Olteanu, BNR: Dacă CA va decide să cumpere aur, BNR va trebui să aleagă cel mai mic preţ din piaţă

Banca Naţională a României este obligată să cumpere aur în condiţii cât mai sigure şi la cel mai mic preţ potrivit cotaţiilor internaţionale şi va trebui să respecte aceste criterii dacă decide regândirea achiziţiilor pentru tezaurizare, a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.
Economica.net - joi, 19 sept. 2013, 14:00
Olteanu, BNR: Dacă CA va decide să cumpere aur, BNR va trebui să aleagă cel mai mic preţ din piaţă

„Consiliul de Administraţie al BNR, în momentul în care va stabili o regândire a politicii de achiziţii de aur, se va orienta către cea mai bună opţiune de cumpărare. Şi din punct de vedere moral, şi legal, dacă se va ajunge la noi achiziţii, BNR are datoria să cumpere aurul cel mai sigur şi cel mai ieftin. Există o legislaţie, există o piaţă, cu cotaţii internaţionale”, a afirmat Olteanu, solicitat să comenteze declaraţiile recente ale preşedintelui Traian Băsescu.

BNR nu a mai cumpărat aur de la începutul anului 2001. Rezerva de aur a României este de 103,7 tone, valorând aproximativ 3,5 miliarde de euro la cotaţia actuală a aurului.

Băsescu a afirmat luni că tot aurul care ar fi extras la Roşia Montană ar putea rămâne în România, cumpărat de BNR, care ar putea beneficia de drept de preempţiune. Şeful statului a adăugat că BNR şi-ar putea mări astfel rezerva de aur, emiţând în schimb monedă.

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a explicat că în sistemul monetar actual emisiunea de monedă a unei ţări trebuie să aibă acoperire în mărfuri, inclusiv leul, iar achiziţia de aur pentru tezaurizare nu ar fi chiar o acoperire în marfă.

El a arătat că de-a lungul timpului au mai existat discuţii privind modificări în structura rezervelor valutare, dând ca exemplu migraţia semnificativă de la dolar spre euro.

Pe de altă parte, Olteanu a afirmat că nu şi-a schimbat opinia pe care a exprimat-o public atunci când activa în politică faţă de proiectul Roşia Montana, însă în calitatea de oficial BNR nu a dorit să o reitereze public.

Fostul lider PNL a fost unii dintre politicienii care s-au opus proiectului Roşia Montana, pronunţându-se pentru interzicerea utilizării cianurilor în minerit.

Întrebat dacă producţia de aur în România a fost oprită la momentul la care BNR a încetat să mai achiziţioneze acest metal, Băsescu a afirmat: „Suntem în altă epocă şi unul era preţul aurului acum 10 ani, vorbeam de lipsa unor tehnologii, de exploatare extrem de poluantă a aurului la Roşia Montană şi nu numai. Acum discutăm de alte tehnologii, de alte condiţii”, a mai susţinut şeful statului.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, că Traian Băsescu minte atunci când spune că aurul extras în România trebuie ţinut în ţară, şeful Guvernului subliniind că guvernatorul BNR a afirmat că nu aurul lipseşte, ci locurile de muncă şi investiţiile.

Totodată, şeful Executivului a precizat că contestatarii proiectului Roşia Montană, care susţin că statul român ar trebuie să exploateze zăcămintele aurifere, reacţionează în piaţă în urma unor informaţii pe care le primesc pe Facebook şi „mulţi dintrei ei nu ştiu” care este situaţia.

„Statul român nu are nici azi, s-ar putea să nu aibă nici mâine, cele două miliarde de dolari necesare exploatării”, a explicat Ponta.

În opinia premierului, există o campanie de dezinformare pe care o duce inclusiv preşedintele Traian Băsescu. El a dat ca exemplu zvonul că minerii care protestau nu se aflau în mină, ci stăteau „la căldurică” în muzeul amenajat în fostele galerii romane.

Te-ar mai putea interesa și
Medicover capitalizează cu peste 27 de milioane de lei Iowemed care are două policlinici în judeţul Constanţa
Medicover capitalizează cu peste 27 de milioane de lei Iowemed care are două policlinici în judeţul Constanţa
ABC Medicover Holdings din Olanda majorează capitalul social al firmei Iowemed cu 27,3 milioane de lei, conform unei decizii a acţionarilor, obţinute de Economica.net. Informaţia vine în......
Încă 1,9 milioane de euro vor finanța expansiunea retailerului polonez Zabka în România. Compania a numit manager peste operațiunile locale
Încă 1,9 milioane de euro vor finanța expansiunea retailerului polonez Zabka în România. Compania a numit manager peste ...
Retailerul polonez Zabka, care se va extinde pe plan local urmare a intrării în acționariatul distribuitorului autohton ...
Giganții aerului: low-costul bate companiile de linie. Câți pasageri au transportat marile companii din Europa în 2023
Giganții aerului: low-costul bate companiile de linie. Câți pasageri au transportat marile companii din Europa în 2023
Deși blamate de cele mai multe ori, companiile low-cost din Europa transportă mai mulți pasageri decât companiile de ...
Speedwell analizează achiziția primului proiect în Polonia, unde vrea să ajungă la un portofoliu de 1,5 miliarde de euro, la fel ca în România
Speedwell analizează achiziția primului proiect în Polonia, unde vrea să ajungă la un portofoliu de 1,5 miliarde de ...
Dezvoltatorul Speedwell, deținut de unii dintre cei mai bogați belgieni, vrea să-și dubleze portofoliul de proiecte odată ...