OLX: Suntem în poziţie de autofinanţare încă de anul trecut. Nu avem în plan achiziţii

Grupul OLX este într-o poziţie de autofinanţare încă de anul trecut pe piaţa din România şi anticipează că va trece pe profit net în următorii ani. Pierderea netă de 23,3 milioane lei înregistrată în 2015 a fost cauzată de cheltuieli nemonetare care se referă în principal la amortizarea investiţiilor, precum preluarea Tocmai.ro sau dezvoltarea platformelor Autovit.ro şi Storia.ro.
Economica.net - mar, 11 oct. 2016, 20:54
OLX: Suntem în poziţie de autofinanţare încă de anul trecut. Nu avem în plan achiziţii

„Compania este într-o poziţie de autofinanţare încă de anul trecut – profitabilitatea noastră a fost însă afectată de cheltuieli nemonetare care se referă în special la amortizarea investiţiilor. Considerăm că această etapă de investiţii majore se apropie de final, astfel încât în următoarele exerciţii financiare vom avea rezultate pozitive şi la nivelul profitabilităţii nete”, a explicat Andrei Dusu, head of revenue la Naspers Classifieds Romania, la solicitarea ECONOMICA.NET.

Compania Allegro Online Services Romania, care operează platformele de anunţuri ale grupului OLX, a acumulat în ultimele trei exerciţii financiare încheiate pierderi de peste 74 de milioane de lei (16 milioane euro). Anul trecut, compania şi-a redus pierderile la 23,31 milioane lei, faţă de 30,88 milioane lei în 2014. Cifra de afaceri a grupului OLX a crescut însă de peste trei ori în aceeaşi perioadă, de la 5,36 milioane lei în 2013 la 19 milioane lei în 2015.

OLX, parte a grupului sud-african de comerţ electronic Naspers, a aniversat săptămâna trecută 10 ani de activitate. În România, brandul OLX este prezent din 2014, când a avut loc rebrandingul Mercador.ro. OLX este liderul pieţei de anunţuri din România, cu peste 3 milioane de oferte active şi 10 milioane de vizitatori unici lunar. În 2016, olx.ro a fost lună de lună cel mai accesat site din România, potrivit datelor SATI.ro citate de companie. OLX este prezent în 40 de ţări, inclusiv Polonia şi Ucraina, unde platformele de anunţuri ale Naspers sunt pe profit.

„În ceea ce priveşte comparaţia cu alte ţări din grup, trebuie luat în considerare faptul că business-urile sunt în etape diferite de dezvoltare. Polonia este deja o piaţă consolidată, în care toate proiectele OLX Group (inclusiv verticalele) sunt lideri de piaţă de ani buni şi monetizeaza de timp mai îndelungat. În plus, nu au aceleaşi investiţii ca noi – de exemplu, in România doar ce am lansat un alt site – Storia.ro, al cărui «omolog» în Polonia este deja profitabil. Similar şi în Ucraina: stadiu diferit al proiectelului, altă piaţă, cu alte specificităţi”, spune Andrei Dusu de la Naspers Classifieds, pentru ECONOMICA.NET.

El a precizat că OLX nu are în plan achiziţii pe piaţa din România şi se va concentra pe dezvoltarea proiectelor existente.

„OLX este atât lider pe segmentul de anunţuri generalist, cât şi lider de trafic între site-urile româneşti. Prin achiziţia Tocmai.ro, piaţa a mai făcut un pas spre consolidare, ceea ce ne-a permis să extindem liniile de business şi să aducem OLX la un nou nivel, accentul fiind pe îmbunătăţirea serviciilor. Autovit.ro a crescut constant în ultimii ani şi ne permite să oferim (împreună cu OLX) o soluţie integrată pentru piaţa de autoturisme. Este un proiect stabil, cu experienţă şi tradiţie în piaţă, care aduce multă valoare business-ului nostru. Iar cel mai nou proiect al nostru este lansarea verticalei de Imobiliare – Storia.ro, care reflectă, dincolo de planurile de consolidare, şi planurile noastre de extindere”, a mai spus reprezentantul Naspers.

Directorul general al Naspers, Bob van Dijk, declara luna trecută, la Bucureşti, că modelul de business al companiei este de a face investiţii pentru extindere şi dezvoltare pe termen lung, profitabilitatea pe termen scurt nefiind un focus al grupului.

Naspers mai deţine în România companii precum eMAG, PayU, Conversion, FashionDays şi Depanero.

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR contractează servicii de pază pe autostrăzi, de 115 milioane de lei
CNAIR contractează servicii de pază pe autostrăzi, de 115 milioane de lei
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a lansat de la începutul anului patru licitații pentru contractarea de servicii de pază pe autostrăzi, cu o valoare estimată de......
Ministerul Transporturilor propune exproprieri suplimentare pentru A0 Sud și Drum Expres Brăila – Galați
Ministerul Transporturilor propune exproprieri suplimentare pentru A0 Sud și Drum Expres Brăila – Galați
Ministerul Transporturilor a inițiat două proiecte pentru exproprieri suplimentare pe lotul 2 din Autostrada de Centură ...
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz, care intenționează să construiască o primă centrală pe gaze în parteneriat cu firma GSP Power la Halânga, ...
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea perioadei de rambursare
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea ...
Lichiditatea de pe piaţa bancară şi dezechilibrul dintre depozite şi credite determină băncile să găsească noi metode ...