ONU insistă asupra obligaţiei de a găzdui refugiaţi

Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a recunoscut luni dreptul statelor de a-şi controla frontierele, dar a apreciat că acestea au 'obligaţia' de a adăposti refugiaţi, relatează France Presse.
Economica.net - lun, 14 sept. 2015, 12:50
ONU insistă asupra obligaţiei de a găzdui refugiaţi

‘Statele au dreptul de a-şi controla frontierele şi de a determina condiţiile de intrare şi de şedere pe teritoriul lor. Dar ele au, de asemenea, obligaţia de a respecta dreptul internaţional, dreptul refugiaţilor şi dreptul umanitar’, a declarat Zeid Ra’ad Al Hussein.

El a lansat un apel către toate statele să adopte rapid o politică migratoare globală eficientă, în deschiderea sesiunii de trei săptămâni a Consiliului pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite.

‘Eu implor ca lideri în Africa, în America, în Asia şi în Pacific, la fel şi în Europa să reacţioneze rapid pentru a crea o guvernanţă migratoare globală eficientă şi fondată pe principii’, a spus el.

Evocând cu emoţie imaginea micului copil sirian de trei ani Aylan Kurdi, înecat în timp ce încerca să traverseze cu familia sa Mediterana, Înaltul Comisar s-a declarat ‘epuizat şi furios’. Epuizat, deoarece ‘sistemul (de apărare a drepturilor) abia dacă poate face faţă situaţiei cu resursele de care dispune, în contextul în care mizeria umană se accelerează’.

În acelaşi timp, Iordania a denunţat lipsa de acţiune a comunităţii internaţionale în Siria, în pofida încălcărilor teribile şi documentate ale drepturilor fundamentale.

Zeid a salutat ‘sentimentul de umanitate şi de leadership al mai multor state din Orientul Mijlociu, precum Iordania, Libanul şi Turcia, precum şi din Europa – Germania şi Suedia’ – privind primirea de refugiaţi şi migranţi. El a lăudat şi ‘generozitatea remarcabilă a multor persoane obişnuite care şi-au deschis casele în faţa refugiaţilor’.

Responsabilul ONU a salutat şi propunerea preşedintelui Comisiei Europene de săptămâna trecută de a reinstala 120.000 de persoane suplimentar în statele membre ale UE. ‘În Austria, Belgia, Finlanda, Germania, Suedia şi chiar în Marea Britanie, în ciuda xenofobiei unor tabloide şi politicieni, oameni obişnuiţi s-au oferit să acorde asistenţă şi sprijin refugiaţilor şi migranţilor’, a spus Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

‘Îndemn ţările europene să construiască şi să pună în aplicare pe acest sentiment de umanitate o arhitectură de guvernare a migraţiei mai completă, mai demnă, mai eficientă. Avem nevoie de canale de migraţie legală şi de reinstalare, două măsuri care ar putea preveni decesele şi stopa traficul de fiinţe umane’, a declarat el.

Te-ar mai putea interesa și
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania primeşte banii, a declarat, miercuri, directorul general al operatorului......
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu i-a transmis miercuri un avertisment public constructorului Podului de la Brăila, ...