ONU: Peste un milion de persoane sunt ameninţate de foamete din cauza epidemiei de Ebola

Peste un milion de persoane sunt ameninţate de foamete în cele trei ţări din Africa de Vest care sunt cele mai afectate de epidemia de Ebola, ce a perturbat grav recoltele şi reţelele de aprovizionare, au atras atenţia miercuri într-un comunicat agenţiile umanitare ale ONU, relatează AFP.
Economica.net - mie, 17 dec. 2014, 14:01
ONU: Peste un milion de persoane sunt ameninţate de foamete din cauza epidemiei de Ebola

Epidemia de Ebola s-a soldat cu 6.900 de morţi în Liberia, Sierra Leone şi Guineea, unde insecuritatea alimentară este deja un fenomen cronic, subliniază în textul lor Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO) şi Programul Alimentar Mondial (PAM).

Măsurile de carantină şi de izolare, obstrucţionarea circulaţiei, pierderile de recolte în zonele cele mai afectate şi închiderea marilor pieţe afectează grav accesul la hrană al populaţiilor din cele trei ţări, au explicat cele două organizaţii internaţionale, care au publicat rezultatul anchetelor lor la faţa locului.

”În luna decembrie, potrivit estimărilor, o jumătate de milion de persoane sunt în situaţie de insecuritate alimentară gravă în cele mai afectate trei ţări din Africa de Vest”, afirmă FAO şi PAM, care atrag atenţia că numărul ”ar putea depăşi un milion până în martie 2015, în lipsa unei ameliorări a accesului la hrană”.

”Pierderea productivităţii şi a veniturilor gospodăriilor din cauza deceselor şi a apariţiei maladiilor legate de virus, precum şi măsurile de izolare sporesc încetinirea ritmului de creştere economică în cele trei ţări”, au subliniat agenţiile. ”De teama contractării virusului, multe persoane nu mai pot merge la lucru”, adaugă FAO şi PAM.

Într-un moment în care cele trei ţări au nevoie să importe mai multe mărfuri, ele se văd în situaţia sistării mai multor venituri provenind din exporturile de cafea şi cacao sau din exploatarea minelor din cauza epidemiei.

În afară de o intervenţie alimentară de urgenţă, deja în curs, în special în comunităţile aflate în carantină, FAO şi PAM fac apel la ”o acţiune urgentă pentru restabilirea sistemelor agricole în cele trei ţări”, furnizându-le celor mai afectate populaţii un acces la seminţe, la tehnologii ce permit surmontarea penuriei de forţă de muncă.

Agenţiile recomandă, de asemenea, sprijin ”în bani şi sub formă de bonuri în favoarea persoanelor afectate, pentru ca ele să poată cumpăra hrană, drept compensaţii la pierderile de venituri şi pentru a contribui la stimularea pieţelor locale”.

Te-ar mai putea interesa și
Aproximativ 271.000 de persoane juridice au depus deja declarația privind beneficiarul real. Un proiect de OUG ar putea schimba, din nou, situația
Aproximativ 271.000 de persoane juridice au depus deja declarația privind beneficiarul real. Un proiect de OUG ar putea ...
Agenții economici au început deja să depună declarațiile privind beneficiarul real, în așteptarea unui act normativ care să o elimine sa să o amâne. Potrivit unui proiect de ordinanță de......
România va trebui să monitorizeze și să raporteze eventuale cazuri de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 la nurci
România va trebui să monitorizeze și să raporteze eventuale cazuri de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 la nurci
Statele membre sunt obligate să monitorizeze și să raporteze eventuale cazuri de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 la nurci ...
Automobile Dacia a raportat pentru 2020 o scădere cu 27% a cifrei de afaceri și cu 55% a profitului net
Automobile Dacia a raportat pentru 2020 o scădere cu 27% a cifrei de afaceri și cu 55% a profitului net
Raportul de Gestiune al Automobile Dacia pentru 2020 arată că cifra de afaceri a companiei a fost de doar 18,3 miliarde ...
City Insurance, liderul RCA cu 3 milioane de clienți, pas concret spre preluarea de către un fond legat de Biserica Greciei. A trimis primele documente către ASF: Mai sunt multe de clarificat!
City Insurance, liderul RCA cu 3 milioane de clienți, pas concret spre preluarea de către un fond legat de Biserica Greciei. ...
City Insurance face primul pas concret către încheierea tranzacției prin care ar urma să fie preluată de I3CP, un vehicul ...