OMS: 92% din populaţia mondială respiră un aer prea poluat – raport

Aproximativ 92% din locuitorii globului trăiesc în zone în care nivelul calităţii aerului exterior nu respectă limitele stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit unui raport dat publicităţii marţi şi citat de AFP şi EFE.
Economica.net - mar, 27 sept. 2016, 06:14
OMS: 92% din populaţia mondială respiră un aer prea poluat - raport

‘O acţiune rapidă pentru a face faţă poluării atmosferice este necesară urgent’, a declarat dr. Maria Neira, directoare a departamentului pentru sănătate publică al OMS.

Raportul se sprijină pe datele provenite din 3.000 de zone, mai ales oraşe, din întreaga lume. Studiul a fost realizat în colaborare cu Universitatea Bath din Marea Britanie.

Potrivit acestuia 92% din populaţia mondială trăieşte în zone unde nivelul calităţii aerului nu corespunde nivelurilor fixate de OMS privind calitatea aerului ambiant pentru particule fine al căror diametru este de sub 2,5 microni (PM2.5).

Limitele stabilite de OMS pentru aceste particule sunt în medie anuală de 10 µg/m3 (micrograme pe metri cub). PM2.5 cuprind poluanţi precum sulfaţi, nitraţi de cărbune ce pătrund adânc în plămâni şi în sistemul cardiovascular şi care reprezintă un risc grav pentru sănătatea omului.

OMS numără printre principalele surse de poluare a aerului ‘mijloacele de transport ineficiente, combustibilii menajeri, arderea deşeurilor, centralele electrice alimentate cu cărbune şi activităţile industriale’.

Aproximativ trei milioane de decese pe an sunt legate de expunerea la poluarea aerului exterior, potrivit OMS.

Potrivit estimărilor din 2012, 6,5 milioane de decese (11,6 % din decesele în lume) sunt asociate poluării aerului exterior şi poluării aerului din interior.

Te-ar mai putea interesa și
Premieră națională: CJ Bihor și primăria Oradea înființează propria linie aeriană
Premieră națională: CJ Bihor și primăria Oradea înființează propria linie aeriană
Consiliul Județean Bihor şi municipiul Oradea îşi înfiinţează, în premieră naţională, o companie aeriană proprie, care va avea zilnic zborurli către București, dar şi spre importante......
Cîțu infirmă că Ministerul Muncii va pierde bani la rectificare, dar că va fi virată o sumă mai mică de la buget pentru a acoperi deficitul de la pensii
Cîțu infirmă că Ministerul Muncii va pierde bani la rectificare, dar că va fi virată o sumă mai mică de la buget ...
Premierul Florin Cîţu a declarat joi, la Palatul Victoria, că la rectificarea bugetară nu se taie nimic de la Ministerul ...
Orban: Cel puţin 40 de miliarde de lei trebuie prevăzuţi pentru PNDL 3
Orban: Cel puţin 40 de miliarde de lei trebuie prevăzuţi pentru PNDL 3
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi că "este imperios" ca încă de pe acum să înceapă pregătirea PNDL ...
Transelectrica a făcut o listă de proiecte strategice, care vor fi implementate accelerat. Lista proiectelor
Transelectrica a făcut o listă de proiecte strategice, care vor fi implementate accelerat. Lista proiectelor
Transelectrica a elaborat o listă deschisă de proiecte strategice, care vor permite flexibilizarea Rețelei Electrice de ...