OPEC şi aliaţii săi extind acordul privind reducerea producţiei de ţiţei pentru a sprijini creşterea de preţuri

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi cele din afara cartelului (Alianţa OPEC+) au acceptat marţi extinderea până în martie 2020 a acordului privind reducerea producţiei de ţiţei, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 02 iul. 2019, 12:03
OPEC şi aliaţii săi extind acordul privind reducerea producţiei de ţiţei pentru a sprijini creşterea de preţuri

Ţările participante la summitul de la Viena al producătorilor globali de ţiţei au reuşit să-şi depăşească divergenţele pentru a sprijini creşterea preţurilor, pe fondul încetinirii economiei globale şi al majorării producţiei SUA.

Anul trecut, Alianţa OPEC+ a decis să reducă producţia cu 1,2 milioane bpd, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019. Întrebat de jurnalişti dacă s-a ajuns la un acord, ministrul saudit al Energiei, Khalid al-Falih, a răspuns: „Da”.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a crescut în aprilie cu aproximativ 25 de dolari, ajungând la peste 75 de dolari. Preţul a scăzut în săptămânile următoare, dar se redresează de la mijlocul lunii iunie. Luni, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna septembrie a crescut cu 0,32 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 65,06 dolari.

Conform unui sondaj Reuters, creşterea preţului la ţiţei s-ar putea opri pe fondul temerilor privind cererea globală mai redusă de ţiţei şi al escaladării tensiunilor comerciale dintre SUA şi China.

Sâmbătă, preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Rusia a ajuns la un acord cu Arabia Saudită privind extinderea cu 6-9 luni a pactului cu OPEC privind reducerea producţiei de ţiţei.

Oficialul rus a precizat că acordul va fi extins în actuala formă şi cu aceleaşi volume (reducerea producţiei cu 1,2 milioane bpd).

„Atât Rusia, cât şi Arabia Saudită sprijină extinderea acordului. Deoarece există îngrijorări privind durata extinderii, nu am decis încă dacă va fi vorba de şase sau nouă luni. Poate vor fi nouă luni”, a declarat Putin.

Kirill Dmitriev, şeful Fondului rusesc pentru investiţii directe, care a ajutat la încheierea acordului, a declarat că pactul, care este în vigoare din 2017, a majorat deja veniturile la bugetul Rusiei cu peste 7.000 de miliarde de ruble (110 miliarde de dolari).

„Parteneriatul strategic din cadrul Alianţei OPEC+ a dus la stabilizarea pieţei petrolului şi ne-a permis să reducem sau să majorăm producţia în funcţie de condiţiile de pe piaţă, ceea ce a contribuit la un climat de predictibilitate şi a dus la majorarea investiţiilor”, a afirmat Dmitriev.

Statele membre OPEC şi cele din afara cartelului furnizează aproape jumătate din petrolul folosit pe plan mondial.

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Un grup de parlamentari europeni a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de......
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) a adoptat vineri o rezoluţie interimară care îndeamnă autorităţile ...
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 la mie
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 ...
Update: Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că prin introducerea obligativităţii certificatului verde COVID în ...
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se  întâmplă cu cei 3 milioane de clienți și sutele de mii de păgubiți?
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se întâmplă ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să ridice autorizația de funcționarea a City Insurance, cea mai ...