ONU vrea să sporească misiunea din Sudanul de Sud cu 5.500 de soldaţi

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a recomandat luni într-o scrisoare către Consiliul de Securitate suplimentarea Misiunii ONU din Sudanul de Sud cu 5.500 de soldaţi şi 423 de poliţişti, în contextul sporirii violenţelor interetnice, relatează AFP.
Economica.net - mar, 24 dec. 2013, 06:10
ONU vrea să sporească misiunea din Sudanul de Sud cu 5.500 de soldaţi

Minuss numără în prezent aproape 7.000 de soldaţi, ceea ce ar duce efectivele militare a aproape 12.000. Aceasta include de asemenea la ora actuală aproape 700 de poliţişti şi 2.000 de angajaţi civili.

Întăririle ar fi luate din alte misiuni ale ONU în Africa (Republica democratică Congo, Coasta de Fildeş, Abyei, Liberia) conform scrisorii.

Ban recomandă transferul din aceste misiuni către Minuss a cinci batalioane de infanterie precum şi a trei elicoptere de atac şi trei de transport şi a unui avion de transport de trupe C-130, în total a 5.500 de oameni. Trei unităţi de poliţie, adică 423 de oameni, şi experţi în drepturile omului ar lua de asemenea parte la Minuss.

„Din cauza deteriorării situaţiei securităţii din Sudanul de Sud, am luat măsuri pentru sporirea urgentă a capacităţilor de protecţie ale Mnuss”, subliniază Ban în scrisoare.

Acesta a cerut celor 15 membri ai Consiliului de Securitate „să aprobe transferul de personal şi resurse pertinente către Minuss în mod urgent pentru a ajuta la asigurarea protecţiei civililor, personalului şi instalaţiilor ONU” de la faţa locului.

În urma luptelor şi violenţelor interetnice din mai multe state din Sudanul de Sud, aproximativ 45.000 de civili sud-sudanezi au fost plasaţi sub protecţia Minuss în taberele şi bazele ONU din ţară. Două Căşti albastre indiene au fost ucise în atacul asupra uneia dintre aceste baze, joi la Akobo (statul Jonglei).

Martorii raportează că soldaţii din Sudanul de Sud au comis o serie de crime etnice printre care şi un masacru, execuţii şi violuri în decursul luptelor.

Doi martori au afirmat că au fost arestaţi alături de alţi aproximativ 250 de bărbaţi de către soldaţii guvernului şi conduşi la un post de poliţie din capitala Juba unde un masacru a avut loc.

Cei doi martori, care au fost răniţi, au reuşit să fugă şi s-au refugiat într-o bază a Naţiunilor Unite de la Juba. Conform acestora, doar 12 persoane au supravieţuit masacrului.

Mărturiile altor persoane descriu de asemenea acte de violenţă etnică însoţite de crime şi violuri comise de la 15 decembrie.

Consiliul de Securitate al ONU a început luni seară consultările de urgenţă pentru a studia cererile lui Ban. Acesta se va pronunţa marţi, a declarat ambasadorul francez Gerard Araud care prezidă Consiliul.

Te-ar mai putea interesa și
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ faţă de 2022, când UE a raportat un deficit comercial de 436 miliarde......
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns ...
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă ...