Omul de afaceri Mamnoon Hussain a fost ales preşedinte al Pakistanului

Omul de afaceri Mamnoon Hussain a fost ales, marţi, preşedinte al Pakistanului, în cadrul unui vot al deputaţilor şi senatorilor ţării, care are o populaţie de aproximativ 180 de milioane de locuitori şi este afectată de sporirea puterii talibanilor, a anunţat televiziunea publică, citată de AFP.
Economica.net - mar, 30 iul. 2013, 19:22
Omul de afaceri Mamnoon Hussain a fost ales preşedinte al Pakistanului

Candidatul Ligii Musulmane (PML-N) l-a devansat fără dificultăţi pe adversarul său în acest scrutin, potrivit datelor provizorii oferite de televiziunea de stat. Hussain îi va succeda astfel lui Asif Ali Zardari, al cărui mandat la conducerea statului se încheie la 8 septembrie.

În Pakistan, preşedintele este ales de către un comitet alcătuit din membrii Parlamentului naţional şi deputaţi ai Adunărilor din patru provincii. Fiecare provincie dispune de acelaşi număr de voturi pentru alegerile prezidenţiale, o măsură menită să păstreze echilibrul în acest stat, unde peste aproximativ jumătate din populaţie locuieşte în provincia Pendjab.

Iniţial, alegerile prezidenţiale au fost planificate pe 6 august, fiind devansate pentru marţi de către Curtea Supremă de Justiţie. Această decizie a fost criticată de către Partidul Popular Pakistanez (PPP) al preşedintelui Zardari, o formaţiune care a trecut în opoziţie după eşecul la legislative, câştigate de către Liga Musulmană (PML-N) a fostului premier Nawaz Sharif.

PPP, în prezent principala formaţiune a opoziţiei, a fost nemulţumit de decizia Curţii Supreme de Justiţie şi a boicotat acest scrutin, pe care nu avea şanse să-l câştige.

În urma boicotului PPP, a retragerii unor candidaturi şi respingerii altora, doar două persoane au candidat pentru postul de preşedinte al Republicii islamice Pakistan.

Mamnoon Hussain, membru al PML-N, care a făcut avere în industria textilă şi a ocupat pentru scurt timp funcţia de guvernator al provinciei sudice Sind, în 1999, a concurat cu Wajihuddin Ahmed, un fost judecător al Curţii Supreme de Justiţie, loial formaţiunii Tehreek-e-Insaf (PTI) a fostulului campion de cricket Imran Khan.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...