OPEC: Cererea mondială de petrol va creşte în 2016

Piaţa mondială a petrolului ar trebui să fie mai echilibrată anul viitor deoarece China şi statele în curs de dezvoltare şi-au majorat consumul de ţiţei, în timp ce furnizarea gazelor de şist din America de Nord şi din alte regiuni a crescut într-un ritm mai lent, se arată în raportul lunar al Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), publicat luni, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 13 iul. 2015, 11:43
OPEC: Cererea mondială de petrol va creşte în 2016

Cererea mondială de ţiţei va creşte cu 1,34 milioane de barili pe zi (bpd) în 2016, faţă de un avans de 1,28 milioane de barili pe zi anul acesta. Astfel, producţia OPEC va fi mai ridicată decât cea a statelor care nu sunt membre ale cartelului şi din zăcămintele de gaze condensate, având ca rezultat o piaţă mult mai echilibrată, se arată în raportul OPEC.

Anul viitor, cererea pentru ţiţeiul produs în statele membre OPEC ar urma să crească cu 860.000 bpd, la 30,07 milioane bpd. OPEC a redus estimarea pentru acest an până la 29,21 milioane bpd, scrie Agerpres.

Furnizarea de ţiţei din statele care nu sunt membre ale cartelului ar urma să crească cu doar 300.000 bpd în 2016, faţă de un avans de 860.000 bpd previzionat pentru acest an. Producţia din SUA, unde sunt exploatate gazele de şist, va înregistra un ritm de creştere mult mai modest anul viitor, de 330.000 bpd, faţă de 930.000 bpd aşteptat în acest an, se arată în raportul OPEC.

De asemenea, OPEC estimează că în iunie producţia statelor care sunt membre ale cartelului a crescut cu 283.000 bpd, la 31,38 milioane bpd.

Luni, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna august era în scădere cu 1,24 dolari, până la 57,49 dolari, în timp ce la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de ţiţei light sweet crude (WTI) era în scădere cu 0,91 dolari, până la 51,83 dolari.

În iunie, miniştrii din ţările membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol au decis să menţină plafonul oficial de producţie al cartelului la 30 de milioane de barili pe zi.

În condiţiile în care preţul petrolului şi-a revenit cu aproape o treime după ce în luna ianuarie a coborât până la 45 de dolari per baril, cel mai mic preţ din ultimii şase ani, miniştrii OPEC au considerat că nu există motive să modifice o strategie care pare să fi relansat consumul mondial şi a pus o frână în calea progreselor realizate de SUA în domeniul petrolului şi gazelor de şist.

Cele 12 state membre ale OPEC furnizează aproximativ o treime din producţia mondială de petrol.

 

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...