1EUR = 4.7550 RON | Bucureşti 22 º

Extern

OPEC: Producţia de petrol a SUA ar putea scădea spre sfârşitul acestui an

Producţia de petrol a SUA ar putea scădea spre sfârşitul acestui an, a avertizat, luni, Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), sugerând că va mai dura o perioadă până când declinul preţului ţiţeiului va afecta boom-ul exploatărilor de şisturi bituminoase, transmite Reuters.

16 mar, 2015 | Agerpres

În raportul său lunar, OPEC a menţinut neschimbate estimările privind producţia statelor care nu sunt membre OPEC în acest an, dar a apreciat că, în SUA, producţia de ţiţei din surse neconvenţionale ar putea scădea. Declinul preţului la ţiţei din iunie 2014 a determinat reducerea cheltuielilor companiilor energetice şi o scădere a lucrărilor de foraj în SUA, sporind aşteptările privind o încetinire a producţiei în ţările care nu sunt membre OPEC.

'Producătorii sunt conştienţi că zăcămintele tipice de şisturi bituminoase înregistrează un declin anual de 60% şi că aceste pierderi pot fi recuperate doar din exploatarea unor noi zăcăminte. O scădere a producţiei ar urma să apară ', se arată în raportul OPEC.

Viitoarea reuniune a OPEC este programată în luna iunie, iar declaraţiile de până acum ale oficialilor OPEC au sugerat că nu va fi modificat nivelul producţiei.

Organizaţia nu se aşteaptă la o creştere suplimentară a cererii pentru ţiţeiul extras de statele OPEC în 2015, reducând uşor estimările, la 29,19 milioane de barili pe zi (bpd). De asemenea, organizaţia a menţinut neschimbată prognoza privind cererea de ţiţei pe plan global în acest an.

OPEC, o organizaţie care grupează 12 state membre (inclusiv Iran, Arabia Saudită şi Kuweit), furnizează aproximativ 40% din petrolul mondial.

Preţul ţiţeiului s-a stabilizat doar temporar deoarece excedentul global de petrol este în creştere, iar producţia în SUA nu arată semne de încetinire, a anunţat, vineri, Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA). Potrivit estimărilor IEA, cererea mondială de petrol va creşte cu 75.000 de barili pe zi în 2015, până la 93,5 milioane barili pe zi, faţă de precedenta prognoză a organizaţiei.

În curând, SUA s-ar putea confrunta cu problema capacităţilor insuficiente de stocare a ţiţeiului, ceea ce ar putea duce la o nouă scădere a preţului la petrol, apreciază IEA. Acest proces ar putea dura cel puţin până în semestrul doi din 2015, când majorarea producţiei de ţiţei a SUA ar urma să se atenueze.

Combinată cu o creştere a cererii pe plan global, aşteptata încetinire a producţiei în SUA ar putea sprijini preţul ţiţeiului şi ar putea ajuta statele membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol, susţine IEA. Cotaţia barilului de petrol Brent ar urma să ajungă la 60 de dolari, faţă de nivelul scăzut de 46 de dolari în ianuarie.

IEA estimează că producţia pe plan global a urcat cu 1,3 milioane barili pe zi în februarie, la 94 milioane barili pe zi, datorită majorării producţiei statelor care nu sunt membre OPEC.

Preţul petrolului a continuat să scadă luni, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna aprilie a ajuns la 44,31 dolari, în timp ce la bursa ICE Futures din Londra cotaţia barilului de petrol Brent a scăzut la 54,32 dolari.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO