Onestitate versus ambiție-gânduri la început de mandat

Politica climatică și industrială, impreună cu digitalizarea, vor fi cei mai importanți factori de creștere economică în următoarele decenii. De peste douăzeci de ani, la nivelul Uniunii, elaborăm politici ce leagă industria de climă. Din păcate mulți au văzut această legătură, și incă o fac, ca pe o competiție antagonică între concurenți. Această abordare nu duce nicăieri. Politica industrială și cea climatică trebuie să meargă mână în mână dacă ne dorim creștere economică, locuri de muncă și bunăstare pentru cetătenii noștri. În calitate de președinte al Comisiei de mediu din Parlamentul European, în ultimii doi ani, am susținut acest parteneriat între industrie și politicile climatice. Acum, aflată la conducerea Comisiei de industrie, cercetare și energie, voi continua să pledez pentru acest parteneriat drept  elementul cheie al prosperității europene. Iar măsurile prezentate de doamna Ursula von der Leyen în programul noii Comisii Europene mă fac să cred că lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună. 
Onestitate versus ambiție-gânduri la început de mandat

Ce e de făcut în momentul de față? În primul rând, trebuie să implementăm cu succes toate piesele unui puzzle foarte complex adoptat deja în mandatul ce s-a încheiat. Punerea în aplicare, trebuie să accelereze implementarea de noi tehnologii durabile și curate bazate pe gaz pentru sectoare industriale ce nu pot fi electrificate și să renunțăm la cărbune pentru generarea de energie electrică.

Toate acestea vor necesita investiții uriașe. Evident, există deja finanțarea prin ETS din fondul de tranziție și inovație precum și viitorul fond pentru o tranziție justă. Vom integra și extinde de altfel în mod semnificativ sprijinul european pentru cercetare și tehnologie în noul cadru financiar multianual. Asta ne va permite să renunțăm la modelele de business depășite pentru a rămane liderul global în soluții curate. Dar finanțarea publică nu va fi niciodată suficientă. Investitorii privați și industria în general trebuie să se alăture viziunii noastre pentru o Europă curată și prosperă și trebuie să investească în ea. Trebuie să lucrăm împreună cu industria nu împotriva ei!

Prin urmare, așa numitul Green New Deal oferă oportunitatea perfectă de a legifera acest parteneriat pentru investiții la nivel european. Este șansa noastră să fim atractivi pentru inovatori și investitori. Noul deal trebuie să pornească de la Fondul European pentru Investiții Strategice și să extindă sfera instrumentelor financiare, prin crearea unei noi clase de produse financiare a proiectelor durabile europene. De asemenea, ar trebui să se prevadă o taxonomie pentru investiții care nu discriminează între tehnologii sau surse de energie. Această taxonomie să considere noile tehnologii ale gazului (hidrogen și CCS) a fi durabile, cel puțin inițial, pentru a facilita substituirea rapidă a cărbunelui. New Deal trebuie să fie unul dintre sectoarele în care finanțele, industria, tehnologia și politicile de clima se întâlnesc și cooperează.

În afară de aceasta, trebuie să eliminăm și toate barierele pieței energetice comune pentru a extinde hub-urile energetice, pentru a oferi acces la energie mai curată pentru fiecare cetățean. Trebuie să ne asigurăm că noile modele de afaceri se extind rapid în toate statele membre. Și mai trebuie să accelerăm digitalizarea completă a industriilor și serviciilor, deoarece această va aduce beneficii uriașe în ceea ce privește eficiență energetică.

Aș spune că ambiția nu este esentială pentru aceste deziderate. Mai degrabă onestitatea. Multe obiective ambițioase au fost ratate în trecut.

Adina Vălean, Președinte Comisia de Industrie, Cercetare și Energie, Parlamentul European

Te-ar mai putea interesa și
UE a aprobat planurile de redresare pentru alte patru state membre
UE a aprobat planurile de redresare pentru alte patru state membre
Miniştrii europeni ai Finanţelor au aprobat, luni, planurile de redresare ale Croaţiei, Ciprului, Lituaniei şi Sloveniei, ceea ce deschide calea pentru eliberarea de pre-finanţări de la UE......
Kaspersky: În ultimii cinci ani s-a preîntâmpinat plata a 900 de milioane de dolari în răscumpărări ransomware
Kaspersky: În ultimii cinci ani s-a preîntâmpinat plata a 900 de milioane de dolari în răscumpărări ransomware
Iniţiativa No More Ranson, începută acum cinci ani, a ajutat la preîntâmpinarea unor plăţi în valoare de 900 de milioane ...
AIR CLAIM – Comunicare catre actionari 26.07.2021 – Platforma transparenta, Declaratii free float
AIR CLAIM – Comunicare catre actionari 26.07.2021 – Platforma transparenta, Declaratii free float
Evenimente importante de raportat: Implementare platformă transparență; Comunicare cu investitorii Crearea unei platforme ...
CEC Bank a raportat un profit net în creştere cu 13%, la 208,4 milioane de lei, după primul semestru
CEC Bank a raportat un profit net în creştere cu 13%, la 208,4 milioane de lei, după primul semestru
CEC Bank a raportat un profit net preliminar de 208,4 milioane de lei după primul semestru al acestui an, în creştere ...