OPEC cere SUA reducerea producţiei de petrol de şist

Secretarul general al Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), Mohammad Barkindo, a cerut producătorilor de petrol de şist din SUA să ajute la reducerea stocurilor globale de ţiţei, avertizând că ar putea fi necesare măsuri extraordinare anul viitor pentru a susţine reechilibrarea pieţei pe termen lung, transmit Reuters şi CNBC.
Economica.net - mar, 10 oct. 2017, 07:15
OPEC cere SUA reducerea producţiei de petrol de şist

‘Solicităm prietenilor noştri, care produc petrol de şist în SUA să-şi asume cu toată seriozitatea această responsabilitate comună, drept una din lecţiile cheie învăţate din actualul ciclu unic al furnizării’, a declarat Barkindo la o conferinţă desfăşurată marţi la New Delhi.

Acesta a adăugat că OPEC va convoca din nou o întâlnire cu producătorii de petrol de şist din SUA pentru a ajunge la un acord referitor la reducerea producţiei de ţiţei.

La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna decembrie a crescut cu 0,17 dolari, ajungând la închidere la 55,79 dolari.

Producătorii de ţiţei din afara Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol au decis recent să se alăture OPEC, prelungind până în martie 2018 perioada de reducere a producţiei de ţiţei.

În luna decembrie 2016, ţările membre OPEC şi alte 11 state producătoare din afara cartelului au acceptat să-şi reducă producţia combinată cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) până în martie 2018.

Reducerea producţiei de petrol a OPEC a permis preţului la petrol să revină peste pragul de 50 de dolari per baril. Însă, creşterea preţului a dus şi la majorarea producţiei de petrol de şist a SUA, ţară care nu participă la discuţiile pentru reducerea ofertei de ţiţei, ceea ce încetineşte procesul de reechilibrare a pieţei.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), a anunţat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu....
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...