OPEC a redus producţia de petrol în noiembrie la cel mai redus nivel după luna mai 2011

OPEC a redus producţia de petrol în noiembrie la cel mai redus nivel după luna mai 2011, livrările fiind sub pragul de 30 de milioane de barili pe zi pentru a treia lună consecutiv, relatează Bloomberg.
Economica.net - mar, 10 dec. 2013, 17:04
OPEC a redus producţia de petrol în noiembrie la cel mai redus nivel după luna mai 2011

Organizaţia a livrat luna trecută 29,63 de milioane de barili pe zi, comparativ cu 29,83 de milioane de barili pe zi în octombrie, potrivit datelor lunare publicate marţi de OPEC.

Grupul a decis săptămâna trecută, la Viena, să menţină plafonul producţiei de ţiţei la nivelul de 30 de milioane de barili pe zi.

„Prin luarea acestei decizii, ţările membre au reconfirmat disponibilitatea de a răspunde cu promptitudine la evenimente neaşteptate care ar putea avea un impact advers asupra unei pieţe echilibrate a petrolului”, se arată în raportul organizaţiei.

Analişti ai BNP Paribas, Citigroup şi Deutsche Bank anticipează că unii membri ai OPEC, în special Arabia Saudită, vor fi nevoiţi să reducă producţia în 2014, pentru a evita suprasaturarea pieţei.

Statele Unite au ajuns la cea mai mare producţie de petrol din ultimul sfert de secol, în timp ce Irak, Libia şi Iran intenţionează să crească exporturile de ţiţei în următoarele luni.

Livrările Arabiei Saudite, cel mai mare producător al OPEC, au scăzut luna trecută la minimul ultimelor cinci luni, de 9,63 milioane de barili pe zi, de la 9,71 milioane de barili pe zi în octombrie.

Producţia a mai scăzut în Libia, Nigeria, Emiratele Arabe Unite, Algeria şi Kuwait, în timp ce licrările au crescut în Irak, Iran şi Angola.

Preţul petrolului Brent cu livrare în ianuarie a urcat marţi cu până la 1,06 dolari, la 110,45 dolari pe baril.

Consumul mondial de petrol va creşte anul viitor cu 1 milion de barili pe zi, la 90,84 milioane de barili, potrivit raportului. Cererea pentru petrolul livrat de OPEC va scădea în schimb anul viitor cu 300.000 de barili pe zi, la 29,6 milioane de barili pe zi, anticipează organizaţia.

Producţia de petrol a statelor din afara OPEC va avansa cu 1,2 milioane de barili pe zi în 2014, la o medie de 55,32 milioane de barili pe zi, cu creşteri în Statele Unite, Canada şi Rusia, potrivit raportului.

Te-ar mai putea interesa și
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ceea ce a ajutat la moderarea deficitului de cont curent, informează......
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas ...
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...