Omul de afaceri Cătălin Chelu ar fi murit – presa locală

Conform unor surse neconfirmate oficial, omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu (47 ani) ar fi decedat luni dimineaţă, la ora 3.00, din cauza unui stop cardio-respirator. Moartea lui Chelu ar fi survenit unei îndelungate suferinţe, la capătul a două zile de comă, transmite viata-libera.ro, o publicaţie din Galaţi. Brokerii apropiaţi omului de afaceri care au fost contactaţi de ECONOMICA.NET nu au confirmat informaţia
Economica.net - mar, 09 dec. 2014, 08:40
Omul de afaceri Cătălin Chelu ar fi murit - presa locală

Ziarul Profit a relatat luni, citand surse apropiate familiei, ca afaceristul galatean Catalin Chelu a murit, publicatia argeseana precizand ca informatia a fost confirmata si de surse din Ambasada Ucrainei la Bucuresti.

Ulterior, unul dintre directorii unei companii controlate de omul de afaceri galatean a confirmat la randul sau informatia pentru Ziarul Profit. „Am vazut stirea si am luat legatura cu familia lui Catalin Chelu. Din pacate, acestia au confirmat faptul ca acesta a decedat in urma unei complicatii cardiace, in cursul zilei de ieri. Asta e tot ce pot sa va spun”, a declarat el.

Informatia a mai fost confirmata si pentru Evenimentul zilei de o sursa apropiata omului de afaceri, care a preferat sa-si pastreze anonimatul. Potrivit sursei, Catalin Chelu se afla de doua zile in coma renala, in Iordania, acesta decedand noaptea trecuta.

Omul de afaceri Cătălin Chelu, cel mai controversat investitor la Bursa din Bucureşti, a fost dat în urmărire internaţională, după ce acesta a primit o sentinţă definitivă în dosarul „Mită la MAI” şi nu s-a prezentat la arest, în luna septembrie.

Pe 11 septembrie, Chelu a fost dat în urmărire naţională, dar cum nu a fost de găsit, oamenii legii au fost nevoiţi să-l dea în urmărire internaţională.

Potrivit informaţiilor apărute anterior în presă, Chelu ar fi fugit din ţară.

Cătălin Chelu a fost condamnat definitiv la şase ani de închisoare de către magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, în dosarul ‘Mită la MAI’, pentru tentativă de mituire a fostului secretar de stat în Ministerul de Interne, Dan Valentin Fătuloiu.

Averea lui Chelu

Valoarea activelor deţinute sau controlate de Cătălin Chelu a fost estimată de la zeci de milioane de euro, în funcţie şi de nivelul cotaţiilor bursiere. În 2009 Chelu încă mai figura „Topul celor mai bogaţi 300 de români” cu o avere estimată la 50 milioane de euro. Topul Forbes îl plasa, însă, pe locul 312, cu 17 milioane de euro.

Cătălin Chelu s-a remarcat prin achiziţia unor pachete de acţiuni consistente prin care a obţinut controlul la zeci de companii tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), transformate în marea lor majoritate în vehicule de investiţii şi speculaţii.

Prin intermediul acestora şi a altor S.R.L. -uri, sau a unor firme partenere, Chelu achiziţiona de la bursă acţiunile companiilor vizate, care deveneau în scurtă vreme instrumente de trezorerie consolidată a afacerilor sale şi, tot mai puţin, firme active în domeniile lor.

Cele mai vizate au fost companiile la care asociaţiile de salariaţi acţionari se desfinţau, după ce terminau de plătit creditele cu care cumpăraseră pachetele majoritare, iar salariaţii îşi putea vinde liber acţiunile.

Atunci când au fost aplicate reglementările privind protecţia acţionarilor şi companiilor împotriva preluărilor ostile şi a acţiunii concertate a acţinarilor implicaţi, au început să curgă şi amenzi de sute de mii de lei împotriva lui Chelu, pentru că nu derula oferte publice legale de preluare obligatorie.  

Companii precum Vulturul Comarnic, Mecanica Rotes Târgovişte, Celule Electrice Băileşti, au devenit celebre datorită statutului de vehicule de plasament ale lui Cătălin Chelu.

Dintre companiile controlate de Chelu, chiar şi puţinele excepţii care au rămas active şi profitabile în domeniile lor erau folosite pentru jocurile bursiere ale investitorului: Electroargeş Curtea de argeş, Altur Slatina, Bariconf Brăila.

Alte companii au reuşit să reziste operaţiunilor de preluare ale lui Chelu, fie datorită solidarităţii salariaţilor acţionari cu conducerile lor (Artego Tg. Jiu, Carbochim Cluj, Electromagnetica Bucureşti), fie alianţei altor investitori împotriva actualului condamnat (Argus Constanţa).

La apogeul activităţii sale de investitor, Cătălin Chelu a încercat să preia controlul, pe rând, la două societăţi de investiţii financiare (SIF).

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...