ONU trebuie să aştepte raportul inspectorilor în Siria înaintea unei rezoluţii, afirmă Rusia

Rusia apreciază drept "inoportună" orice discuţie privind o acţiune a Consiliului de Securitate al ONU, atât timp cât inspectorii aflaţi în Siria încă nu şi-au prezentat raportul referitor la folosirea armelor chimice, a declarat miercuri ministrul adjunct de Externe, Vladimir Titov, citat de AFP.
Economica.net - mie, 28 aug. 2013, 16:48
ONU trebuie să aştepte raportul inspectorilor în Siria înaintea unei rezoluţii, afirmă Rusia

Rusia apreciază drept „inoportună” orice discuţie privind o acţiune a Consiliului de Securitate al ONU, atât timp cât inspectorii aflaţi în Siria încă nu şi-au prezentat raportul referitor la folosirea armelor chimice, a declarat miercuri ministrul adjunct de Externe, Vladimir Titov, citat de AFP.

„Discutarea unei reacţii din partea Consiliului de Securitate, înainte ca inspectorii ONU din Siria să-şi prezinte raportul, este cel puţin inoportună”, a afirmat Titov, citat de agenţia rusă Interfax.

Premierul britanic David Cameron a anunţat pe Twitter că Marea Britanie va prezenta miercuri o rezoluţie la Consiliul de Securitate, „care condamnă atacul chimic” comis la 21 august în Siria şi are ca obiectiv să „protejeze civilii”.

„Susţinem declaraţiile făcute de către secretarul general al Naţiunilor Unite Ban Ki-moon la Haga potrivit cărora este indispensabilă continuarea identificării unei soluţii diplomatice pentru conflictul sirian”, a adăugat Titov.

„Consiliul trebuie să se unească şi să acţioneze pentru pace”, a declarat Ban Ki-moon într-un discurs susţinut la Palatul Păcii, la Haga, subliniind că „momentul cel mai critic al acestui conflict” a fost atins.

Presupusul atac chimic comis la 21 august în apropierea capitalei Siriei, care a provocat moartea câtorva sute de persoane, a agravat disensiunile ruso-occidentale asupra conflictului sirian.

Occidentalii au acuzat regimul sirian, dar Rusia apreciază că rebelii sunt cei care au folosit arme chimice cu scopul de a discredita Guvernul de la Damasc.

Damascul a autorizat duminică ca experţi ONU să ancheteze referitor la o eventuală folosire de arme chimice. Aceştia şi-au reluat activitatea în apropiere de Damasc, după ce şi-au suspendat misiunea, cu o zi înainte, din motive de securitate.

„Nimeni nu ne poate împiedica să gândim că unele ţări subminează deliberat şansele unei soluţii politice”, a apreciat pe Twitter ambasadorul Rusiei la Londra, Aleksandr Iakovenko.

„Şi ce se va întâmpla dacă atacurile asupra Siriei vor creşte probabilitatea ca armele chimice să nu cadă pe mâini bune?”, s-a întrebat Iakovenko.

Te-ar mai putea interesa și
Cât de repede merge trenul de la Sighișoara la Brașov, acolo unde după reabilitarea cu fonduri UE, viteza ar urma să crească la 160 km/h
Cât de repede merge trenul de la Sighișoara la Brașov, acolo unde după reabilitarea cu fonduri UE, viteza ar urma să ...
Lucrările de reabilitare a liniei ferate pe ruta Sighișoara-Brașov nu sunt încă finalizare, iar călătorii din gara Sighisoara sunt confuzi, la prima vedere, atunci când trebuie să se......
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente ...
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ruperea armistițiului politic
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ...
Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, rival politic al actualului şef de stat Volodimir Zelenski, a anunţat sâmbătă ...
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat vineri stare de urgenţă climatică şi a anunţat un plan de 1,2 miliarde de dolari pentru ...