OPEC se așteaptă anul acesta la o scădere de 6,8% a consumului de petrol

Consumul mondial de petrol va fi anul acesta, în medie, de 92,82 milioane de barili pe zi, cu 6,8% mai mic faţă de cel din 2019, ca efect al pandemiei de coronavirus, o scădere a cererii pe care Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol o califică drept istorică şi fără precedent în analiza de piaţă publicată joi, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.
Economica.net - joi, 16 apr. 2020, 15:24
OPEC se așteaptă anul acesta la o scădere de 6,8% a consumului de petrol

„Actuala situaţie mondială, determinată de apariţia COVID-19, la începutul anului, în China, şi în restul lumii din martie, pare să reprezinte furtuna perfectă pentru distrugerea cererii”, afirmă reprezentanţii OPEC, în raport, avertizând că există riscuri ca diminuarea cererii să fie chiar mai mare.

În raportul din aprilie, publicat la Viena, OPEC revizuieşte radical în jos calculele făcute cu numai o lună înainte şi situează cererea la cel mai redus nivel de după 2015.

„Pentru 2020 previziunile de creştere a cererii au fost revizuite în scădere cu 6,9 milioane de barili pe zi”, au indicat experţii grupului, din care fac parte 13 ţări.

Deja impactul se va resimţi pe parcursul întregului an şi în toate regiunile, iar calculele OPEC evidenţiază o incidenţă specială în primul trimestru în China şi în al doilea trimestru în rândul ţărilor mai industrializate, cu scăderi de peste 18% comparativ cu perioadele similare.

Analiştii OPEC semnalează impactul pandemiei asupra consumului de carburanţi pentru transport şi industrie.

„Este de aşteptat ca închiderile de urgenţă din multe zone, prin care guvernele încearcă să combată expansiunea COVID-19 în SUA, Europa, părţi din Asia, Orientul Mijlociu şi alte regiuni, să reducă semnificativ distanţele parcurse şi să afecteze negativ şi creşterea cererii în al doilea trimestru din 2020”, semnalează raportul.

Deşi previziunile sunt că cererea îşi va reveni gradual în a doua jumătate a anului, dar sub valorile din 2019, OPEC avertizează că „incertitudinile mari” legate de viitor vor face ca riscurile privind scăderea comenzii să fie importante şi „sugerează posibilitatea de noi ajustări”.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz, care intenționează să construiască o primă centrală pe gaze în parteneriat cu firma GSP Power la Halânga, anunță că a schimbat modul de derulare a proiectelor de acest fel....
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea perioadei de rambursare
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea ...
Lichiditatea de pe piaţa bancară şi dezechilibrul dintre depozite şi credite determină băncile să găsească noi metode ...
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Joe Biden a decis ca trupele americane să rămână în Afganistan dincolo de data de 1 mai prevăzută într-un acord cu ...
UPDATED Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
UPDATED Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial de azi un Ordin care schimbă regulile pe baza cărora orașele ...