Olteanu: Implicarea băncilor în atragerea fondurilor europene ar facilita procesul

Absorbţia fondurilor europene ar fi facilitată, mai ales din punctul de vedere al ritmului, dacă băncile ar fi implicate în acest proces, a declarat, joi, viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, la o conferinţă dedicată viitorului exerciţiu financiar al UE.
Economica.net - joi, 21 nov. 2013, 11:17
Olteanu: Implicarea băncilor în atragerea fondurilor europene ar facilita procesul

„Cred că e un proiect bun ca fonduri europene să se deruleze prin bănci, pentru că experienţa acestor ani dar şi experienţa unor ani de preaderare în care au existat proiecte derulate prin bănci (…) ne arată că va exista o mai bună administrare, o mai facilă şi cursivă administrare şi o mai bună îmbinare între responsabilitatea băncii de a asigura simplelele mecanisme de plată şi, pe de altă parte, participarea băncii la finanţare”, a spus Olteanu.

Viceguvernatorul BNR a precizat că, dacă o bancă administrează un proiect, are „acel inside” care să permită transformarea proiectului într-unul „bancabil”.

„Dacă vrem să uşurăm absorbţia, dacă vrem să facilităm, inclusiv şi mai ales, poate, din punct de vedere al ritmului absorbţiei fondurilor europene, cred că pentru următorul exerciţiu experienţa acestor ani ne-ar împinge să optăm spre introducerea băncilor în circuit”, a spus Olteanu, adăugând că există dorinţă din partea Guvernului şi a Ministerului Fondurilor Europene de a implica băncile în acest proces.

Olteanu a mai subliniat că fondurile europene reprezintă „o alternativă de creştere economică” pe termen mediu, într-o perioadă în care „investiţiile private sunt într-o măsură mult mai mică disponibile decât până la izbucnirea crizei”.

Oficialul BNR a opinat că actualul ritm de creştere este „mic pentru procesul de recuperare a decalajelor”, pentru ajungerea la o convergenţa reală şi pentru „posibilitatea de accedere în zona euro”.

Organizatã de Asociaţia Română a Băncilor şi de Lattanzio Group, conferinţa „Fondurile Structurale pentru stimularea dezvoltării. Rolul sistemului bancar în următoarea perioadă de programare 2014-2020” se încadrează în iniţiativa Guvernului de a implica sistemulbancar în atragerea fondurilor europene.

Te-ar mai putea interesa și
Avertisment din Germania – Nivelul scăzut al râurilor afectează lanţurile de aprovizionare. Situaţia devine şi mai gravă
Avertisment din Germania – Nivelul scăzut al râurilor afectează lanţurile de aprovizionare. Situaţia devine şi ...
Confederaţia Industriei Germane (BDI) a avertizat marţi că nivelul scăzut al râurilor şi seceta ameninţă securitatea lanţurilor de aprovizionare, relatează agenţia EFE....
Dosar Revoluţie 1989 – Rechizitoriu: „Într-o singură noapte, un singur regiment a executat aproape o jumătate de milion de trageri”
Dosar Revoluţie 1989 – Rechizitoriu: „Într-o singură noapte, un singur regiment a executat aproape o jumătate ...
În timpul luptelor duse în decembrie 1989 în zona Otopeni între diferite detaşamente militare cărora li se comunicase ...
Călin Bichir, ACVATOT: Se impun măsuri pentru redresarea sectorului construcțiilor – Interviu
Călin Bichir, ACVATOT: Se impun măsuri pentru redresarea sectorului construcțiilor – Interviu
Instabilitatea pieței construcților se menține și la această oră, find provocată predominant de scumpirea tuturor ...
Record Curs BNR. Cel mai puternic leu în faţa euro, din martie 2021 şi până acum – 16.08.2022
Record Curs BNR. Cel mai puternic leu în faţa euro, din martie 2021 şi până acum – 16.08.2022
BNR a anunţat, marţi, 16 august 2022, un curs de referinţă de 4,8831 lei/euro, 4,8176 lei/dolar, 5,7936 lei/liră sterlină, ...