ONU a elaborat o foaie de parcurs pentru limitarea încălzirii globale

Programul pentru Mediul Înconjurător al Naţiunilor Unite (UNEP) a prezentat, miercuri, o foaie de parcurs pe termen lung având ca obiectiv limitarea încălzirii planetei, până la sfârşitul acestui secol, la 2 grade Celsius, informează AFP.
Economica.net - mie, 19 nov. 2014, 19:55

Documentul subliniază că este nevoie să se acţioneze rapid şi că emisiile de dioxid de carbon provenind din arderea combustibililor fosili ar trebui să fie plafonate în jurul anului 2020 şi apoi să scadă pentru ca, în 2030, să fie cu cel puţin 15 % mai mici decât în 2010. Emisiile de gaze cu efect de seră ar trebui să se diminueze cu minimum 50 % de acum până în 2050, pentru a ajunge la zero în a doua jumătate a secolului, scrie Agerpres.

Totodată, sunt necesare o serie de măsuri ca de exemplu reîmpădurirea, susţine raportul difuzat înaintea conferinţei internaţionale ce va avea loc în Peru, la Lima şi la care sunt aşteptaţi reprezentanţi ai celor 190 de state membre ale Convenţiei ONU asupra Schimbărilor climatice.

‘Adoptarea de măsuri de pe acum diminuează necesitatea unor acţiuni ulterioare mai drastice pentru a se respecta plafoanele’ şi a se evita consecinţe mai grave asupra încălzirii globale, a afirmat directorul UNEP, Achim Steiner.

‘Menţinând scenariul actual, cu mici progrese în elaborarea şi implementarea politicilor mondiale referitoare la climă, emisiile globale de CO2 ar putea că crească cu 87 gigatone până în 2050, adică mult peste limitele acceptabile’, a spus el.

Potrivit raportului, este posibilă reducerea cu 10 gigatone a acestor emisii până în 2020 şi cu încă 17 gigatone până în 2030. Atingerea acestor obiective ar fi posibilă prin dezvoltarea energiilor regenerabile şi creşterea eficienţei energetice şi ar duce, în acelaşi timp, la crearea a aproximativ 7 milioane de locuri de muncă.

Te-ar mai putea interesa și
Cîțu infirmă că Ministerul Muncii va pierde bani la rectificare, dar că va fi virată o sumă mai mică de la buget pentru a acoperi deficitul de la pensii
Cîțu infirmă că Ministerul Muncii va pierde bani la rectificare, dar că va fi virată o sumă mai mică de la buget ...
Premierul Florin Cîţu a declarat joi, la Palatul Victoria, că la rectificarea bugetară nu se taie nimic de la Ministerul Muncii, dar sumele acordate de la bugetul de stat acestui minister vor fi......
Orban: Cel puţin 40 de miliarde de lei trebuie prevăzuţi pentru PNDL 3
Orban: Cel puţin 40 de miliarde de lei trebuie prevăzuţi pentru PNDL 3
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi că "este imperios" ca încă de pe acum să înceapă pregătirea PNDL ...
Transelectrica a făcut o listă de proiecte strategice, care vor fi implementate accelerat. Lista proiectelor
Transelectrica a făcut o listă de proiecte strategice, care vor fi implementate accelerat. Lista proiectelor
Transelectrica a elaborat o listă deschisă de proiecte strategice, care vor permite flexibilizarea Rețelei Electrice de ...
Wizz Air va opera două noi rute: Bucureşti – Gran Canaria şi Cluj-Napoca – Billund (Danemarca), din toamna lui 2021
Wizz Air va opera două noi rute: Bucureşti – Gran Canaria şi Cluj-Napoca – Billund (Danemarca), din toamna ...
Două noi rute vor fi operate de Wizz Air din Bucureşti către Gran Canaria (Insulele Canare) - Spania, respectiv din Cluj-Napoca ...