ONG: România poate atrage fonduri UE de 9 ori mai mari decât ce obţine din exploatarea Roşia Montană

Roşia Montană poate să atragă fonduri europene în perioada 2014-2020, România având posibilitatea să obţină de la UE de nouă ori mai mult decât suma obţinută din exploatarea aurului de la Roşia Montană, potrivit ONG-uri şi sindicaliştilor confederaţiei "Cartel Alfa" .
Economica.net - joi, 19 sept. 2013, 16:12
ONG: România poate atrage fonduri UE de 9 ori mai mari decât ce obţine din exploatarea Roşia Montană

„Pentru că în perioada 2014-2020 vor fi şi mai mulţi bani, Roşia Montană se poate dezvolta şi poate să atragă fonduri pe agricultură, pe antreprenoriat, pe turism”, a declarat, joi, Irina Pop reprezentant al Fundaţiei PACT şi al Reţelei RuralNet, într-o conferinţă susţinută împreună cu reprezentanţii Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa” şi ActiveWatch pe tema locurilor de muncă de la Roşia Montană.

Irina Pop a arătat că „din fonduri europene, în următorii şapte ani, România ar putea obţine cam de nouă ori mai mult decât toată suma care s-ar putea obţine din exploatarea aurului de la Roşia Montană”.

Potrivit Irinei Pop, deciziile privind modul în care urmează să fie alocate fondurile europene din perioada 2014-2020 nu au fost încă luate. „Deciziile privind modul în care se vor aloca aceşti bani nu sunt încă luate, ceea ce înseamnă că decizia este acum în mâinile Guvernului. Este o decizie politică despre cum vor fi alocaţi aceşti bani”, a spus Pop, după prezentarea câtorva soluţii pentru crearea de locuri de muncă în Roşia Montană.

Irina Pop a mai arătat că, în paralel cu atragerea fondurilor europene, „este esenţial să se dezvolte infrastructura şi serviciile în zonă” şi, nu în ultimul rând, trebuie investit în capital uman, pentru că, „în Roşia Montană, a fost o politică de populare în ultima vreme”.

Dintre categoriile de proiecte ce ar putea fi implementate pentru creşterea numărului locurilor de muncă în Roşia Montană, ca alternativă „sustenabilă şi durabilă” la extragerea aurului, au fost identificate cele privind agricultura montană.

Astfel, a fost prezentat un studiu realizat de o echipă de cercetători din cadrul Academiei de Studii Economice, care arată faptul că „există posibilităţi reale de creştere, printr-o organizare mai bună a producţiei agricole şi prin procesarea produselor”.

Reprezentanţii ONG-urilor şi ai confederaţiei sindicale au precizat că nu sunt „reprezentanţii demonstranţilor din Piaţa Universităţii sau din alte localităţi ale ţării” şi că ei vor doar să ofere o alternativă de dezvoltare a zonei „celor interesaţi să găsească soluţii pentru dezvoltarea economică a Roşiei Montana”.

„Nu suntem în calitate de reprezentanţi ai demonstranţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti sau din alte localităţi din ţară. Am avut iniţiativa pentru că vrem să venim în întâmpinarea celor interesaţi să găsească soluţii alternative pentru dezvoltarea Roşiei Montană”, a subliniat Mircea Toma, de la ActiveWatch.

El a precizat că ideea prezentării unor soluţii pentru dezvoltarea zonei a plecat „de la o enervare simplă atunci când am auzit declaraţia făcută de prim-ministrul Victor Ponta, potrivit căreia respingerea proiectului de exploatare a aurului de la Roşia Montană va însemna ştergerea judeţului Alba de pe harta economică a ţării, lucru care, din punctul nostru de vedere, înseamnă abdicarea de la misiunea de premier”.

Te-ar mai putea interesa și
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Producătorul român de ambalaje biodegtadabile și compostabile Promateris a caportat luni pentru primul trimestru din an o cifră de afaceri consolidată de 42,7 milioane de lei, în creștere cu......
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Preşedintele francez Emmanuel Macron a ales-o luni pe Elisabeth Borne, actualul ministru al muncii, drept viitorul său ...
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile cu utilitățile și de atacurile cibernetice
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile ...
Rompetrol Rafinare a înregistrat în primele trei luni ale anului, o pierdere netă de 132 de milioane de dolari, în contextul ...
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Forţele ucrainene au respins trupele ruse şi au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în ...