Omul de afaceri Cătălin Chelu, condamnat definitiv la şase ani închisoare

Omul de afaceri Cătălin Chelu, unul dintre cei mai mari investitori pe piaţa de capital din România, a fost condamnat definitiv luni de Curtea de Apel Bucureşti la şase ani închisoare cu executare, într-un dosar în care este acuzat că a încercat să-l mituiască cu un milion de euro pe fostul secretar de stat în MAI Dan Valentin Fătuloiu.
Economica.net - lun, 08 sept. 2014, 13:30
Omul de afaceri Cătălin Chelu, condamnat definitiv la şase ani închisoare

În acelaşi dosar, cei trei complici ai lui Chelu au primit următoarele pedepse: Ştefan Badea – patru ani de închisoare cu executare, Gabriel Constantinescu – şase luni închisoare cu suspendare şi Antonel Bunu – şase luni de închisoare cu suspendare.

Cătălin Chelu, asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale, a fost trimis în judecată în decembrie 2010 pentru dare de mită şi cumpărare a influenţei, iar Gabriel Constantinescu, Antonel Bunu şi Ştefan Badea, oameni de afaceri apropiaţi ai lui Chelu, au fost acuzaţi de complicitate la infracţiunea de dare de mită.

Procurorii DNA susţin că, în perioada august – 12 noiembrie 2010, Chelu a promis chestorului şef de poliţie Dan Fătuloiu suma de un milion de euro pentru ca acesta, în calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv să stopeze prelucrarea în sistem integrat a informaţiilor din dosarele penale, având ca obiect infracţiuni comise de către omul de afaceri şi persoanele apropiate acestuia.

Prelucrarea datelor respective se efectua în cadrul cooperării interinstituţionale cu Ministerul Public, în legătură directă cu punerea în aplicare a Planului Naţional Comun de Acţiune, în domeniul prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale.

‘Inculpatul Chelu a făcut promisiunea menţionată atât personal, cât şi prin intermediul inculpaţilor Badea, Bunu şi Constantinescu şi a unei alte persoane (denunţător în cauză). De asemenea, inculpatul Chelu i-a transmis denunţătorului Fătuloiu că, în situaţia în care nu este de acord să accepte oferirea sumei de bani anterior menţionată, va porni împotriva sa o amplă campanie de denigrare prin intermediul mass-media, împrejurare care îl va obliga să-şi dea demisia din funcţia de secretar de stat’, susţin anchetatorii.

Procurorii DNA menţionează că la data de 12 noiembrie 2010 Cătălin Chelu a modificat promisiunea iniţială, avansată prin intermediul complicilor săi şi i-a oferit lui Fătuloiu suma de 50.000 euro şi foloase materiale în sumă de aproximativ 270.000 euro, constând într-un teren pe care omul de afaceri urma să construiască o casă, în valoare de circa 120.000 euro.

‘Cu ocazia aceleaşi întâlniri din data de 12 noiembrie, Cătălin Chelu a oferit suma de 300.000 euro, în numerar, denunţătorului Dan Valentin Fătuloiu, pentru ca acesta, folosindu-se de influenţa care derivă din funcţia de secretar de stat în MAI, să intervină pe lângă directorii din conducerea SC Hidroconstrucţia SA, în sensul de a-i determina să facă demersurile necesare pentru înregistrarea oficială a inculpatului în evidenţele Registrului Comerţului, în calitate de acţionar al respectivei societăţi comerciale’, potrivit DNA.

DNA arăta că, la data de 19 noiembrie 2010, în considerarea acestor promisiuni, Cătălin Chelu i-a remis lui Fătuloiu, cu titlu de mită, suma de peste 212.000 lei (echivalentul a aproximativ 50.000 euro) pentru soluţionarea favorabilă a dosarelor penale în care cel dintâi şi complicii săi sunt cercetaţi, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

‘Pentru remiterea acestei sume de bani, Chelu a fost ajutat de inculpaţii Badea şi Constantinescu. În vederea confiscării speciale a sumei de peste 212.000 lei, dată cu titlul de mită, precum şi a sumei de 300.000 euro, promisă pentru cumpărare a influenţei, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile şi sume de bani identificate în conturi, aparţinând inculpatului Chelu’, mai susţine sursa citată.

La data de 20 noiembrie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea celor patru pentru 24 de ore, iar la data de 21 noiembrie Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pentru 29 de zile. Ulterior, aceştia au fost eliberaţi din arest.

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR a prelungit restricțiile de circulație impuse la nivel național pentru vehiculele de peste 7,5 tone
CNAIR a prelungit restricțiile de circulație impuse la nivel național pentru vehiculele de peste 7,5 tone
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat sâmbătă ca impune pentru zilele de duminică și luni, 01 – 02.08.2021, în intervalul orar 12:00-20:00, restricții de......
Pasajul Doamna Ghica: Trustul de Clădiri Metropolitane a lansat licitație de 21 de milioane de lei pentru achiziția tablierului metalic
Pasajul Doamna Ghica: Trustul de Clădiri Metropolitane a lansat licitație de 21 de milioane de lei pentru achiziția tablierului ...
Trustul de Clădiri Metropolitane a publicat vineri, 30 iulie, anunțul de licitație pentru achiziția tablierului metalic ...
GCS: 156 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 56 de pacienți, internați la ATI
GCS: 156 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 56 de pacienți, internați la ATI
Un număr de 156 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Florin Cîțu: Companiile de stat care nu fac reformă nu vor primi bani la rectificare
Florin Cîțu: Companiile de stat care nu fac reformă nu vor primi bani la rectificare
Decizia de a demite directorul CFR în urma accidentelor petrecute în ultimele zile în România aparţine exclusiv Ministerului ...