Olteanu, BNR: Şase bănci sunt de acord cu conversia creditelor în franci elveţieni

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a declarat la TVR că şase bănci au fost de acord cu conversia crditelor în franci elveţieni în lei.
Economica.net - mar, 27 ian. 2015, 08:30
Olteanu, BNR: Şase bănci sunt de acord cu conversia creditelor în franci elveţieni

„Sunt şase bănci care au propus  combinarea conversiei in lei cu o reducere a sumei datorate, fie o reducere a dobanzii platite. Aici mai e loc intre banci si clienti si cred ca bancile pot sa mai gaseasca resurse pentru a lasa ceva mai mult. Acum se poate face conversia in lei. din cele 6 banci, care au cam 95% din credite, toate au facut deja propuneri de conversie a creditelor cu anumite reduceri, cu anumite beneficii pentru cetateni”, a declarat la TVR viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.

Cele mai multe credite în franci elveţieni au fost acordate de Volksbank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, Banca Românească şi Banc Post. Printre oferele acestor bănci pentru cei cu credite în franci sunt îngheţarea cursului la care se plătesc ratele la un nivel de 3,8 lei pentru un franc (cazul Volksbank) şi reducerea cu până la 1,5% puncte a dobânzii (cazul OTP).

Banca Naţională a estimat o pierdere contabilă de aproape 4,3 miliarde lei (950 milioane de euro) pentru cele 11 bănci comerciale care au în portofoliu credite în franci elveţieni, dacă s-ar aplica la portofoliul existent conversia în lei la cursul de la momentul acordării împrumutului, potrivit Mediafax.

Citeşte şi 5 mituri despre problema creditelor în franci elveţieni

Banca centrală a calculat aceste pierderi într-un scenariu care a avut în vedere cursurile istorice de la momentul acordării celor 75.000 de credite aflate încă în bilanţurile băncilor şi cursul la zi pentru resurselor atrase în vederea finanţării portofoliului.

Potrivit simulării BNR, toate resursele din pasiv sunt practic la valoarea în lei la zi, fără să se facă diferenţieri privind costul real de finanţare, fiind argumentat că în contabilitatea românească toate elementele de bilanţ denominate în valute străine sunt reflectate la cursul de la finalul fiecărei luni.

Valoarea în lei a soldului creditelor în franci elveţieni evidenţiate în prezent în bilanţuri se ridică acum la 9,8 miliarde lei. Banca centrală nu a luat în calcul creditele externalizate de bănci.

Din totalul celor 75.000 de persoane care figurează cu credite în franci elveţieni înregistrate în bilanţurile băncilor, aproape o treime (32%) se regăsesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% Banca Românească şi 2% la OTP Bank.

Te-ar mai putea interesa și
Ciprian Ciucu: Lucrările de la Prelungirea Ghencea au avansat, dar nu sunt la nivelul la care mă aşteptam
Ciprian Ciucu: Lucrările de la Prelungirea Ghencea au avansat, dar nu sunt la nivelul la care mă aşteptam
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, declară că lucrările de la Prelungirea Ghencea au avansat, dar că acestea nu sunt la nivelul la care se aştepta, menţionând în acest sens că "nu există......
Avertisment din Germania – Nivelul scăzut al râurilor afectează lanţurile de aprovizionare. Situaţia devine şi mai gravă
Avertisment din Germania – Nivelul scăzut al râurilor afectează lanţurile de aprovizionare. Situaţia devine şi ...
Confederaţia Industriei Germane (BDI) a avertizat marţi că nivelul scăzut al râurilor şi seceta ameninţă securitatea ...
Dosar Revoluţie 1989 – Rechizitoriu: „Într-o singură noapte, un singur regiment a executat aproape o jumătate de milion de trageri”
Dosar Revoluţie 1989 – Rechizitoriu: „Într-o singură noapte, un singur regiment a executat aproape o jumătate ...
În timpul luptelor duse în decembrie 1989 în zona Otopeni între diferite detaşamente militare cărora li se comunicase ...
Călin Bichir, ACVATOT: Se impun măsuri pentru redresarea sectorului construcțiilor – Interviu
Călin Bichir, ACVATOT: Se impun măsuri pentru redresarea sectorului construcțiilor – Interviu
Instabilitatea pieței construcților se menține și la această oră, find provocată predominant de scumpirea tuturor ...