Omul de afaceri Ioan Niculae, urmărit penal – surse

Ioan Niculae a ajuns în urmă cu puţin timp la sediul DIICOT. Omul de afaceri urmează să fie audiat şi pus sub acuzare în dosarul Romgaz, potrivit unor surse citate de Mediafax
Economica.net - joi, 26 iun. 2014, 07:22
Omul de afaceri Ioan Niculae, urmărit penal - surse

Omul de afaceri Ioan Niculae este aşteptat joi la sediul DIICOT, unde procurorii îi vor aduce noi acuzaţii în dosarul Romgaz – sustragere de sub sechestru, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

La DIICOT au venit deja fosta soţie şi fiica lui Ioan Niculae, care vor fi puse şi ele sub acuzare.

De asemenea, procurorii vor începe urmărirea penală pe numele unor funcţionari de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI), acuzaţi că l-au ajutat pe Niculae să se sustragă sechestrului.

După ce DIICOT a început în anul 2012 urmărirea penală pe numele lui Ioan Niculae, procurorii au pus sechestru pe mai multe bunuri ale lui Ioan Niculae, însă funcţionari de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară au întârziat procedurile, permiţându-i astfel omului de afaceri să vândă mai multe proprietăţi.

Ioan Niculae a fost chemat la DIICOT şi în martie, pentru a-i fi adus la cunoştinţă faptul că s-a dispus o expertiză în dosarul în care fostul ministru Adriean Videanu este acuzat de abuz în serviciu, prin faptul că l-ar fi favorizat pe omul de afaceri.

Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, în perioada în care au fost miniştri ai Economiei, au aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae şi au folosit unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al SC Interagro SA – firmă a omului de afaceri -, producând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.

În 7 octombrie 2013, plenul Senatului a respins solicitarea privind începerea urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian, votul fiind covârşitor împotriva cererii procurorului general al Parchetului instanţei supreme.

Într-un alt dosar, cunoscut ca dosarul „mită la PSD”, Niculae a fost trimis în judecată de DNA, în 2012, alături de liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, directorul Viorel Bărac de la InterAgro şi Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toţi fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice. În noiembrie 2013, Judecătoria Sectorului 1 i-a achitat pe cei patru, decizia nefiind însă definitivă.

Ioan Niculae deţine, conform topului Forbes, o avere de 1,2 miliarde de dolari. El este proprietarul grupului InterAgro şi al echipei de fotbal Astra Giurgiu – câştigătoarea Cupei României 2014.

La sfârşitul lunii mai, Judecătoria Sectorului 1 a pronunţat divorţul omului de afaceri de Domniţa Niculae. Prin hotărârea luată atunci, magistraţii au respins cererea Domniţei Niculae de a primi 10 milioane de euro din averea omului de afaceri.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată.

Cererea de divorţ a fost înaintată de Ioan Niculae după aproximativ 31 de ani de căsnicie.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...