Omul de afaceri Vasile Boer, trimis în judecată pentru evaziune de 14 mil. euro. Sechestru şi pe avere

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a omului de afaceri Vasile Valer Boer, administrator al SC Oilserv Total SRL Oradea, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, ambele în formă continuată, prejudiciul fiind de 14 milioane de euro.
Economica.net - sâm, 14 iun. 2014, 06:22
Omul de afaceri Vasile Boer, trimis în judecată pentru evaziune de 14 mil. euro. Sechestru şi pe avere

Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, în acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată pentru complicitate: Maria Constantin, Gabriel Constantin, Ioan Poenar, Ion Pădure, Neculai Stanciu, Păstorel Florescu, Cătălin Ceauş, Dumitru Cioacă, toţi în stare de arest preventiv, şi Andrei Jipa, Florin Silviu Teodosiu, Aurora Cătălina Jipa, Camelia Viorica Patca, Cristian Pavel, în stare de libertate, administratori ai unor societăţi comerciale.

De asemenea, au fost deferite justiţiei firmele SC Oilserv Total SRL, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani în formă continuată, iar pentru complicitate, SC Cremer Mar, SC Nester Mar, SC Seresa, SC Durstil Oil, SC Nebstar Oil, SC Catmar Oil Company, SC Nes Grand Oil, SC United Grand Petroleum, SC Atlantic Petroleum, SC Fanoil Transport, SC Misfil Development, SC Catiserv, SC Agro Zen HD, SC Oil Best Team, SC Vanesa, SC Savi Special, SC Klass Logistic, SC Electrometal Sistem, SC Mabo Oil şi SC Cereal Boma.

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în perioada 2008-2012, inculpatul Boer a iniţiat şi coordonat un circuit comercial ilicit, evazionist, cu produse petroliere, constituit din mai multe societăţi comerciale.

Reţeaua evazionistă era extinsă pe aproape întreg teritoriul naţional, fiind implicate diferite persoane, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale având comportament tip ‘fantomă. Beneficiarii finali ai acestor circuite comerciale frauduloase erau societăţi comerciale cu cifre mari de afaceri, cum este cazul SC Oilserv Total SRL.

Prin acest mecanism se urmărea justificarea scriptică a achiziţiilor de motorină şi înregistrarea facturilor fiscale de provenienţă, în evidenţele contabile ale SC Oilserv Total SRL, administrată de Boer, şi prin care se atesta efectuarea de operaţiuni comerciale nereale constând în achiziţii de produse energetice (în special motorină accizabilă) de la societăţi comerciale care aveau un comportament tip ‘fantomă’.

Scopul acestor acţiuni era comercializarea motorinei la un preţ competitiv pe piaţa internă, raportat la preţurile practicate de comercianţii consacraţi pe piaţa produselor energetice şi, ca rezultat, sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat consolidat, constituite în principal din accize, TVA aferentă şi impozit pe profit.

‘Astfel, după ce SC Oilserv Total SRL, ca şi cumpărător/plătitor, făcea plăţi, prin virament bancar, către societăţile ‘furnizoare’ implicate, administrate formal de diferiţi interpuşi, aceştia efectuau retragerea din contul bancar al societăţilor respective, în numerar, a sumelor de bani virate de SC Oilserv Total SRL. Sumele de bani retrase din conturi erau predate imediat sau în termen scurt, direct sau prin intermediari, inculpatului Boer sau unor alte persoane din anturajul său, desemnate de acesta, reţinând din cuantumul acestor sume comisioane variabile, de circa 2-3 % din sumele retrase, pe care le foloseau în interes personal. Aceste sume se constituiau ca sursă de venit ilicit pentru administratorii formali ai societăţilor ‘furnizoare”, susţin procurorii.

DNA precizează că sumele retrase din conturile bancare ca rezultat al activităţilor infracţionale au fost reintroduse în circuitele bancare pentru reluarea altor cicluri de operaţiuni comerciale evazioniste sau, după caz, au fost folosite în interes personal de persoanele implicate.

Conform verificărilor efectuate s-a evidenţiat că, în perioada 2008 – 2012, SC Oilserv Total SRL a efectuat plăţi prin virament bancar către societăţile menţionate în circuitul comercial evazionist, de peste 96 milioane lei, din care a fost ridicată în numerar din conturile acestor firme suma de aproximativ 62 milioane lei (fără comisioanele bancare).

‘Având în vedere că circa 2-3% din suma retrasă era oprită de administratorii formali ai firmelor furnizoare de facturi fiscale, rezultă că inculpatului Boer i-a fost restituită în perioada 2008 – 2012 suma de aproape 61 milioane lei în numerar, provenită din activităţile infracţionale, sumă reintrodusă în circuitele comerciale ale SC Oilserv Total’, mai arată sursa citată.

Prejudiciul total adus bugetului de stat, rezultat din însumarea prejudiciilor intermediare stabilite pe fiecare relaţie comercială în parte, reţinut în sarcina SC Oilserv Total SRL prin reprezentantul său legal, Vasile Valer Boer, în complicitate cu ceilalţi inculpaţi, persoane fizice şi persoane juridice, este de aproximativ 14 milioane euro, aferente unui volum de produse energetice accizabile comercializate în afara cadrului legal de peste 25 milioane litri.

S-a dispus în cauză instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile şi mobile proprietatea inculpaţilor Vasile Valer Boer, SC Oilserv Total SRL, Cătălin Ceauş şi Neculai Stanciu.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI şi al lucrătorilor de poliţie din DGA Bihor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...