OMV a pus un român responsabil pentru toate proiectele mari de petrol și gaze ale companiei, din întreaga lume

Un român, fost director în cadrul Petrom, a ajuns responsabil pentru dezvoltarea, de la Viena, a tuturor proiectelor mari din sectorul upstream ale grupului OMV.
Mihai Nicuţ - mie, 21 apr. 2021, 22:05
OMV a pus un român responsabil pentru toate proiectele mari de petrol și gaze ale companiei, din întreaga lume

Gabriel Selischi, cunoscut în piața de energie din România pentru că, în trecut, a fost director în cadrul Petrom, a fost promovat de grupul-mamă OMV într-o poziție de top, la Viena. Potrivit paginii de linkedIn a lui Selischi, el este “senior vice-president development value center”, în structura de la centru a grupului OMV. Selischi ocupă această funcție din luna martie, potrivit aceleiași surse.

OMV nu a anunțat nimic public despre această structură din cadrul grupului, pe site-ul companiei nu am găsit vreo referință despre ea, dar câteva detalii dă chiar Selischi, pe pagina sa de socializare. El este “responsabil cu rezervele din sectorul upstream și cu creșterea producției prin explorări, achiziții și redezvoltări, pe care organică și ne-organică (adică prin creștere din câmpurile deja deținute sau prin achiziții – n.red). Se ocupă de derularea proiectelor majore care să livreze active pregătite să producă”.

Cu alte cuvinte, structura se ocupă de dezvoltarea tuturor proiectelor mari din sectorul de explorare și producție ale grupului OMV din întreaga lume. Iar vice-președintele acestei structuri este românul Gabriel Selischi. Pe care de consecință, el va fi una dintre persoanele care va decide, în final, și asupra potențialei dezvoltări a proiectului Neptun Deep din Marea Neagră.

Citește și: Petrom estimează o creştere a profitului net cu 32% în 2021, până la 1,38 miliarde de lei

Pe acest palier de decizie în materie de proiecte upstream, Selischi ar avea doar două persoane din grupul OMV deasupra sa, potrivit unor voci din industrie care cunosc modul de organizare al companiilor petroliere transnaționale: pe directorul din OMV responsabil cu sectorul upstream (Joahann Pleininger, care este și vicepreședinte) și, mai sus, pe directorul general al grupului, Rainer Seele.

Drumul lui Selischi

Selischi a studiat ingineria la Institutul Politehnic Bucureşti. A ajuns la Petrom în 2009. Înainte de a lucra pentru compania petrolieră românească, Selischi a activat ca senior manager la Schlumberger, unul dintre cei mai mari furnizori de tehnologie şi soluţii pentru industria petrolieră, și apoi pentru OMV, responsabil cu activitățile grupului austriac din Australia și Noua Zeelandă.  Ajuns la Petrom ca director de strategie, proiecte și inginerie, Selischi a devenit ulterior director pe zona de explorare și producție, fiind astfel unul dintre cei mai importanți executivi din structura companiei petroliere, poate al doilea după directorul general, care era atunci Mariana Gheorghe.

Selischi a ocupat această poziție în cadrul directoratului Petrom până îm 2016, când a fost înlocuit cu Peter Zeilinger. El a fost numit de OMV atunci vicepresedinte Senior responsabil pentru conducerea activitatilor Grupului OMV in zona Australasia. „Faptul ca Gabriel Selischi a fost propus pentru a conduce operațiunile Upstream din zona Australasia la nivelul intregului grup OMV este încă o confirmare a valorii specialiștilor români din domeniul de petrol și gaze”, a spus la acea vreme Mariana Gheorghe, încă CEO al Petrom la acea dată.

Citește și: Romgaz își va lua rating și va emite obligațiuni pentru a finanța achiziția blocului Neptun Deep. “Apetitul pentru finanțare este neașteptat de mare”

Cu Selischi șef peste upstream la Antipozi, OMV a făcut câteva achiziții de anvergură. Întâi a cumpărat participațiile pe care le deținea grupul Shell în Noua Zeelandă, în principal trei câmpuri, pentru care compania austriacă a plătit 578 de milioane de dolari. Apoi, a cumpărat 50% din compania Sapura Energy din Malaezia, cee mai mare companie de servicii petroliere din țară. OMV a fost interesat de activele upstream de acolo, pentru care ar fi plătit circa 715 milioane de dolari – tranzacție supusă unor condiționalități, la acea dată.

OMV are activități de explorare și producție în mai multe țări din lume. Zona de bază este Europa Centrală și de Est, dar la care se adaugă Marea Nordului și Rusia, Africa, Orientul Milociu și zona Asia-Pacific. Grupul a podus în 2020, în toată lumea, circa 463.000 de barili echivalent petrol pe zi, dintre care cota Petrom a fost de 144.000.

Te-ar mai putea interesa și
Sorin Cîmpeanu: Trebuie făcute toate eforturile ca şcolile să se închidă ultimele şi să se deschidă primele
Sorin Cîmpeanu: Trebuie făcute toate eforturile ca şcolile să se închidă ultimele şi să se deschidă primele
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat marţi că este de preferat prezenţa fizică în şcoli şi universităţi şi trebuie făcute toate eforturile ca şcolile să se închidă......
ANRE va realiza o platformă online de schimbare a furnizorului de energie şi gaze
ANRE va realiza o platformă online de schimbare a furnizorului de energie şi gaze
 Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a semnat un contract cu firma Metaminds pentru realizarea unei ...
Autostrada Sibiu – Pitești, încă o amânare: Noul termen de depunere a ofertelor pentru secțiunea 2 este 20 octombrie
Autostrada Sibiu – Pitești, încă o amânare: Noul termen de depunere a ofertelor pentru secțiunea 2 este 20 octombrie
Termenul de depunere a ofertelor pentru procedura de achiziție publică proiectare și execuție “Autostrada Sibiu – ...
Guvernul propune creşterea salariului minim cu 10,9%, de la 1 ianuarie, de la 2.300 la 2.550 lei
Guvernul propune creşterea salariului minim cu 10,9%, de la 1 ianuarie, de la 2.300 la 2.550 lei
SALARIUL MINIM 2022 - Guvernul a propus creşterea salariului minim cu 10,9%, de la 1 ianuarie, de la 2.300 la 2.550 de lei. ...