DNA pune sechestru pe 850 de milioane de lei din averea lui Dan Adamescu

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au pus, vineri, sechestru asigurator pe acţiuni şi părţi sociale deţinute de omul de afaceri Dan Adamescu în mai multe firme, în valoare de peste 850 de milioane de lei.
Economica.net - vin, 25 mart. 2016, 11:52
DNA pune sechestru pe 850 de milioane de lei din averea lui Dan Adamescu

„La data de 25 martie 2016, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au instituit măsura sechestrului asigurător, până la concurenţa sumei de 857.301.363,37 lei, asupra a 435.759.255 de acţiuni şi 20.406 părţi sociale, pe care inculpatul Adamescu Dabn Grigore, om de afaceri, le deţine la diferite societăţi comerciale”, arată DNA într-un comunicat de presă.

Procurorii au luat măsura asigurătorie în vederea confiscării speciale şi a recuperării pagubei produse prin săvârşirea de către Adamescu a infracţiunilor de abuz în serviciu, spălare a banilor şi complicitate la abuz în serviciu, în dosarul privind falimentarea Astra.

Dan Adamescu a fost vineri la DNA petnru a i se aduce la cunoştinţă ordonanţa privind dispunerea măsurilor asigurătorii.

Dan Adamescu a fost şi în 7 martie la DNA, atunci fiind citat pentru a fi anunţat că a fost pusă în mişcare acţiunea penală în cazul său, pentru abuz în serviciu, spălare a banilor şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Faptele de care este acuzat ar fi fost produse din funcţiile de preşedinte al Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra SA şi administrator în fapt al SC The Nova Group Investments Romania SA şi SC Epsilon Estate Provider SRL.

Procurorii DNA l-au pus atunci pe Dan Adamescu sub control judiciar pe cauţiune, stabilită la 40 de milioane de lei. Ulterior, Adamescu a depus actele unui teren de 1,4 hectare şi a două clădiri care se întind pe un hectar, dar şi ale unor echipamente tipografice, toate valorând peste 12 milioane de euro, pentru acoperirea cauţiunii de 40 de milioane de lei stabilite de anchetatori.

Potrivit procurorilor DNA, Dan Grigore Adamescu, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Societăţii de Asigurare Reasigurare Astra SA în perioada 2011-2013, a administrat în mod defectuos societatea, urmărind să obţină avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate.

„Administrarea defectuoasă a constat în utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situaţia financiară a societăţii Astra, măsuri de natură să acopere activitatea infracţională, dar care, în subsidiar, au determinat şi alterarea gravă a mecanismelor de funcţionare a pieţei interne a asigurărilor. Activitatea infracţională s-a desfăşurat şi în contextul presupusei complicităţi a anumitor funcţionari cu funcţii de conducere din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) care a devenit din aprilie 2013 Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF)”, arată DNA, într-un comunicat de presă.

În dosar sunt vizate şi alte persoane, printre care şi fiul lui Dan Adamescu, precum şi oameni din anturajul patronului Astra Asigurări, potrivit unor surse judiciare.

În 3 decembrie 2015, Tribunalul Bucureşti a admis cererea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de intrare în faliment a Astra Asigurări, însă decizia a fost contestată la instanţa superioară. Curtea de Apel Bucureşti a stabilit pentru 28 aprilie termenul de judecată în acest proces.

Într-un alt dosar, vineri, procurorii DNA au cerut Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă în lipsă a fiului lui Dan Adamescu, Bogdan Alexander.

Arestarea preventive a fost cerută în dosarul în care fiul lui Adamescu este acuzat că, în lunile iunie şi decembrie 2013, împreună cu tatăl său, a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 de euro şi, respective, 23.000 de lei magistraţilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, judecători la Secţia Civilă a Tribunalului Bucureşti, pentru ca în schimb aceştia să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era Dan Adamescu.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a spus, vineri, că ştie, dar nu doreşte să facă public locul unde se află omul de afaceri Bogdan Alexander Adamescu.

Te-ar mai putea interesa și
Lagarde: Numeroşi factori care stau la baza creşterii inflaţiei în zona euro au caracter temporar şi se vor calma anul următor
Lagarde: Numeroşi factori care stau la baza creşterii inflaţiei în zona euro au caracter temporar şi se vor calma anul ...
Numeroşi factori care stau la baza recentei creşteri a inflaţiei în zona euro au caracter temporar şi se vor calma anul următor, a declarat preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine......
Salariile în IT au fost cu 92,4% peste media pe economie, în 2020. În hoteluri şi restaurante câştiguri cu 45% sub medie
Salariile în IT au fost cu 92,4% peste media pe economie, în 2020. În hoteluri şi restaurante câştiguri cu 45% sub medie
Domeniul informaţii şi comunicaţii a consemnat cele mai mari câştiguri salariale medii nete lunare în anul 2020, acestea ...
ASUS OLED, ecrane pentru ochi mai relaxaţi
ASUS OLED, ecrane pentru ochi mai relaxaţi
Ai ochii obosiți, te doare capul și uneori abia mai deslușești literele de pe ecranul laptopului? Acestea ar putea fi ...
Cu certificatul verde în locurile de luat masa. Cum poți mânca în hypermarket
Cu certificatul verde în locurile de luat masa. Cum poți mânca în hypermarket
Efectele deciziei CNSU de ieri, care introduce o serie de restricții pentru persoanele nevaccinat, în localitățile în ...