în perioada ianuarie-septembrie 2018 este de 12,6 milioane de lei (numai din surse proprii de finanţare), din care 3,4 milioane lei au reprezentat investiţii la Instalaţia de Electroliză cu membrane, 1,2 milioane lei au fost folosiţi pentru modernizări la Instalaţia Propenoxid, 1,6 milioane lei la Instalaţia de Oxo-alcooli. De asemenea, 6,4 milioane lei au fost investiţii pentru achiziţii de utilaje independente, echipamente tehnologice şi construcţii, necesare procesului de fabricaţie.

La data de 30 septembrie 2018, valoarea activelor curente o depăşea pe cea a datoriilor curente, determinând o creştere a indicatorului lichidităţii curente de la 0,83 (30.09.2017) la 1,6 (30.09.2018), oferind garanţia acoperirii acestor datorii curente din activele curente.

Creşterea lichidităţii curente s-a realizat pe fondul rezultatelor bune obţinute de societate care au permis reducerea arieratelor acumulate, în prima parte a insolvenţei până la confirmarea planului de reorganizare, înregistrându-se astfel o diminuare cu 63,2 milioane lei a datoriilor restante comparativ cu 31 decembrie 2017.

În T3 2018 comparativ cu T2 2018, Oltchim valorifică 79% din cifra de afaceri la export şi pe piaţa intracomunitară, iar pe pieţele externe, în perioada iulie – august, activitatea este mai redusă din cauza perioadei de vacanţă.

În plus, în T3 2018, în perioada 1-12 septembrie,societatea a efectuat revizia generală anuală programată, perioadă în care activitatea de producţie a fost oprită integral. În aceste condiţii, comparativ cu trimestrul II al acestui an, în trimestrul III societatea a obţinut rezultate în scădere.

Pentru revizia generală din septembrie 2018, au fost necesare investiţii în valoare de 11,4 milioane lei.

„Lucrările de revizie şi mentenanţă au fost efectuate doar la instalaţiile care desfăşoară activitate”, a menţionat compania.

Influenţa acestor evenimente a condus la scăderi în T3 2018 faţă de trimestrul anterior. Astfel, profitul brut a scăzut cu 44 milioane lei, respectiv cu 95%, cifra de afaceri s-a micşorat cu 23 milioane lei, respectiv cu 8%, iar EBITDA a fost în coborâre cu 43 milioane lei, respectiv cu 74%.

În T3 2018 comparativ cu T3 2017, rezultatul brut a înregistrat o scădere cu 16 milioane lei, iar EBITDA s-a diminuat cu 19,8 milioane lei, respectiv cu 56%. Cifra de afaceri a crescut cu 20 milioane lei, respectiv cu 8% faţă de trimestrul III 2017.

Scăderea profitabilităţii în T3 2018 comparativ cu T3 2017 a fost determinată de faptul că preţurile de achiziţie la toate materiile prime principale şi la utilităţi au crescut într-un ritm mult mai alert faţă de cotaţiile internaţionale ale produselor chimice comercializate de Oltchim şi implicit a preţurilor de vânzare ale acestora, diminuându-se astfel marjele de profitabilitate.

Cea mai mare influenţă a reprezentat-o creşterea preţului de achiziţie al propilenei, principala materie primă utilizată în instalaţiile de propenoxid, polioli, oxo-alcooli, a cărei cotaţie internaţională a ajuns aproape de cel mai înalt nivel din ultimii 4 ani, înregistrând o creştere medie cu 30% în T3 2018 faţă de perioada similară a anului precedent.

De asemenea, preţul energiei electrice a crescut cu 11% în T3 2018, comparativ cu cel din T3 2017. Oltchim este un mare consumator
de energie electrică, iar această creştere a avut un impact major în profitabilitatea din T3 2018.

„În concluzie, în perioada ianuarie-septembrie a anului 2018, rezultatele obţinute de societate se menţin la un nivel ridicat, fiind cele mai bune rezultate înregistrate la 9 luni de la intrarea în insolvenţă (din ianuarie 2013), lichiditatea s-a îmbunătăţit faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017, în condiţiile în care au fost diminuate aproape la jumătate datoriile restante acumulate în prima parte a insolvenţei, aflate în sold la 31 decembrie 2017, rezultatul net a crescut de peste 2 ori comparativ cu 9 luni 2017,
iar cheltuielile efectuate în acest interval pentru investiţii, reparaţii capitale, retehnologizări asigură o funcţionare în bune condiţii a instalaţiilor, cu costuri optime de producţie, cu o calitate înaltă a produselor finite, asigurând astfel competitivitate produselor comercializate de Oltchim”, se precizează în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
România a „absorbit” sistemul de garanţie-returnare. Şeful RetuRo anunţă că aproape 80% dintre recipientele SGR puse pe piaţă au fost returnate de către consumatori, în august
România a „absorbit” sistemul de garanţie-returnare. Şeful RetuRo anunţă că aproape 80% dintre recipientele ...
Aproape 80% dintre recipientele SGR puse pe piaţă au fost returnate de către consumatori, iar 137.000 de tone au fost vândute reciclatorilor, a declarat, marţi, în cadrul evenimentului Climate......
Cadou pentru locuitorii Greenfield Băneasa. Liderul regional al asigurărilor de sănătate, cursuri de prim ajutor în colaborare cu Impact Developer și Crucea Roșie. Medihelp donează un defibrilator comunității
Cadou pentru locuitorii Greenfield Băneasa. Liderul regional al asigurărilor de sănătate, cursuri de prim ajutor în ...
Medihelp, cel mai mare jucător de pe piața asigurărilor de sănătate din Europa Centrală și de Est, oferă audienței ...
Marea Britanie îngheaţă dialogul de securitate cu Georgia
Marea Britanie îngheaţă dialogul de securitate cu Georgia
Marea Britanie şi-a îngheţat dialogul anual de securitate cu Georgia şi a anulat alte discuţii privind apărarea din ...
Israel ia în considerare opinia SUA, dar va acţiona în funcţie de „interesul său naţional” – Netanyahu
Israel ia în considerare opinia SUA, dar va acţiona în funcţie de „interesul său naţional” – Netanyahu
Guvernul israelian va lua în considerare opinia Statelor Unite, însă va determina răspunsul său la atacul cu rachete ...