ONU trebuie să aştepte raportul inspectorilor în Siria înaintea unei rezoluţii, afirmă Rusia

Rusia apreciază drept "inoportună" orice discuţie privind o acţiune a Consiliului de Securitate al ONU, atât timp cât inspectorii aflaţi în Siria încă nu şi-au prezentat raportul referitor la folosirea armelor chimice, a declarat miercuri ministrul adjunct de Externe, Vladimir Titov, citat de AFP.
Economica.net - mie, 28 aug. 2013, 16:48
ONU trebuie să aştepte raportul inspectorilor în Siria înaintea unei rezoluţii, afirmă Rusia

Rusia apreciază drept „inoportună” orice discuţie privind o acţiune a Consiliului de Securitate al ONU, atât timp cât inspectorii aflaţi în Siria încă nu şi-au prezentat raportul referitor la folosirea armelor chimice, a declarat miercuri ministrul adjunct de Externe, Vladimir Titov, citat de AFP.

„Discutarea unei reacţii din partea Consiliului de Securitate, înainte ca inspectorii ONU din Siria să-şi prezinte raportul, este cel puţin inoportună”, a afirmat Titov, citat de agenţia rusă Interfax.

Premierul britanic David Cameron a anunţat pe Twitter că Marea Britanie va prezenta miercuri o rezoluţie la Consiliul de Securitate, „care condamnă atacul chimic” comis la 21 august în Siria şi are ca obiectiv să „protejeze civilii”.

„Susţinem declaraţiile făcute de către secretarul general al Naţiunilor Unite Ban Ki-moon la Haga potrivit cărora este indispensabilă continuarea identificării unei soluţii diplomatice pentru conflictul sirian”, a adăugat Titov.

„Consiliul trebuie să se unească şi să acţioneze pentru pace”, a declarat Ban Ki-moon într-un discurs susţinut la Palatul Păcii, la Haga, subliniind că „momentul cel mai critic al acestui conflict” a fost atins.

Presupusul atac chimic comis la 21 august în apropierea capitalei Siriei, care a provocat moartea câtorva sute de persoane, a agravat disensiunile ruso-occidentale asupra conflictului sirian.

Occidentalii au acuzat regimul sirian, dar Rusia apreciază că rebelii sunt cei care au folosit arme chimice cu scopul de a discredita Guvernul de la Damasc.

Damascul a autorizat duminică ca experţi ONU să ancheteze referitor la o eventuală folosire de arme chimice. Aceştia şi-au reluat activitatea în apropiere de Damasc, după ce şi-au suspendat misiunea, cu o zi înainte, din motive de securitate.

„Nimeni nu ne poate împiedica să gândim că unele ţări subminează deliberat şansele unei soluţii politice”, a apreciat pe Twitter ambasadorul Rusiei la Londra, Aleksandr Iakovenko.

„Şi ce se va întâmpla dacă atacurile asupra Siriei vor creşte probabilitatea ca armele chimice să nu cadă pe mâini bune?”, s-a întrebat Iakovenko.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...