ONU: Julian Assange a fost reţinut în mod arbitrar şi trebuie despăgubit de Suedia şi Marea Britanie

O comisie de experţi a ONU a decis vineri că fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost 'reţinut în mod arbitrar', acesta trăind izolat în ambasada Ecuadorului la Londra pentru a scăpa de un mandat de arestare european, şi a cerut Suediei şi Marii Britanii să îi ofere acestuia despăgubiri, relatează AFP, Reuters şi DPA.
Economica.net - vin, 05 feb. 2016, 09:11
ONU: Julian Assange a fost reţinut în mod arbitrar şi trebuie despăgubit de Suedia şi Marea Britanie

‘Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost reţinut în mod arbitrar de Suedia şi Marea Britanie după arestarea sa la Londra la 7 decembrie 2010’, a afirmat grupul de lucru al ONU privind detenţia arbitrară, într-un comunicat.

Cei cinci experţi independenţi au cerut ‘autorităţilor suedeze şi britanice’ să pună capăt detenţiei sale şi să-i respecte dreptul de a fi despăgubit.

Totodată, Julian Assange va cere să i se permită să părăsească ambasada Ecuadorului din Londra ca un om liber, după ce comisia ONU a decis vineri că a fost ‘reţinut în mod arbitrar’ în incinta instituţiei diplomatice, notează Reuters.

Assange, care a înfuriat autorităţile americane după ce a publicat sute de mii de documente secrete, se află în ambasadă din 2012 pentru a evita un proces pentru acuzaţii de viol.

Fondatorul WikiLeaks a făcut apel la comisia ONU, spunând că este un refugiat politic ale cărui drepturi au fost încălcate pentru că s-a aflat în imposibilitatea de a obţine azil în Ecuador.

Fostul hacker neagă acuzaţiile potrivit cărora ar fi vinovat pentru comiterea unui viol în 2010 în Suedia, afirmând că învinuirile sunt un complot pentru a-l aduce în cele din urmă în Statele Unite, unde o anchetă penală privind activităţile WikiLeaks este încă deschisă.

Atât Suedia, cât şi Marea Britanie au afirmat că nu vor fi influenţate de decizia comisiei de experţi a ONU care nu are caracter obligatoriu.

Te-ar mai putea interesa și
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Operatorul de transport feroviar de călători Astra TransCarpatic a achiziționat un tren nou de la compania chineză CRRC Sifang, pe care speră să îl introducă în circulație chiar de anul......
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației Ruse, moștenitoarea vechiului URSS
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației ...
Declarația guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, se referă strict la tezaurul României transportat în timpul celui de-al ...
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare valoare de la lansarea programului
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare ...
Ministerul Finanţelor listează la Bursa de Valori Bucureşti titluri de stat Fidelis în sumă de aproape 3,2 miliarde ...
Elveţia anunţă o scădere semnificativă a activelor ruseşti îngheţate
Elveţia anunţă o scădere semnificativă a activelor ruseşti îngheţate
Valoarea activelor ruseşti îngheţate de Elveţia era de 5,8 miliarde de franci (6,36 miliarde de dolari) la finele lui ...