Olteanu (BNR): Creşterea economică din trimestrul I nu ne ajută să adoptăm euro în 2019, dar e un pas înainte

România a obţinut una dintre cele mai importante creşteri economice din Uniunea Europeană, în primul trimestru din acest an, însă această cifră (3,8% - n. r.) nu ne ajută să prindem din urmă ţările Uniunii Europene şi să adoptăm euro în 2019, însă este un bun pas înainte, a declarat, joi, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Bogdan Olteanu.
Economica.net - joi, 15 mai 2014, 15:44
Olteanu (BNR): Creşterea economică din trimestrul I nu ne ajută să adoptăm euro în 2019, dar e un pas înainte

‘Cifrele zilei de astăzi (joi – n. r.) cu privire la creşterea economică din primul trimestru pentru ţările UE şi pentru România arată că primele trei ţări ca şi creştere au fost România, Ungaria şi Polonia, ţări din Europa de Răsărit. Sigur că trei virgulă ceva la sută nu ne face să prindem din urmă celelalte ţări UE sau să adoptăm euro în 2019. Ţări ca România trebuie să crească mai mult, dar este un bun pas înainte’, a afirmat Olteanu, în conferinţa ‘Reconstrucţia unor instituţii financiare solide pentru reluarea creşterii în Europa Centrală şi de Est’.

Acesta a amintit că, exceptând Polonia, toate ţările din regiune au simţit criza ca o pauză în procesul de recuperare al economiilor lor faţă de economiile UE.

‘Recuperarea economică este cea mai importantă ţintă a guvernelor din regiune. În 2007 – 2008, lucrurile arătau bine, dar lucrurile s-au oprit. În majoritatea cazurilor, procesul s-a reluat şi multe ţări din regiune cresc mai repede decât vechile ţări UE şi de cât o făceau în trecut’, a mai spus Olteanu.

În opinia oficialului BNR, România trebuie să admită faptul că se află ”la limita de răsărit a ţinutului stabilităţii, dar de partea cea bună a frontierei’. Una dintre consecinţele acestui fapt, care nu a fost anticipată de economişti, dar a fost simţită de oamenii de afaceri, este criza din Ucraina, care a adus bani unor ţări aflate ”de partea bună a graniţei”, a mai spus viceguvernatorul BNR.

Olteanu a făcut referire şi la situaţia creditării din România, unde se vede deja ‘o mică expansiune’, după ani de stagnare, dar şi la regulile mai stricte de creditare cauzate de costurile de reglementare mai mari, de barierele de reglementare, dar şi de procesul de dezintermediere.

‘De asemenea, sunt semne de viaţă şi pe Bursă, dar încă 90% din finanţarea din România se realizează prin canalul bancar’, a subliniat Bogdan Olteanu.

Potrivit acestuia, şi în economia reală se vede o consolidare a cererii locale, care creşte ‘chiar dacă nu a ajuns la potenţialul pe care îl are România’.

Produsul Intern Brut al României a înregistrat o creştere de 3,8% în primul trimestru al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, acesta fiind cel mai mare avans anual înregistrat de o ţară membră a Uniunii Europene, potrivit unor estimări preliminare publicate, joi, de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Este al doilea trimestru consecutiv când România are cea mai mare creştere economică anuală din UE, după ce în ultimul trimestru al anului trecut România a avut o creştere a PIB de 5,1%.

Potrivit Eurostat, în primul trimestru din 2014, Uniunea Europeană a înregistrat o creştere economică anuală de 1,4%, iar zona euro un avans de 0,9%.

În schimb, în primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimul trimestru din 2013, România a înregistrat cea mai mică creştere economică din UE (0,1%), o încetinire semnificativă faţă de creşterea trimestrială de 1,4% înregistrată în ultimele trei luni ale anului trecut.

 

Te-ar mai putea interesa și
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti – Căciulata
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti ...
Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, unul dintre motive fiind faptul că nu se mai organizează în perioada......
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ...
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD ...
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate ...