1EUR = 4.8426 RON | Bucureşti 21 º

News

OMV Petrom ar putea opri din investiţiile în România, din cauza noii taxe de 1,5%

Petrom ar putea reanaliza unele dintre investițiile viitoare în România, în funcție de cum va fi impusă taxa de 1.5% pe an pe construcțiile speciale, au avertizat oficialii OMV.

22 noi, 2013 | ECONOMICA.net

"Taxa de 1,5% este un stimulent puternic să nu mai investim. În funcție de cum va arăta în final, va trebui să reanalizăm investițiile viitoare în România" a declarat David Daives, director financiar al OMV și membru în boardul Petrom.

Davies a explicat că, de exemplu, dacă Petrom decide să investească acum în dezvoltarea unu activ, exista posibilitatea ca și după 15 ani, moment în care activul respectiv nu mai produce nimic, compania să fie obligată să plătească taxa de 1,5%.

"Nu știm încă exact cum va arăta aceasta taxă, dar pare o taxă pe investiții. Petrom este cel mai mare investitor în România și se pare că Guvernul ne pedepsește pentru asta. Taxa va avea un impact negativ asupra oricărei investiţii din România", a spus Davies."Unele investiţii vor pica sub pragul de rentabilitate. Orice investiţie vei face, randamentul va fi cu 1,5% mai mic", a completat oficialul OMV.

Davies nu a dat detalii referitoare la ce investiții ar putea fi sistate sau abandonate, spunând că toate deciziile viitoare ale companiei vor fi luate după ce Guvernul va stabili exact cum se va aplica procentul de 1,5% pe an din valoarea contabilă pe construcțiile speciale.

De la 1 ianuarie, Guvernul va impune o taxă specială pe construcțiile speciale deținute de companiile din România, de 1,5% din valoarea contabilă a acestora. Denumită și "taxa pe stâlp", această măsură ar urma să aducă la bugetul de stat 488 milioane de lei anul viitor, 511,07 milioane de lei în 2015, 535,7 milioane de lei în 2016 şi 561,77 milioane lei în 2017. Recent, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, arăta că estimarea este una pesimistă, calculele Direcţiei de prognoze din MFP arătând că suma este mult mai mare.

Regimul fiscal la care vor fi supuse companiile petroliere va fi înăsprit anul viitor și pentru că Guvernul va majora redevențele pe producția de țiței și gaze, care sunt neschimbate din 2004,anul privatizării Petrom.

Începând din acest an, Petrom mai plătește o taxă de 1,5% aplicată pe veniturfile brute obținute din extracția țițeiului, alături de un procent de 60% aplicat pe veniturile obținute din liberalizarea prețurilor la gaze.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO